První reakce: X-Men: Budoucí minulost aneb návrat na výsluní série

Vydáno: 16.05.2014 13:33 - Redakce | foto: facebook tvůrce

Viděli jsme X-Men: Budoucí minulost - ten je dosud nejočekávanějším filmem série, protože dohromady svede staré a nové obsazení, navíc se k němu po letech vrací jeho "otec" Bryan Singer. Jak to celé dopadlo?
Dnes jsme měli možnost zhlédnout díky společnosti Cinemart v předpremiéře dlouho očekávaný snímek X-Men: Budoucí minulost Bryana Singera, několik dní před oficiální distribuční premiérou. Ještě než vám tedy zkraje příštího týdne přineseme plnohodnotnou recenzi, chtěli bychom se s vámi podělit o krátké první dojmy - na projekci jsme zavítali v počtu tří lidí a dá se říct, že jsme si odnesli plnohodnotný komiksový zážitek, který by se klidně mohl zařadit mezi dosavadní nejlepší filmy roku. Jak obstáli staronoví X-Meni u nás?

Jakub Brych
Michael Fassbender ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastTak jsme se dočkali - Bryan Singer servíruje univerzální menu pro x-menovské pamětníky i absolutní nováčky. Pokud pamatujete staré časy původní trilogie, srazí vás do hlubin nostalgie už jen úvodní "X" sekvence s klasickou osm let neslyšenou znělkou, jen aby vás vzápětí úplně dodělal návrat starých známých, kterým stylově sekundují nové tváře. Po První třídě, která vstříkla mutantí sérii novou vysokojakostní krev, konečně i články z minulosti začínají zase zapadat do sebe a fungovat tak, jak mají.

Wolverine dává zapomenout na nepovedené sólovky a ve staronové partě je opět vítaným hláškostrojem, zároveň si ale zkouší i novou až mentorskou polohu, a právě v jeho případě působí vážnější tóny a sentiment obzvlášť silně. Hlavní slovo má ale mladistvá skvadra, především triumvirát Profesor, Magneto a mezi nimi zmítaná Mystique, kteří musí řešit jak obecnou krizi, tak vlastní křivdy, což se Singerovi většinou daří proplétat elegantně, jen místy je to maličko zmatek. Nechybí ultrastylová akce (prison-break vládne) ani komediální výstřelky (Quicksilverova narážka na otcovství potěšila). 

Budoucí minulost je skvělá a je i tím, čím být měla, tzn. funkčním propojením rozdílných časových x-linií. Není novou X2 nebo První třídou, ale na obě navazuje parádně a čerpá z nich maximum. Tohle prostě chcete v kině vidět a rozhodně ne jen jednou!


Vratislav Šálek
Jennifer Lawrence ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastPrvní dojmy z nových X-Menů jsou vesměs velmi pozitivní. Singer se vrátil k sáze, kterou kdysi úspěšně rozjel a nesmírně si to užívá. Režijně tu naprosto exceluje a servíruje perfektní akci, efektní zpomalovačky, porci nadsázky, pohodovou retro atmosféru i potřebný přesah. Pokud neznáte mytologii X-Menů je Budoucí minulost možná paradoxně ideální film, kde začít, protože v něm jde vlastně o takovou rekapitulaci toho, co se stalo dřív. Kromě samotného režiséra tu excelují hlavně Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy a Jennifer Lawrence. Pár minut po doběhnutí závěrečných titulků v podstatě nemám zásadnější výtku.

Na první dobrou funguje film parádně a umně a netradičně uzavře to, co se před lety rozehrálo. Nechybí u toho dost emocí, několik ikonických momentů a skvělých hlášek. Kdyby tohle bylo definitivní rozloučení s X-Meny, o moc lepší být asi nemohlo. 


Adam Hencze

Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Evan Peters ve filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastJe to tam. Po Vaughnově svěžím a rozhodně nejlepším komiksovém origins filmu poslední dekády stačilo Singerovi pouze převzít otěže a pokračovat ve stejně nabušeném stylu. Budoucí minulost, První třída, rukopisy Bryana a Vincenta jsou k nerozeznání. Znovuobjevení hrdinové se setkávají s temi starými v akčně protnutých realitách, nejen filmových, ale i kvazi-universových, kde se podařilo spojit starou a novou trilogii se spoustou vkusných narážek, hlášek, fanouškovských pomrknutí a s možná až příliš velkým počtem odboček.

Díky nim není k novým X-menův nutná potřeba vidět předchozí čtyři filmy (plus všechny spin-offy), stačí dvě hodiny kinosálového času v mistrovsky provedených epizodních akcičkách, vynalézavém přepínání apokalyptické budoucnosti (které by neškodilo trochu víc) se sedmdesátkovou minulostí a především ve funkčním, gradujícím ději, jehož jedinou vadou je právě ta mírná epizodní roztříštěnost. Herecký absolutismus McAvoye s Jackmanem v závěsu si dám v kině ještě několikrát, protože Budoucí minulost u mě splnila to samé co První třída - ždíme z mutantího universa maximum v efektním hávu letního blockbusteru.

Originální trailer filmu X-Men: Budoucí minulost


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY