Recenze: Zajímavá, leč nikterak uchvacující Divergence

Vydáno: 01.05.2014 10:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Další teenagerská romance z budoucnosti vycházející z populární knižní ságy přichází do našich kin s pověstí velkého zámořského komerčního trháku. Vybočuje nějak z dlouhé řady podobných filmů? A má vůbec smysl se jí zabývat?

DivergenceRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 01.05.2014 10:00. Další teenagerská romance z budoucnosti vycházející z populární knižní ságy přichází do našich kin s pověstí velkého zámořského komerčního trháku. Vybočuje nějak z dlouhé řady podobných filmů? A má vůbec smysl se jí zabývat? Hodnocení: 3
Divergence
Divergent
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2014 , 139 min.

Režie: Neil Burger
Scénář: Veronica Roth, Evan Daugherty, Vanessa Taylor
Kamera: Alwin H. Kuchler
Herci: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Ansel Elgort, Maggie Q, Mekhi Phifer, Kate Winslet, Ben Lloyd-Hughes, Christian Madsen, Amy Newbold

Česká premiéra: 01.05.2014

Hodnocení: 6/10
Divergence hodnocení na Kinobox.cz: 72.01 %
S dobrodružnými romancemi z budoucnosti určenými primárně pro teenagerské publikum se v posledních letech roztrhl pytel. V kinech se objevují v podstatě každé dva měsíce a stále se těší divácké přízni. Se snímkem Divergence, který opět vychází z knižní předlohy, jež je součástí celé ságy (a logicky jejím prvním dílem), to bylo u nás ovšem trošku složitější. Distributor nejprve jeho premiéru ohlásil, následně ji zrušil, aby ji po velkém zámořském komerčním úspěchu znovu obnovil. A vy ho tak můžete od prvního května najít v programu svého oblíbeného kina. 

Shailene Woodley ve filmu Divergence / DivergentDěj se odehrává ve světě budoucnosti, který zpustošila válka. Po ní je lidstvo rozděleno podle charakterových vlastností do pěti frakcí. Každá sice vyznává jiné hodnoty, ale společně vytváří harmonický celek. Problémem jsou ovšem lidé tzv. divergentní, to jsou ti, kteří mají předpoklady pro více frakcí. Jednou z nich je i mladá Tris, která si nakonec vybere Neohrožené (něco jako ozbrojené složky a strážci spravedlnosti nového světa). Když vyjde pravda najevo, musí dívka utéct a bojovat o život, neboť odlišní lidé jsou automaticky hrozbou. Pomoc nachází u mladíka zvaného Čtyřka, který je nejspíš divergentní také. 

Jakkoli lacině výše zmíněný námět zní, ze začátku režisér Neil Burger velmi příjemně překvapuje. Jasně a stručně vysvětlí fungování budoucího světa a nastoluje zajímavou atmosférou, která se s postupující dobou ještě umocňuje. Vizuál sice není bůhvíjak opulentní, ale do celkové nálady zapadá více než dobře. Nečekejte tedy žádné režijní exhibice, ale spíše umírněný styl, který může vadit jen málokomu.

Tvůrci se navíc podařilo všechno dobře rozehrát a absolutně se nebudete stydět, když vás bude zajímat, co se stane dál. Tempo je poměrně svěží a v první polovině se zadrhne jen málokdy. Je-li třeba, konverzační momenty vystřídá akce, která je sice chvílemi nepřehledná a špatně sestříhaná, nicméně velmi solidní a baví i proto,že jí není moc a není příliš dlouhá. Podmalované to navíc je údernou a velmi příjemnou hudbou Junkieho XL, který odvedl opravdu kus výborné práce.

Shailene Woodley, Theo James ve filmu Divergence / DivergentProblémy se začínají kupit až od druhé poloviny a s blížícím se koncem. V těchto úsecích budou jednoznačně ve výhodě ti, kteří znají knižní předlohu. Najednou se totiž všechno děje moc rychle a překotně (jako by autoři toho chtěli z knihy obsáhnout co nejvíc) a lehce se popírá to, co se vybudovalo předtím (proč kupříkladu Neohrožení procházejí tak náročným výcvikem, když jsou jim pak stejně vymyty mozky) a nečtenář zkrátka nemá moc šancí to celé úplně pochopit.

Postavy (vyjma hlavní ženské) tu de facto nejsou moc podstatné, protože je jich tu moc a žádná není natolik zajímavá, případně charismatická, že byste si ji nějak oblíbili. Nejen z toho důvodu působí bohužel film nechtěně směšně. To se dá říci i o romantické linii, která nefunguje prakticky vůbec. Vznikne z ničeho nic, není jasné proč a dialogy v ní obsažené patří do kategorie toho nejlacinějšího žánrového klišé a kýče.

Shailene Woodley ve filmu Divergence / DivergentTo ale může být dáno i obsazením, z něhož stojí za zmínku jen a pouze titulní Shailene Woodley, jež je po celou dobu sympatická, chová se v rámci možností racionálně a hraje velmi dobře. Jedině ona celý film tzv. táhne a větší chybu vskutku neudělá. Ostatní tu jsou totiž hodně málo a jejich charaktery jsou povrchní a nevyužité.

Kate Winslet, která si tu vystřihla první zápornou roli kariéry, a Ashley Judd tu mají víceméně taková větší camea, tudíž se o nich nemá příliš smysl jakkoli zmiňovat. Theo James jakožto ústřední milovník si asi získá srdce fanynek (ani on se nevyhne nutnému svléknutí trička), jinak je ale dost nevýrazný a zaměnitelný. V hlavě možná utkví ještě příšerně toporný a přehrávající Jai Courtney.

V rámci své kategorie patří Divergence k tomu lepšímu a spíše než stále populární Twilight ságu připomíná Hunger Games, což je rozhodně dobrá zpráva. Otázkou zůstává, zda mohl film dopadnout nějak výrazně lépe. Osobně si myslím, že příliš ne. 

Český trailer filmu Divergence / Divergent


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Mně se líbily i všechny knihy, nejvíc asi Alia... (Anonym, 26.05.2014 20:02) Reagovat

    Mně se líbily i všechny knihy, nejvíc asi Aliance (http://www.albatrosmedia.cz/al... Každopádně ani film není špatný, sice jako obvykle horší, ale ztracený čas to rozhodně není :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY