TV tipy: Patrioti, psanci i obyčejní hrdinové v Zelené zóně

Vydáno: 30.05.2014 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom května a června nabízí v našich televizích několik pozoruhodných žánrových příspěvků, které nejsou úplně dokonalé, přesto by pozornosti neměly uniknout. Největší událostí je ale nejspíš uvedení Greengrassovy Zelené zóny.
Dokonalá bouře (The Perfect Storm) (pátek 30. 5., Fanda, 20.20 - 22.30 / sobota 31. 5., 10.05 - 12.30)

Plakát filmu Dokonalá bouře / The Perfect StormVelice slušné katastrofické drama patří k tomu lepšímu, co bylo v žánru v posledních patnácti letech natočeno. Režírující Wolfgang Petersen v něm vychází ze skutečných událostí, ohromuje výbornými a na Oscara nominovanými vizuálními efekty a zvukem a spoléhá na celkovou stísněnou a poměrně sugestivní atmosféru a na silné obsazení. V něm hrají prim charismatičtí George Clooney a Mark Wahlberg, které doplňují třeba Diane Lane, William Fichtner nebo John C. Reilly. Škoda přehnané délky a neinvenční režie. Naprosto nenáročný kousek.

Synopse: V říjnu 1991 se tři povětrnostní fronty, mezi nimiž byl i hurikán Grace, srazily v dosud největší zaznamenané bouři, kterou meteorologové nazvali jako Dokonalou. A uprostřed všeho běsnění se ocitá rybářská loď Andrea Gail, jejíž posádka tak musí bojovat o holé přežití. 

Zajímavost: Všechny mrtvé ryby jsou gumové, ty živé jsou pak animatronické loutky.

Originální trailer filmu Dokonalá bouře / The Perfect Storm

Psanci (The Long Riders) (pátek 30. 5., Barrandov, 22.55 - 00.55 / neděle 1. 6., 00.30 - 02.30)

Plakát filmu Psanci / The Long RidersU nás dost neznámý a možná také lehce nedoceněný western klasika akčního žánru Waltera Hilla doplácí v podstatě jen na to, že se věnuje mnoha postavám, tudíž je místy povrchní, a také na to, že nabízí už mnohokrát viděný příběh Jesseho Jamese. Tvůrce ale jinak nezklamává a nabízí slušnou akci, která graduje ve výtečném závěru, a odpovídající atmosféru. Svým způsobem unikátní je snímek také obsazením, protože v hlavních rolích sourozenců se objevují tři skutečné herecké sourozenecké dvojice až trojice. Hodně zajímavá žánrovka.

Synopse: V šedesátých letech devatenáctého století terorizuje stát Missouri banda pistolníků maskovaných šátky a v pláštích jižanské armády. Vykrádají banky a vlaky a nikdo je není schopen vystopovat, natožpak chytit. Zoufalý guvernér státu si tak najímá Pinkertonovu detektivní agenturu a doufá, že se situace změní a útočníci udělají chybu. To se skutečně stane.

Zajímavost: Ačkoli John Younger je zde portrétován jako bratranec Youngerových, ve skutečnosti byl dalším bratrem. 

Oficiální trailer filmu Psanci / The Long Riders

Ďábel (Devil) (pátek 30. 5., Prima, 23.15 - 01.10)

<b>Ďábel</b>Na americkém hororu z produkce a podle námětu M. Nighta Shyamalana je znát fakt, že šlo původně o filmovou povídku, která byla natažena do celovečerní stopáže. Jakmile se režírující John Erick Dowdle pohybuje v prostoru uzavřeného výtahu, je vše naprosto v pořádku, zajímavě se rozvíjí příběh a nechybí ani potřebná hutná a tajemná atmosféra. Potěší také výborná kamera a solidní herecké výkony neznámých tváří. Jenže když se vyjde ven a sledují se osudy vyšetřujícího policisty, najednou to celé drhne, nemá tempo a působí to dost nudně. Hodně pak zamrzí nezdařený a zbytečný konec. Jako žánrovka ale ucházející.

Synopse: Pět lidí, kteří se vzájemně neznají, nastoupí jednoho rána do výtahu, který se rozjede, ale náhle zastaví mezi patry. Brzy začne houstnout atmosféra a dějí se nepříjemné a nevysvětlitelné věci. Začíná to vypadat, že jeden z uvězněných pasažérů v kabině je vrah. Nebo ne?

Zajímavost: Jedná se o první film projektu s názvem The Night Chronicles.

Oficiální trailer filmu Ďábel / Devil

Žena, která všechno ví (Desk Set) (sobota 31. 5., ČT2, 13.55 - 15.35)

Plakát filmu Žena, která všechno ví / Desk SetU nás totálně neznámá romantická komedie udělá radost hlavně milovníkům klasického Hollywoodu. Režírující Walter Lang v ní totiž hodně spoléhá na břitké dialogy a minimum jakékoli akce, což už dnešnímu divákovi nemusí být moc po chuti. Na druhou stranu je ale ústřední příběh stále aktuální, poměrně originální, vtipy skvěle baví a celé to má perfektní pointu. V hlavních rolích se navíc objevují Spencer Tracy a Katharine Hepburn, mezi nimiž to (nejen) na plátně vždy jiskřilo. Málo vysílaná žánrová klasika.

Synopse: Expert na počítače a automatizaci Richard Sumner (Spencer Tracy) to se ženami vůbec neumí. Možná i proto mu osud přihraje do cesty vedoucí výzkumného oddělení televizní sítě Bunny Watson (Katharine Hepburn). Ta se obává, že muž by rád celý její úsek nahradil technikou a ona a její kolegyně by tak přišly o práci. A to přece nemůže nechat jen tak.

Zajímavost: Jde o první film dvojice Tracy - Hepburn, který byl natočen v barvě.

Originální trailer filmu Žena, která všechno ví / Desk Set

Zelená zóna (Green Zone) (sobota 31. 5., Prima, 22.20 - 00.40)

Plakát filmu Zelená zóna / Green ZoneZřejmě nejrozporuplněji přijatý počin v kariéře Paula Greengrasse se snaží být jednak jakýmsi pomníkem obětí zbytečné války v Iráku a také její kritikou. Mezi těmito dvěma póly osciluje celou dobu a k žádnému se nepřikloní, což je zřejmě chyba. Vyčítán mu byl i podle mnohých prázdný příběh o ničem. Výsledek nicméně dost vylepšují u tvůrce tradičně perfektně dynamické akční scény nasnímané ruční kamerou, hudba Johna Powella a spolehlivý Matt Damon v titulní roli. Přes veškeré výtky snímek za vidění rozhodně stojí.

Synopse: Velitel americké armády Roy Miller (Matt Damon) je krátce po svržení režimu Saddáma Husajna vyslán se svou jednotkou do Iráku, kde má pátrat po zbraních hromadného ničení a také po pohlavárech bývalého zřízení. Je mu jasné, že tato mise nebude procházka růžovou zahradou, jenže netuší, že v zákulisí se rozehrává mnohem šílenější hra, v níž nebude moci věřit vůbec nikomu.

Zajímavost: Název filmu odkazuje na bezpečně opevněné místo v centru Bagdádu, kde si americká armáda vytvořila příjemné zázemí.


Oficiální trailer filmu Zelená zóna / Green Zone

Policajt (Un flic) (neděle 1. 6., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Policajt / Un flicPoslední tvůrčí počin režiséra a scenáristy Jeana-Pierra Melvilla je v zahraničí přijímán mnohem lépe než u nás. Je tedy pravdou, že z jeho předchozích děl nijak nevyčnívá a může se stát snadno zaměnitelným. To nicméně neznamená, že by byl výrazně horší. Nechybí tu potřebná atmosféra, zajímavý příběh a pro tvůrce typické rozvláčné tempo, které ovšem v závěru nabere na obrátkách. Hlavní roli si vystřihl spolehlivý Alain Delon, jehož protivníka výtečně ztvárnil Richard Crenna, jenž ho de facto zcela zastínil, a zapomenout se nesmí ani na krásnou a jako vždy výbornou Catherine Deneuve. Tip spíše pro milovníky francouzské drsné školy.   

Synopse: Policejní komisař Edouard Coleman (Alain Delon) má milostný poměr s manželkou (Catherine Deneuve) svého dávného přítele Simona (Richard Crenna). Jenže ten je momentálně zapleten do přepadení banky a obchodu s narkotiky. Coleman tak najednou stojí tváří v tvář nejtěžšímu rozhodnutí svého života.

Zajímavost: Snímek byl natáčen zároveň v angličtině a francouzštině.

Televizní ukázka z filmu Policajt / Un flic

Čas, který zbývá (The Time That Remains) (neděle, 1. 6., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Čas, který zbývá / The Time that RemainsBritsko-italsko-belgicko-francouzské drama sbírá body hlavně tím, že se nebere moc vážně a nechybí v něm místy hodně černý humor, ironie a nadhled. Ačkoli je téma snímku politické, režírující Elia Suleiman se vyhýbá jakékoli agitce a snaží se na celý problém dívat realisticky a syrově, a to se mu docela daří. Radost udělají i absence patosu a nádherná hudba. V hlavních rolích se kromě samotného tvůrce objeví ještě Ali Suliman a Saleh Bakri. Festivaloví návštěvníci a diváci si přijdou na své.

Synopse: Poloautobiografický film se odehrává v Palestině od roku 1948 do současnosti a je inspirován deníkem režisérova otce a dopisy jeho matky. Snaží se zachytit každodenní život Palestinců, kteří zůstali ve vlastní zemi a byli označeni za izraelské Araby. 

Zajímavost: Jedná se o zatím poslední Suleimanův celovečerní snímek.

Originální trailer filmu Čas, který zbývá / The Time That Remains

Jan Žižka (úterý 3. 6., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu  / Jan ŽižkaDruhá část tzv. husitské trilogie Otakara Vávry je opět silně ideologicky zabarvená a s dějinami nakládá hodně volně a v rámci tehdy nutného socialistického realismu. Když ale pomineme tento fakt, máme tu znovu vynikající a na naše poměry unikátní velkofilm, který ohromí bravurně zvládnutými davovými scénami, monumentální výpravou a fantastickou závěrečnou bojovou scénou. Hlavní roli ztvárnil samozřejmě Zdeněk Štěpánek, mimo něhož uvidíte kupříkladu Karla Högera, Vlastu Matulovou, Ladislava Peška nebo Jana Pivce. Absolutní tuzemská klasika.

Synopse: V letech 1419 a 1420 roste nenávist lidu vůči katolické církvi a stupňuje se napětí ve společnosti. Vše přeroste v revoluci a porážku křižáckých vojsk v bitvě u Sudoměře. Do čela bojů se staví Jan Žižka (Zdeněk Štěpánek), který rozdává lidem zbraně a chce svrhnout vládnoucí moc.

Zajímavost: Snad všechny husitské zbraně byly vyrobeny z latexu.

Ukázka z filmu Jan Žižka

Patriot (The Patriot) (čtvrtek 5. 6., Fanda, 20.20 - 23.10 / pátek 6. 6., 03.20 - 08.00)

Plakát filmu Patriot / The PatriotAkční drama nominované na Oscary za zvuk, hudbu a kameru je pro velkou část publika absolutně nekoukatelnou patetickou záležitostí, která je nechtěně směšná. Jeho režisérem je totiž Roland Emmerich, který se záběry na vlající americkou vlajku rozhodně nešetří, důraz klade na přehnaný patriotismus a historickou věrnost vůbec neřeší. V zahraničí se tak logicky těší o dost větší oblibě než u nás. Výsledku nepřidává ani přehnaná délka dosahující skoro tří hodin. Alespoň, že tu je pár velkolepých akčních scén a spolehlivý a charismatický Mel Gibson v hlavní roli. Tip pro odvážné.

Synopse: Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší uchránit před hrůzami koloniální války. Když mu ale domov zpustoší anglická armáda, pochopí, že jeho rodině přinese klid jen nezávislost Spojených států amerických. Pomalu se tak rodí legenda americké revoluce. 

Zajímavost: Robert Rodat napsal celkem sedmnáct verzí scénáře.

Originální trailer filmu Patriot / The Patriot

Hilda (Hilde) (čtvrtek 5. 6., ČT art, 20.20 - 22.35)

Plakát filmu Hilda / HildeU nás de facto neznámé německé drama je životopisem pro našince taktéž neznámé umělkyně Hildegard Knef. Režírující Kai Wessel natočil standardní žánrovku, která pobaví, dojme, poučí a možná leckoho donutí dohledat, jak to s hlavní hrdinkou ve skutečnosti bylo. Nechybí tu potřebná dávka romantiky, humoru, ale ani akce, takže na své by si měl přijít snad každý. Ústřední roli obstojně ztvárnila Heike Makatsch, takže ani z tohoto hlediska není nač si stěžovat. Překvapí snad jen minimum hudby, na škodu pak je přetažená stopáž. Rozhodně zajímavá záležitost. 

Synopse: Hildegard Knef (Heike Makatsch) chtěla již od mládí být herečkou. To se jí sice splnilo, jenže bohužel v době, kdy v Německu nastupoval nacismus. Seznámila se s říšským dramaturgem (Anian Zollner) a stala se jeho milenkou. Ačkoli byla po válce zajata, její kariéra tím moc neutrpěla, protože to nejlepší mělo teprve přijít. 

Zajímavost: Makatsch nejprve roli z důvodu těhotenství odmítla, jelikož se ale produkční práce protáhly, mohla nakonec film natočit.

Originální trailer filmu Hilda / Hilde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY