Box Office: Upocení Sparťané z 300 si vydobyli prvenství

Vydáno: 10.03.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Dalo se očekávat, že prozatím chudou kinonadílku do kapsy strčí jeden z prvních pořádných blockbusterů roku, a to pokračování filmu 300 s podtitulem Vzestup říše. Digitální krev a zpomalovačky totiž stále táhnou.
Eva Green ve filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an EmpirePrvní třístovka přišla před sedmi lety s neokoukanou stylizací, zpomalovačkami a ojedinělou vizí Zacka Snydera, který z antického Řecka udělal splněné sny fanoušků komiksů a videoher. Za tu dobu už stihl podobnou techniku okopírovat kdejaký druhý film (nebo seriál), tudíž dvojka automaticky nemohla přijít s něčím novým a neokoukaným, ale jen s vytěžením toho stejného. Sedmdesátimilionový otvírák jedničky tak Vzestup říše nezopakoval, ale i tak si při uplynulém víkendu se svými pětačtyřiceti miliony připsal prvenství v žebříčku.

Studio Warner Bros., nehledě na neoriginalitu, dokázalo snímek neznámého izraelského režiséra Noama Murro podpořit velmi solidní reklamní kampaní, která začala už více než před rokem a půl a pravidelně fanoušky zásobovala plakáty, trailery, spoty a klipy, tudíž se nemohlo stát, že by nedejbože o další stylizované kapitole z "antických dějin" někdo nevěděl. Ta mohly zaujmout především několika novými prvky, jako bitvami na moři nebo obsazením sexy záporačky Evy Green, ale i tak se kritika shoduje na tom, že jde spíše o nevydařenou kopii svého předchůdce. Adaptace komiksu Franka Millera si však velice dobře vedla mimo Ameriku, kde nastřádala za víkend skoro devadesát milionů, tudíž jde vidět, že je o naolejované six-packy zájem spíše ve světě. Vzestup říše tak lehce vydělá a možná se za několik let dočkáme i trojky...

Fotografie z filmu Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana / Mr. Peabody & ShermanMírným zklamáním mohla být pro studio DreamWorks premiéra nového animáku Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana o inteligentním psovi, který adoptuje lidského syna, a cestuje s ním v čase. Šílená zápletka od režiséra Lvího krále je sice prý hravá podobně jako LEGO příběh, ale i tak nedokázala do kin nalákat dostatečně rodinek s dětmi na to, aby zopakovala úspěchy animáků jako Croodsovi nebo Jak vycvičit draka, nemluvě o franšízách typu Shrek nebo Kung Fu Panda. Pořád jde ale o lepší výsledek než propadáky jako Turbo nebo Legenda o sovích strážcích

Snímek, který stál dokonce o pětatřicet milionů více než 300: Vzestup říše (110 milionů), si na sebe sice vydělá, ale rozhodně ne tolik, aby studio zvažovalo pokračování na rozdíl od warneráckého LEGO® příběhu. Ten už má odsouhlasenou dvojku a možná spin-off a tento víkend se nachází na čtvrtém místě se stále solidními jedenácti miliony. TOP 3 ještě doplňuje novinka z minulého týdne, letadlový thriller NON-STOP, v němž Liam Neeson s nabitou zbraní stále baví žánrové diváky na hranici patnácti milionů.

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest HotelPrvní půli žebříčku uzavírá biblický Son of God, celovečerní verze televizního seriálu The Bible, o něhož opadl zájem o více než šedesát procent. Což svědčí o tom, že si na film zašlo pár fanoušků seriálu a ortodoxních věřících...protože ostatní samozřejmě vyčkávají až na pořádné terno v podobně Aronofského velkolepého Noema. Ve zbytku žebříčku, v němž se nachází prověřené tituly minulých týdnů, stojí poukázat zejména na oscarovku 12 let v řetězech, která se po nedělním vítězství v kategorii Nejlepší film po třech měsících znovu probojovala do TOP 10. 

Za zmínku ještě stojí Grandhotel Budapešť, jenž byl v limitovaném nasazení uveden ve čtyřech kinech a umístil se celkem na sedmnáctém místě žebříčku. Utržených osm set tisíc dolarů značí, že v příštích týdnech zřejmě půjde o dosud nejúspěšnější snímek Wese Andersona (pro srovnání - Až vyjde měsíc v předpremiérách utržilo sotva sto padesát tisíc). Za týden se o americké dolary porve adaptace videoherního hitu Need for Speed a další černošská komedie Tylera Perryho The Single Moms Club. V limitovaném uvedení dorazí také celovečerní Veronica Mars, temný thriller Nepřítel s Jakem Gylenhaalem nebo sprostá komedie Bad Words.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 07.03.2014
1. 300: Vzestup říše 45,1 mil. (novinka)
2. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana 32,5 mil. (novinka)
3. NON-STOP 15,4 mil. 
4. LEGO® příběh 11 mil. 
5. Son of God 10 mil.
6. Památkáři 3,1 mil.
7. 3 dny na zabití 3,06 mil.
8. Ledové království 3 mil.
9. 12 let v řetězech 2,2 mil.
10. Ride Along 2 mil. 

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY