Blu-ray recenze: Odložený let Terminál vynesl do nebes

Vydáno: 18.05.2014 19:00 - | foto: facebook tvůrce

Terminál je považován za slabší Spielbergův film. Znovuzhlédnutí na nosiči pro domácí kina může vést k jeho docenění. Blu-ray disk si oproti DVD polepšil co do obrazového a zvukového přepisu, chybí ale bonusy.

TerminálRecenzoval/a dne 18.05.2014 19:00. Terminál je považován za slabší Spielbergův film. Znovuzhlédnutí na nosiči pro domácí kina může vést k jeho docenění. Blu-ray disk si oproti DVD polepšil co do obrazového a zvukového přepisu, chybí ale bonusy. Hodnocení: 3
Terminál
The Terminal
Drama / Komedie / Romantický
USA, 2004 , 128 min.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Andrew Niccol, Sacha Gervasi, Jeff Nathanson
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: John Williams
Herci: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Chi McBride, Diego Luna, Barry Shabaka Henley, Kumar Pallana, Zoe Saldana, Eddie Jones, Jude Ciccolella, Corey Reynolds, Guillermo Díaz, Rini Bell, Stephen Mendel, Valeriy Nikolaev

Česká premiéra: 07.05.2014

Hodnocení: 6/10

Vydavatel: Magic Box


Terminál hodnocení na Kinobox.cz: 78.89 %
Fotografie z filmu Terminál / The TerminalTerminál má ve filmografii Stevena Spielberga snad ještě horší pozici než 1941. Válečná satira má pověst uměleckého i komerčního selhání, zatímco na remake francouzsko-španělské koprodukce Spadli z nebe se díky existenci kvalitnějších alternativ a nevýrazného přijetí ze strany kritiků a diváků spíše zapomnělo. Značka Spielberg i značka Tom Hanks byla považována za kasovní jistotu, protože jejich snímky vždy utržily přes sto milionů dolarů, a to ani nemusel jeden režírovat a druhý hrát.

Terminál se ale zaplatil a byl ziskový až díky zahraničním trhům. Přitom ho evropští kritici odsoudili jako sentimentální kýč, který se jako vyprávění rozpadá do série epizod a který kvůli své povrchnosti nesnese srovnání se svými inspiračními zdroji ani s originálem s Jeanem Rochefortem. Odezva ze strany americké odborné obce byla o poznání pozitivnější, ale měla co dělat s tím, že byl biopic Chyť mě, když to dokážeš považován kvůli své ambicióznosti za slabší; navíc mohlo po 11/9 zafungovat pozitivní vyobrazení letištního prostoru jako místa setkávání a pospolitosti.

Fotografie z filmu Terminál / The TerminalTerminál se s desetiletým odstupem ukazuje být lepším filmem, než jak se jevil v době svého uvedení. Pozitivní hodnocení - či přehodnocení zprvu nepříliš nadšené reakce - bude nejspíš odvislé od slabosti každého pro klasickou hollywoodskou kinematografii, s jejímiž konvencemi si snímek pohrává a odkazuje přitom na poetiku několika tvůrců-imigrantů (zejména Franka Capry a Ernsta Lubitsche).

Od prvního jmenovaného přebírá příběh bez výrazné záporné postavy a nepřímo řečený význam o dobrotě každého, od druhého zase vytvoření zcela fiktivní země včetně jejího jazyka. Hanksova postava Viktora Navorského totiž uvízne na letišti, protože jeho domovina - Krakozie - přestane kvůli válečným sporům oficiálně existovat a on nemůže ani domů, ani na půdu Spojených států amerických, a tak musí zůstat v mezinárodní zóně - letištní hale. Krakozie i jazyk "krakozština" je přitom kombinací ruštiny, bulharštiny a dalších východních řečí, které mají evokovat (bývalé) totalitní země, aniž by docházelo k jejich zesměšnění. Naopak je snímek satirický k imigrační politice Spojených států a otevřeně si utahuje ze zbyrokratizovaného státního aparátu, ve kterém pro člověka není místo.

Fotografie z filmu Terminál / The TerminalPřijmout Terminál jako dílo navazující a otevřeně čerpající z určitých tradic je přitom těžší než v případě Chyť mě, když to dokážeš. Není totiž velmi sebeuvědoměle stylizován tak, aby evokoval období, z kterého nejvíc čerpá, jelikož odvážně předpokládá, že na to přijde vnímavý kritický divák sám. Pro toho naivního bude jenom sentimentálním kýčem. 

Poslední spolupráce Spielberga a Hankse je ovšem nejpozoruhodnější nikoliv svým spoléháním se na určité poetické tradice, ale svým podvracením určitých norem s nimi spojenými. Pasivitou protagonisty, u kterého se spolu s ostatními postavami ptáme, proč z těch dveří nevyjde, a tak nám jsou dlouhodobě zatajovány jeho motivace i cíl(e). (Ne)utvořením heterosexuálního páru a od toho odvislé "přežánrovění" z komediální romance na melodrama o otcovsko-synovských vztazích poté, co je nám odtajněn hitchcockovský McGuffin (obsah krabičky). Epizodičností vyprávění namísto sevřeností a soudržností jako od Charlie Chaplina, na jehož Zlaté opojení se v jedné scéně přímo upomíná. Ne že by byl Terminál kvalitativně srovnatelný s filmy od Franka Capry, Ernsta Lubitsche či Charlieho Chaplina, ale pokud je vnímán touto optikou, ukaže se jako neprávem opomíjené dílo ve Spielbergově a Hanksově filmografii. (9/10)

Upoutávka na film Terminál.

BLU-RAY:
BD obal filmu Terminál / The TerminalBlu-ray edice Terminálu je zklamáním. S výjimkou filmu s kvalitním obrazovým a zvukovým přepisem neobsahuje žádné bonusové materiály a k překvapení mnohých dokonce absentuje i povedený český dabing, což se může vzhledem k preferencím většiny nakupujících jevit jako komerční sebevražda distributora/studia. Zklamání je o to větší, že u nás před lety byla na trh uvedena speciální dvoudisková edice na starším médiu (DVD), která měla druhý disk vyhrazený pro osmdesát minut česky otitulkovaných dokumentů. Celovečerní film o filmu, rozdělený na kratší featuretty, fotogalerie a upoutávky jsou součástí zahraničního BD vydání, které ale nedisponuje českou jazykovou podporou, a tak záleží na vaší jazykové vybavenosti, možnosti nakupování přes net a preferencích. (4/10)

Videoklip k filmu Terminál.

OBRAZ A ZVUK:
V případě obrazového a zvukového přepisu si (až na nepřítomnost českého dabingu) nelze stěžovat, protože kdyby takto vypadaly a zněly všechny katalogové tituly, bylo by jejich hodnocení v podstatě zbytečné. U obrazu (prezentovaném v poměru stran 1.85:1) je sympatické, že neztrácí na filmovosti, protože obsahuje zrno, a přitom je velmi detailní, jelikož je vidět každá nedokonalost na lidské pokožce. Světlejší barevná paleta v pozdějších částech filmu stejně jako neostrost některých objektů odpovídá tvůrčímu záměru (posun v barevné paletě odpovídá vývoji vyprávění a neostrost je daná zadním svícením, které má duo Spielberg a Kaminski tak rádo), a tak obojí nelze dost dobře považovat za chybu.

Zvuk v DTS-HD Master 5.1 tedy nebudete pouštět návštěvám jako demo materiál, abyste předvedli své domácí kino, protože staví na jasně, čistě a srozumitelně podaných dialozích a vtahující práci se zvukovými efekty, které dotváří prostředí letiště. Subwoofer je výraznější pouze ve scénách, v nichž nějakým způsobem figurují letadla, ale od spíše melodramatické než romantické komedie (či komediálního melodramatu?) by bylo pošetilé očekávat něco jiného.

Výňatek z dokumentu o stavbě letiště pro film Terminál.

BONUSY:
Zde není nic k vidění, můžete se vrátit k dvoudiskovému DVD, pokud ho vlastníte, protože bonusové materiály jsou pouze na Blu-ray vydání určeném pro americký trh. Pokud by vás zajímalo, jakými proměnami prošel scénář, jak bylo stavěno letiště, proč byly zvoleny zrovna tyto kostýmy, v jakých scénách byly použity triky, jak stálý Spielbergův spolupracovník John Williams přistupoval ke skládání hudby či jaké vzpomínky mají tvůrci a herci na své zkušenosti s létáním, musíte se poohlédnout jinde.

Ukázka videosekvenčního menu BD Terminál.

ZÁVĚR:
Fotografie z filmu Terminál / The TerminalPokud jste si nestihli pořídit Terminál, když vyšel na DVD, máte možnost si doplnit sbírku Spielbergových/Hanksových filmů Blu-ray diskem. Budete ale muset oželet informačně přínosné a českou lokalizací vybavené bonusy, které byly součástí speciální dvoudiskové edice. Pokud ji vlastníte a přemýšlíte nad upgradem, nad koupí "modrého" nosiče neváhejte, protože u obrazu a zvuku došlo ke znatelnému zlepšení. Ostatním je doporučena návštěva půjčovny, protože dekáda snímku spíše přidala.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY