Festivalové ozvěny: Festival Fantazie a Slavonice Fest

Vydáno: 19.06.2014 13:40 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Za týden v Chotěboři začíná Festival Fantazie, na němž bude mj. k vidění řada současných sci-fi a fantasy. Ondřej Trojan zakládá nový letní filmově-hudební festival ve Slavonicích.
FESTIVAL FANTAZIE
Festival Fantazie 2014Už příští pátek v Chotěboři odstartuje Festival Fantazie, největší festival popkultury u nás, který zde má svoji tradici již od roku 1996. Dostaveníčko si tu již podevatenácté v řadě dají všichni milovníci videoher, společenských stolních, ale i tanečních her, miniatur a RPG. Chybět zde samozřejmě nebudou ani projekce filmů žánru jako sci-fi a fantasy.

Filmový program nabídne tituly, které se v poslední době objevily v běžné distribuci, jako například Na hraně zítřkaDivergence, Noe a Godzilla a z loni uváděných filmů například Elysium od Neilla Blomkampa, Enderova hra nebo Gravitace. Kompletní seznam všech uváděných filmů v programu najdete zde. Festival Fantazie v Chotěboři potrvá od 27. června do 6. července. Více informací o celé akci najdete na jejím oficiálním webu zde.

SLAVONICE FEST
Režisér a producent Ondřej Trojan stojí u zrodu nového letního filmového a hudebního festivalu, který se bude konat v jihočeských Slavonicích. V termínu od 27. do 31. 7. bude konkurovat Letní filmové škole v Uherském Hradišti, tak je otázkou, kolik filmových nadšenců Slavonice Hradišti ukradnou.

"Slavonice jsou pro mě to nej, co může nabídnout léto v Čechách. Starobylé městské centrum, zázemí místních kulturních svatostánků, zvlněné přírodní scenérie, den u rybníka, v lese nebo na kole, večer na zahrádce pohodové restaurace … Mám rád film, hudbu i onu línou prosluněnou pohodičku a právě tato substance na mne nikde jinde nepůsobí tak intenzivně jako ve Slavonicích", vysvětluje Ondřej Trojan, proč se rozhodl pustit do nového festivalu na česko-moravsko-rakouském pomezí.

Fotografie z filmu  / IdaBěhem pěti dnů budou návštěvníci moci zhlédnout celkem jednatřicet filmů rozdělených do čtyř tematických sekcí. V první z nich s názvem "World" bude k vidění vysoce očekávaný dokument o Nicku Caveovi Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, kterou do běžné distribuce uvede v říjnu Asociace českých filmových klubů. Dalším snímkem v téže sekci bude polská artová road-movie Ida, jíž v duchu francouzské nové vlny natočil v Británii žijící Polák Pawel Pawlikowski.

Diváci se rovněž mohou těšit na netradiční, mysteriózní britskou tragikomedii Frank, v níž se v netypické roli představil Michael Fassbender, případně na rakouskou krimikomedii Drtič kostíVinterbergovo ceněné drama na téma pedofilie Hon či na celovečerní dokument se záznamem koncertu legendárních Led Zeppelin The Song Remains the Same.

Tatiana Vilhelmová, Lenka Krobotová ve filmu  / Díra u HanušovicZ českých filmů bude na festivalu ve Slavonicích k vidění filmový režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic či kritikou ceněný film Zdeňka Tyce Jako nikdy, který na jaře vyhrál soutěž českých filmů na plzeňském Finále. V rámci doprovodného programu v letním kině na náměstí budou k vidění další dva české snímky, a to rodinný film Pojedeme k moři, kterým režijně debutoval Jiří Mádl a debutová komedie samotného Ondřeje Trojana Pějme píseň do hola.

Více informací o 1. ročníku filmového festivalu ve Slavonicích najdete zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY