Festivalové ozvěny: Noir Film Festival

Vydáno: 15.05.2014 07:00 - | foto: Paramount Pictures

Po dobu pěti dnů proběhne koncem srpna již druhý ročník noirového filmového festivalu, který se z Noir Film Kokořín přejmenoval na Noir Film Festival a přesunul se na Křivoklát. Spolu s tím rozšířil i počet projekcí.
NOIR FILM FESTIVAL
Joseph Cotten, Marilyn Monroe ve filmu  / NiagaraPrvní ročník přehlídky noirových filmů se pod názvem Noir Film Kokořín konal od 21. do 25. 8. na hradě Kokořín (kdo by to byl čekal, že?) a v přilehlých prostorách. Víc než tisíc dvě stě návštěvníků mělo možnost zhlédnout více než dvacet projekcí (celkem devatenáct filmů) s jasně vymezenou dramaturgickou koncepcí, která byla dána výřezem toho nejlepšího z tzv. klasického noirového období (1941 - 1958). Nechyběly rozšiřující sekce, které se zaměřily na (neo)noirovou tvorbu u nás (k vidění byl např. parodický Mazaný Filip za účasti režiséra Václava Marhoula) či na herecké hvězdné osobnosti (v hledáčku byla Marilyn Monroe a její méně známá - protože nekomediální - díla).

Druhý ročník se uskuteční ve stejném termínu, ale pod jiným názvem a na jiném místě. Z Noir Film Kokořín se stal Noir Film Festival, který se odehraje na hradě Křivoklát, kde bude k vidění dvojnásobný počet snímků, než tomu bylo v roce 2013. Mini-retrospektiva bude věnována třem výrazným osobnostem, režisérovi Billy Wilderovi, od něhož bude k vidění trojice ceněných žánrovek Ztracený víkendSunset Blvd. a méně známé Eso v rukávu, a hercům Barbaře Stanwyck a Glennu Fordovi. Pokud se ptáte, proč se projekce nedočká Wilderova kultovní Pojistka smrti, je to z toho důvodu, že zahajovala loňský ročník.

Gloria Swanson, William Holden ve filmu Sunset Blvd. / Sunset Blvd.Program ještě nebyl oznámen, ale některé další tituly byly už odhaleny. Ví se, že v české sekci nebudou chybět Ve stínu a dva amaterské neonoiry, Případ pro Jáchyma Semiše a Bezejmenné od studentů a pedagogů Univezity Palackého v Olomouci. A není tajností, že záštitu nad tímto programovým blokem převezme Soňa Norisová, která si zahrála ve výše zmíněném, jedenácti Českými lvy oceněném neoinoru Davida Ondříčka.

Slibně vypadají i sekce Milenci na útěku, Docu-noir a Animovaný noir, které mají žánr (či spíše žánrové adjektivum) ukázat v jeho rozmanitosti. A protože filmový festival nejsou jenom projekce, mohou se návštěvníci těšit na debaty a setkání s tvůrci, herci i odborníky, koncerty a tematickou výstavu archiválií vztahujících se k osobě Huga Haase, od kterého bude promítnut jeden jeho snímek z amerického období (autor těchto řádků tipuje obtížně dostupnou Žárlivost).

Glenn Ford, Bette Davis ve filmu Plná kapsa zázraků / Pocketful of MiraclesSnad kapacita bude stačit, protože sály Barbary Stanwyck a HBO (partnera festivalu, od kterého bude taktéž něco k vidění) mají pouze padesát míst a sál Glenna Forda disponuje stovkou míst k sezení. Pohodlí jde ale bokem, protože hlavní je atmosféra - a sledovat osudové ženy a tragicky končící (anti)hrdiny na nádvoří Křivoklátu zážitek z výborných filmů ještě umocní.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY