Box Office: Zlaté tele jménem Transformers: Zánik

Vydáno: 30.06.2014 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Tento víkend se v USA i ve světě otřásly pokladny v základech, protože do nich naprosto razantním způsobem vlétl čtvrtý díl ze série o boji megarobotů Transformers: Zánik. Vedle nich opravdu vše zaniká.
Mark Wahlberg, Nicola Peltz ve filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionCo jsme avizovali minulý týden, se více než do puntíku splnilo. Transformers: Zánik bez větších problémů a ve velkém stylu rozdupal konkurenci, kterou vlastně ani neměl, neboť šlo prakticky o jediný novinkový titul uplynulého víkendu. S razantním pátečním nástupem 41,6 milionů dolarů se jedná o vůbec největší letošní otvírák. Tímto famózním výsledkem překonal Bayův snímek i Godzillu z minulého měsíce, která držela rekord s otvírákem za 38,4 milionu. Nicméně i tak zaostává čtyřka za dvojkou Transformers: Pomsta poražených s rekordními 62 miliony a lehce i za tři roky starou trojkou s 43 miliony.

Dohromady nakonec Transformers: Zánik nasbírali za tři dny kulatých a rovných sto milionů dolarů, což je bez diskuse velmi slušný trhák, který odpovídá záměrům společnosti Paramount, která ho vyrobila. Film mimo to zaznamenal velký ohlas i na zahraničním trhu a také jeden zajímavý primát, neboť se mu velmi dobře vedlo i v Číně, kde se s tržbami kolem 30 milionů dolarů zařadil mezi nejúspěšnější zahraniční (nečínské) premiéry vůbec. Dobře se mu vedlo také v Rusku, Jižní Koreji a Austrálii. Blockbusteru, který stál úctyhodných 210 milionů dolarů, se tak během tří dnů podařilo po celém světě (tedy alespoň tam, kde byl v uplynulém víkendu uveden) vydělat zhruba 300 milionů. Už teď je jasné, že na něm producenti neprodělají a že půjde o jeden z největších komerčních trháků roku, čímž svou úlohu splnil dokonale.

Fotografie z filmu  / 22 Jump StreetO zbytek žebříčku se podělily filmy z uplynulých týdnů a dá se říci, že jde jen o paběrkování.
S velkým odstupem se na druhé místo vrátila akční krimikomedie 22 Jump Street, kterou již u nás také brzy uvidíme a s celkovými domácími tržbami kolem 140 milionů již překonala tržby jedničky. Na třetím místě z minula zůstala dvojka animáku Jak vycvičit draka, která má po třech týdnech na svém kontě "jen" kolem 122 milionů, což zatím nedosahuje ani 145milionového rozpočtu. Na čtvrté místo se z minulé vedoucí pozice propadla černošská taškařice Think Like a Man Too, o níž zájem díky premiéře Transformers: Zánik logicky rapidně poklesl.

Stabilní pátou pozici si z minulého týdne drží temně pohádková Zloba - Královna černé magie, která už překročila po pěti týdnech od premiéry dvousetmilionovou hranici a po celém světě už vydělala přes půl miliardy, což se dá rozhodně pokládat za úspěch. Další z novinek minulého týdne, "eastwoodovka" Jersey Boys se propadla o dvě příčky a je jasné, že nové Chicago se nekoná. Doba není momentálně nostalgickým muzikálům z Broadwaye nakloněna a snad nám Clint Eastwood dopřeje ještě nějaké to Gran Torino nebo Nesmiřitelné, než se odebere do režisérského důchodu. 

Tom Cruise ve filmu Na hraně zítřka / Edge of TomorrowZbytek žebříčku okupuje "stará známá" čtveřice z minula. Sci-fi Na hraně zítřka s Tomem Cruisem je i přes dobré kritiky po komerční stránce bohužel velkým zklamáním. Alespoň co se týče domácích výsledků. Dosavadních 84 milionů se opravdu nedá pro 175milionový snímek pokládat za úspěch. Ještě že na jeho konto přistálo dalších 218 milionů ze zámoří, které tuto sci-fi zachraňují. Další místa obsadila kýčovitá romantika Hvězdy nám nepřály, komiksoví X-Men: Budoucí minulost a komediální Chef

A na co se můžeme těšit příští týden? Ačkoliv se dá předpokládat, že první příčku si i příště udrží Transformers:Zánik, do pořadí by měla výrazně promluvit i hororová novinka Chraň nás od zlého.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 27.6.2014

1. Transformers: Zánik 100 mil. (novinka)
2. 22 Jump Street 15,4 mil.
3. Jak vycvičit draka 2 13,1 mil.
4. Think Like a Man Too 10,4 mil.
5. Zloba - Královna černé magie 8, 2 mil.
6. Jersey Boys 7,6 mil.
7. Na hraně zítřka 5,2 mil.
8. Hvězdy nám nepřály 4,8 mil.
9. X-Men: Budoucí minulost 3,3 mil.
10. Chef 1,6 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY