Kinopremiéry: Jedna Godzilla vládne všem

Vydáno: 14.05.2014 09:24 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kulatý dvacátý týden je v tuzemských kinech ve znamení monstrózní Godzilly, která veškerou konkurenci zadupává do země. A není se co divit, když proti ní stojí čtyři snímky ze severu Evropy a jeden tuzemský dokument.
Godzilla (Godzilla) (Warner Bros.)

Český plakát filmu Godzilla  / GodzillaNová verze původně japonské klasiky vzbuzuje poměrně velká očekávání. Trailery slibují mnohé a je z nich jasné, že ve filmu neuvidíme jen jediné monstrum. Otázkou je, jak si s tak nákladnou produkcí poradí režírující Gareth Edwards, který s podobně velkým projektem zkušenosti zatím nemá. Jistotou je, že kromě monster uvidíte v lidských rolích mimo jiné Aarona JohnsonaElizabeth Olsen, Juliette Binoche nebo Davida Strathairna. Bez debat premiéra týdne.

Synopse: Nejznámější impozantní monstrum na světě se postaví proti zlým nestvůrám ohrožujícím samotnou existenci lidstva, kterým vdechla život vědecká arogance lidí.

Zajímavost: Během natáčení zemřela za nejasných okolností jedna z komparzistek.

Český trailer filmu Godzilla / Godzilla

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) (Bioscop)

Český plakát filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel / Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannŠvédská dobrodružná komedie s předlouhým názvem je adaptací literárního bestselleru Jonase Jonassona. Na předlohu jsou slyšet prakticky jen chvály, tak věřme, že filmová verze nezůstane moc pozadu. Jména režírujícího Felixa Herngrena i hereckých představitelů toho našinci moc neřeknou, takže v tomto případě se musí spokojit jen s titulem samotného filmu. Uvidíme, jaký nakonec výsledek bude, nicméně by mohlo jít o příjemnou alternativu řvoucího monstra.

Synopse: Allanu Karlssonovi (Robert Gustafsson) je sto let. V domově důchodců, kde žije, pro něho chystají velkou oslavu. Jenže vitální stařík nechce jen nečinně sedět a přijímat gratulace, proto se rozhodne pro útěk. Jen v pantoflích vyleze z okna svého pokoje a vydá se na neuvěřitelnou cestu, která bude velkým dobrodružstvím. Velmi brzy se mu totiž dostane do ruky kufr plný peněz a rázem má v patách nebezpečné gangstery.

Zajímavost: Jedná se o nejdražší švédský snímek v historii.

Český trailer filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel / Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Snadný prachy (Snabba Cash) (Film Europe)

Plakát filmu Snadný prachy / Snabba CashNa čtyři roky starém švédsko-německo-dánském thrilleru je nejzajímavější fakt, že v podstatě znamenal vstupenku do Hollywoodu pro režiséra Daniela Espinosu. Podle ohlasů by mělo jít o poměrně zdařilou žánrovku, která sice není úplně dokonalá, ale jako kvalitní zábava slouží více než dobře. V hlavní roli se objeví Joel Kinnaman. Fandové severské kinematografie si snímek určitě nenechají ujít.

Synopse: JW (Joel Kinnaman) je mladý, charismatický muž žijící ve Stockholmu. I když má hluboko do kapsy, vede dvojí život – nelegálně se živí jako řidič taxi a následně si dopřává komfort vyšší třídy. Když ale potká krásnou a bohatou dívku, zaplétá se do světa organizovaného zločinu. Začíná prodávat kokain, aby si mohl i nadále dovolit svůj přepychový životní styl. Jak dlouho to ale vydrží?

Zajímavost: Dragomir Mrsic, který ztvárnil Srba Mrada, je ve skutečnosti bývalým bankovním lupičem.

Originální trailer filmu Snadný prachy / Snabba Cash

Snadný prachy 2 (Snabba Cash II) (Film Europe)

Český plakát filmu Snadný prachy 2 / Snabba cash IIO dva roky později vzniklo pokračování výše zmíněného thrilleru, které jde v podstatě v jeho šlépějích. Změnil se ovšem režisér, kterým se stal Babak Najafi, jenž se podle nemnoha ohlasů zaměřil spíše na akci, rychlejší tempo a celkově se projekt snažil přiblížit hollywoodské podobě, tudíž rezignoval na jakoukoli snahu o originalitu. V hlavní roli se opět objeví Joel Kinnaman. Celková hodnocení ale špatná úplně nejsou.

Synopse: JW (Joel Kinnaman) se sice ocitl uprostřed stockholmské smetánky a organizovaného zločinu, jenže chce s nelegálním obchodem skončit. V tu chvíli se ale objeví muž z minulosti, který jeho situaci výrazně zkomplikuje. JW tedy musí odejít ze země, protože ho hledá jak policie, tak srbská mafie.

Český trailer filmu Snadný prachy 2 / Snabba Cash II

Snadný prachy 3: Život deluxe (Snabba cash - Livet deluxe) (Film Europe)

Český plakát filmu Snadný prachy 3: Život deluxe / Snabba cash - Livet deluxeZatím poslední díl trilogie byl natočen v loňském roce a údajně tvoří solidní zakončení velmi slušné série. I v tomto případě se ale měnil režisér, důvěru získal Jens Jonsson, který prý měl k dispozici vydařený příběh, který ale ničím nepřekvapí, nicméně dává smysl. Nechybí tu ani akce, takže vyložené zklamání by se dostavit nemělo. Jistotou zůstává Joel Kinnaman v titulní úloze. Pokud bude možnost zhlédnout trilogii jako celek, asi bych si ji vybral. Mělo by to prý stát za to.

Synopse: JW (Joel Kinnaman) žije na útěku a je rozhodnut zjistit, co se stalo s jeho zmizelou sestrou Camillou (Maja Christenson). Každá stopa ho ale zavádí hlouběji a hlouběji do švédského podsvětí. Mezitím se Jorge (Matias Varela) chystá provést svou poslední akci, největší loupež švédské historie. Během příprav ovšem potkává Nadju (Madeleine Martin), se kterou už se z minulosti zná.

Český trailer filmu Snadný prachy 3: Život deluxe / Snabba cash - Livet deluxe

Olga (Aerofilms)

Český plakát filmu  / OlgaHlavní hrdinkou dokumentu režiséra, scenáristy a kameramana Miroslava Janka je úplně první první dáma České republiky Olga Havlová. Z filmu bychom se měli dozvědět něco o tom, jaká vlastně byla a jaký měla vliv na svého manžela Václava. Nahlédnout bychom měli i do jejího soukromí a snad ji trošku více poznat jako osobnost. Vzhledem ke jménu tvůrce by výsledek mohl být více než dobrý.

Synopse: Nejbližší a nejspolehlivější partner Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, štědrá hostitelka, vášnivá houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, za každých okolností svá a odvážná žena - tím vším a mnohým víc byla úplně první první dáma České republiky Olga Havlová.

Originální trailer filmu Olga


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY