Box Office: Jak 22 Jump Street vycvičila draky

Vydáno: 16.06.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Dva sequely, dvě přední příčky v Box Office - uplynulý víkend s přehledem ovládla šílená komedie 22 Jump Street, v závěsu za ní se krčí druhý díl animovaného fantasy Jak vycvičit draka.
Fotografie z filmu  / 22 Jump StreetMockrát se nestává, aby eRková komedie převálcovala v kinech animák pro celou rodinu. Za uplynulý víkend se ale tato událost stala realitou - první místo v žebříčku si po těsném souboji nevydobylo pokračování úspěšného Jak vycvičit draka, ale sequel nekorektní komedie 21 Jump Street. Dvojka, která se posouvá o ulici vedle na 22 Jump Street, dokázala z amerických peněženek vydolovat úctyhodných 60 milionů dolarů, což je druhý nejlepší výsledek pro nepřístupnou komedii v historii (první drží Pařba v Bangkoku s 85 miliony).

Remake televizního seriálu z osmdesátých let, samozřejmě uzpůsobený do podoby akčního blockbusteru pro dnešní teenagery, si před dvěma lety také vůbec nevedl špatně - relativně neokoukaná látka otevřela za 35 milionů a vydobyla si docela slušnou odezvu od cílového publika i kritiky. Od dvojky tedy byly automaticky očekávány lepší výsledky, čemuž byla uzpůsobena také samotná kampaň, která pokračování prezentovala jako jednu velkou vysokoškolskou párty, do níž budou muset znovu v přestrojení zapadnout dva ústřední hrdinové. 

Channing Tatum, Jonah Hill ve filmu  / 22 Jump StreetNarůstajícímu počtu trailerů a klipů, které v mnohém zesměšňovaly neoriginalitu sequelů, také pomohly zejména jména Jonaha Hilla a Channinga Tatuma, jejichž "celebrity status" prošel v posledních letech drastickým nárustem popularity. Režiséři Phil Lord a Chris Miller si tedy mohou po LEGO® příběhu (69 milionů otvírák) připsat další letošní úspěch a určitě příslib alespoň jednoho sequelu.

Jenom o trochu hůře se vedlo na druhé pozici animovanému fantasy Jak vycvičit draka 2. Stejně jako 21 Jump Street i cvičení Bezzubky v minulosti (čtyři roky) výrazně zaujalo diváky i kritiky a mluvilo se o něm jako o jednom z nejlepších filmů roku 2010. Jak to u podobných animáků bývá, u dvojky se očekává výrazný nárůst tržeb, klidně i dvojnásobný, oproti prvnímu dílu - "Avataru pro děti" se však podařilo polepšit z 43 milionů na pouhých 50, což může studio DreamWorks považovat za mírné zklamání.

Wallpaper filmu Jak vycvičit draka 2 / How to Train Your Dragon 2Faktorů může být hned několik. Je tady například čtyřletá mezera mezi oběma díly, během níž mohl Škyťák s Bezzubkou některým divákům trochu vyprchat z hlavy. U úspěšných prvních dílů animáků bývá zvykem, že studio ihned zahájí práce na sequelu a snímek dodá do kin do dvou-tří let, kdy je poptávka po titulu stále silná (například Já, padouch 2). Zájem o snímek mohla snížit také televizní série s hrdiny filmu, při jejímž sledování diváci mohli nabýt názoru, že další pokračování v kině vlastně vidět ani nepotřebují. Stejně jako se na výsledku mohl podepsat fakt, že trailery na druhého Draka působily více dospěleji (fantasy atmosféra, důraz na příběh), než by se na film pro cílového dětského diváka slušilo (žádné infantilní vtípky a roztomilá zvířátka).

Z filmu ale stále může vyrůst trvalka, která bude v průběhu léta hojně navštěvovaná hlavně kvůli tomu, že sezóna žádný jiný silný animovaný titul nenabízí. Chodit se ještě chvíli bude i na Angelinu Jolie aka Zlobu - Královnu černé magie, která potvrzuje, že hrané disneyovky táhnou skoro stejně dobře jako komiksové franšízy - po třech týdnech má film na kontě skvostných 436 milionů a další budou jistě přibývat. Moc přibývat ale nebude Tomu Cruisovi, který Na hraně zítřka svádí boj s mimozemšťany a nízkou návštěvností. Tržby z Ameriky jsou sice bídné (56 milionů za dva týdny), ale nahoru tohle vojenské sci-fi táhne hlavně zahraničí, kde už nastřádalo 181 milionů, což jej po součtu žene na 237 milionů celosvětově.

Fotografie z filmu Jak vycvičit draka 2 / How to Train Your Dragon 2Zájem ale bleskurychle opadl o jedničku minulého víkendu Hvězdy nám nepřály, která se posunula až na páté místo s "bídnými" 15 miliony. Potvrzuje se tady trend, že knižní adaptace pro mladé přijde o prvním víkendu podpořit jádro skalních fanoušků a v dalších týdnech zájem drasticky opadne - v případě této teenagerské romance o celých 67 procent! V druhé půli žebříčku se stále vede X-Menům, kteří už hravě přeskočili i tržby Amazing Spider-Mana 2, nebo například masivní Godzille a komediálnímu hitu Sousedi.

Než dorazí čtvrtí Transformers, tak se mezi sebou příští víkend porvou dva marketingově "slabší" tituly. Své diváky se pokusí získat nové hudební drama Clinta Eastwooda Jersey Boys a nenáročná černošská komedie Think Like a Man Too. Jelikož jde už o sequel relativně úspěšné jedničky, můžeme si tipnout, kdo se stane potenciálním vítězem.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 13.06.2014

1. 22 Jump Street 60 mil. (novinka)
2. Jak vycvičit draka 2 50 mil. (novinka)
3. Zloba - Královna černé magie 19 mil.
4. Na hraně zítřka 16,2 mil.
5. Hvězdy nám nepřály 15,7 mil.
6. X-Men: Budoucí minulost 9,5 mil.
7. Godzilla 3,2 mil.
8. Všechny cesty vedou do hrobu 3,1 mil.
9. Sousedi 2,5 mil.
10. Chef 2,3 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY