Úsvit Planety opic: inteligentní a ambiciózní, zní hodnocení

Vydáno: 28.06.2014 17:30 - | foto: facebook tvůrce

Do Úsvitu Planety opic jsou vkládány velké naděje. Zrození Planety opic bylo velmi zdařilým rebootem, ale vypadá to, že pokračování je ve všech ohledech lepší. Co na něj říkají první diváci?
Fotografie z filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the ApesZažili jste při sledování Transformers: Zánik mentální kolaps? Úsvit Planety opic by vás z něj měl vyvést, protože dle prvních ohlasů jde o inteligentní sci-fi, které je nejlepším letošním blockbusterem. Alespoň tak o snímku smýšlejí jeho první diváci, kteří dostali od studia Fox povolení se vyjádřit, a tak nepřekvapí, že názory jsou nadšené a nekritické. Recenzent serveru Slash Films srovnává oba dva díly rebootované opičí franšízy (Zrození Planety opic, Úsvit Planety opic) s původní trilogií Star Wars a dochází k závěru, že Zrození je Novou nadějí a Úsvit Impériem, čili temnějším a vydařenějším pokračováním. 

Ostatní šťastlivci chválí chytrý scénář, který je zamyšlením nad příčinami války; režii, která je atmosferická a s citem pro působivé obrazové kompozice; herecké výkony, kdy ten Andyho Serkise je hoden Oscara. Do tweetových příspěvků toho bohužel víc než extatické výkřiky nedostanete. Všichni se shodují na tom, že Úsvit Planety opic je lepší než už tak velmi zdařilé Zrození Planety opic a že jde o velmi ambiciózní drama upřednostňující postavy před akcí.

Fotografie z filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the ApesOvšem i ta stojí za to, obzvlášť závěrečný střet se údajně vydařil na výbornou. Snímek je emocionálně působivý, přitom díky své kinetičnosti viscerální, až příliš chytrý na "pouhou" letní zábavu. Obsáhlejší zhodnocení - v podobě na sebe navazujících twitterových postů - se objevilo na stránce Hollywood Elsewhere, kde jsou chváleny i 3D, funkčnost dramatických momentů (přestože jde o druhý díl trilogie) a nepředvídatelnost. Snad šťastlivcům dáme za pravdu 17. 7., kdy je naplánována česká premiéra.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY