Preview: Melodramatické Hvězdy nám nepřály

Vydáno: 09.05.2014 17:12 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hvězdy nám nepřály je název nového amerického filmu natočeného podle stejnojmenného knižního bestselleru Johna Greena. V hlavních rolích se představí Shailene Woodley a Ansel Engort.
Hvězdy nám nepřály je druhým filmem pětatřicetiletého amerického režiséra Joshe Boonea. Ten má za sebou dva roky starý celovečerní debut Stuck in Love, k němuž si napsal sám i scénář. U jeho novinky, natočené podle knihy amerického spisovatele Johna Greena, jen o rok staršího, než je on sám, se spokojil jen s režií. Nejedná se tedy o autorský projekt jako v případě jeho prvotiny, ale o "nájemný" projekt, kterým jsou většinou nadějní nováčci pověřeni velkým studiem (v tomto případě 20th Century Fox), které tak prověří jejich "Box Office kredibilitu" a to, nakolik dokáží obstát ve velkém světě showbusinessu. V tomto směru budou pro režiséra Hvězdy nám nepřály ještě důležitějším filmem než jeho debut.

Shailene Woodley, Ansel Elgort ve filmu Hvězdy nám nepřály / The Fault in Our StarsNa jeho základě lze soudit, že Boone má ve zvláštní oblibě romantická melodramata s velkou dávkou sentimentu a téma smrtelně nemocných. Ve Stuck in Love byl jako jeden z vedlejších motivů onemocnění matky jedné z postav, která měla nádor na mozku. Dále by se Boone dal označit jako typicky "spisovatelský" typ režiséra – jednak výběrem námětu a nyní i tím, že knihu adaptuje. Mohli jsme se seznámit s tím, že je velkým fanouškem Stephena Kinga, jehož knihy měly v jeho prvním filmu svou zvláštní roli a spisovatel sám ve filmu drobné cameo. Nepřekvapí tak informace, že na další rok plánuje Boone adaptaci Kingova románu Lisey a její příběh. Celkově byl Booneův debut klasickým nezávislým snímkem, kde se řešily především složité problémy vztahů mezi dospělými a teenagery. Zpátky k jeho aktuální novince.

Pokud znáte knižní předlohu, jste jistě obeznámeni s dějem díla. Předpokládáme však, že těch, kteří Greenův bestseller znají, je u nás podstatně méně než v zemi jeho vzniku. Hvězdy nám nepřály jsou o smrtelně nemocné dívce Hazel (Shailene Woodley), jejíž stav je diagnostikován jako neodvratitelný. Nicméně na podpůrných sezeních pro boj s rakovinou se seznámí s Augustem (Ansel Elgort) ... a zbytek si můžete snadno domyslet. Oba dva mladí lidé se do sebe zamilují a je jasné, že na svou lásku nebudou mít mnoho času.

Fotografie z filmu Hvězdy nám nepřály / The Fault in Our StarsObsah filmu by sliboval srdceryvné a nejspíše i značně sentimentální a kýčovité melodrama, nicméně Hvězdy nám nepřály se mají lišit tím, že půjde o odlehčený pohled na smutnou tematiku. S přihlédnutím k Booneovu debutu však můžeme předpokládat, že se dočkáme i těch typicky melodramatických okamžiků i přes pokus o odlehčenější přístup k tématu smrtelného onemocnění. Koneckonců je každému jasné, že jejich romance nebude trvat nejen věčně, ale opravdu jen nějakou chvíli. V lepším případě můžeme očekávat teenagerskou verzi Ceny za něžnost, v tom horším "rakovinovou" Nekonečnou lásku.

První upoutávka na film se objevila už na konci ledna a mimo jiné je z ní patrné, že se natáčelo kromě Spojených států, konkrétně Pittsburghu v Pensylvánii i v Holandsku. Trailer na youtube zhlédlo už přes 17 milionů diváků, což napovídá, že cílená divácká skupina, kterou je divácká obec ve věku filmových herců i protagonistů, je velmi početná a film by tak mohl dobře bodovat i u nás.

Fotografie z filmu Hvězdy nám nepřály / The Fault in Our StarsHlavním lákadlem je kromě jména autora předlohy především herecké obsazení. V hlavní roli se objeví mladá vycházející hvězda Shailene Woodley, která na sebe poprvé výrazně upozornila po boku George Clooneyho v Payneho filmu Děti moje a naposledy v Divergenci a vedle ní rovněž její partner z Divergence Ansel Elgort. Ústřední pár bude z druhého plánu herecky doplňovat Nat Wolff, který hrál i v Booneově prvotině v roli Augustusova kamaráda Isaaca, a jistit to budou zkušení Willem Dafoe a Laura Dern jako rodiče Hazel.

Podobný druh příběhů, který je navíc zacílen na mladou diváckou obec, potřebuje i adekvátní hudební doprovod. O ten se postarala americká indie skupina Bright Eyes a několik dalších do indie rocku, popu a folku laděných skupin a interpretů jako Kodaline, Birdy a Ed Sheeran, anebo pop rocková skupina One Republic, která k soundtracku filmu přispěla skladbou "What You Wanted", která obsahuje i ukázky z filmu.

Hvězdy nám nepřály mají premiéru naplánovanou na 5. června.

Oficiální trailer filmu Hvězdy nám nepřály


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY