Boyhood: film Richarda Linklatera, který se zapíše do dějin

Vydáno: 25.04.2014 21:00 - | foto: facebook tvůrce

Richard Linklater, který je znám díky trilogii mapující jeden vztah (Před soumrakem, Před úsvitem, Před půlnocí), si letos odnesl cenu za režii z Benátek za drama o dospívání Boyhood. Dnes vyšel první trailer.
Fotografie z filmu  / BoyhoodRežisérovi Richardu Linklaterovi a jeho dvornímu herci Ethanu Hawkeovi se dobře dekádu povedlo udržet v utajení, o čem že má být snímek, který natáčí přes deset let. Až během propagace k thrilleru Závod s časem se Hawke rozvykládal, protože Boyhood, jak se dlouho utajovaný snímek jmenuje, mělo krátce před dokončením a svou poutí po festivalech. 

Z Benátek si Linklater odnesl cenu za režii, ale dnes zveřejněná upoutávka s tímto překvapivě nepracuje. Namísto toho drama o dospívání prezentuje jako kinematografický milník, což mají podpořit i citace nadšených ohlasů, kdy kritici neví, k čemu snímek pro jeho výjimečnost přirovnat či s čím ho srovnat. Je třeba uznat, že zatímco časosběrných dokumentů existuje hned několik, fikční dílo je možná jenom jedno, a to právě Linklaterovo.

Fotografie z filmu  / BoyhoodSpojení jmen Linklater a Hawke znalejším divákům okamžitě asociuje trilogii Před soumrakem - Před úsvitem - Před půlnocí. Ovšem tentokrát Hawke jednak nemá hlavní mužskou roli (a objevuje se až od druhé části, přestože film začíná rozvodem rodičů), jednak nebyly zachycovány události s rozestupem několika let pro sledování promény, ale napříč časem. A s důrazem i na to zdánlivě nepodstatné, nikoliv jenom na (ne)očekávaná setkání, která formují život. Na mezinárodní a německou verzi upoutávky (lišící se pouze německými mezititulky a dabingem) se můžete podívat níže. 

Mezinárodní upoutávka na film Boyhood (2014).

Německá upoutávka k filmu Boyhood.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY