TV tipy: Akce v asijském podání a evropský humor

Vydáno: 07.03.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Vzhledem k faktu, že televizní dramaturgové nenachystali v nadcházejícím týdnu žádnou velkou premiéru, najdete v našem výběru snímky, které byste na první pohled přehlédli, což by byla škoda. Očekávejte akci i bláznivý humor.
Bažanti (Les Bidasses en folie) (pátek 7. 3., TV Barrandov, 20.15 - 21.55 / neděle 9. 3., 12.25 - 14.20)

Plakát filmu Bažanti  / Les Bidasses en foliePrvní filmová komedie legendární a u nás svého času velmi oblíbené hudební skupiny Les Charlots je víc než čím jiným obrovským závanem nostalgie. Dnešní divák už zřejmě neocení nenucený a bláznivý absurdní humor francouzských komiků a celkovou atmosféru filmu. Na stranu druhou tu je jistá režie klasika Clauda Zidiho, která nemá problém s načasováním většiny vtípků a poměrně svěžím tempem. Scénář, který je také jeho dílem, je však až příliš epizodický a banální. Tip hlavně pro pamětníky.

Synopse: Parta bláznivých mladíků zakládá rockovou skupinu. Její slibně rozjetou kariéru však přeruší povolávací rozkaz pro všechny členy. Ti se hraní nechtějí vzdát ani na vojně a tak doufají, že jim bude muzicírování umožněno. Netuší ale, jak je vojna drsná.

Zajímavost: Jde o jediný film skupiny, v němž se ještě objevil Luis Rego, který ji posléze opustil a nikdy se nevrátil.

Originální trailer filmu Bažanti / Les Bidasses en folie

Neviditelný cíl (Naam yi boon sik) (pátek 7. 3., TV Barrandov, 22.35 - 01.10)

Plakát filmu Neviditelný cíl / Naam yi boon sikDevízou hongkongsko-čínského akčního krimi je právě samotná akce. Ta tedy neoplývá nápaditými choreografiemi, ale zvládnutá je bravurně, a i když je místy opravdu hodně přepálená, má tempo, švih, spád a nechybí jí pořádná dávka adrenalinu, takže baví po celou dobu. Režírující Benny Chan však dostal k dispozici špatně napsaný a vymyšlený příběh, který je jednak zbytečně překomplikovaný a přehnaný a hlavně nezajímavý a nudný. Výsledku příliš nepomáhají ani místy toporní a u nás neznámí herci a také zbytečně přetažená stopáž. Milovníci akce si ale přijdou na své.

Synopse: Aniž to detektiv Chan (Nicholas Tse) tuší, čeká ho velký životní okamžik. Ve chvíli, kdy jeho milá vybírá v místním klenotnictví svatební prsteny, je totiž před obchodem přepaden vůz s penězi. Explozi, která následuje, dívka bohužel nepřežije a Chan prahne pouze po pomstě. Po půl roce se mu konečně podaří najít nějakou stopu k pravděpodobným pachatelům. Od té chvíle se policista před ničím nezastaví.

Zajímavost: Režisér si vynutil, aby nebyli využíváni kaskadéři, veškerou akci tak opravdu provádí herci.

Originální trailer filmu Neviditelný cíl / Naam yi boon sik

Arabeska (Arabesque) (sobota 8. 3., ČT2, 13.45 - 15.30)

Plakát filmu Arabeska / ArabesqueV našich končinách prakticky neznámý thriller je viditelně inspirován klasikem Alfredem Hitchcockem, což ale ve výsledku naštěstí nevadí. Režírující Stanley Donen nasadil od začátku svižné tempo a potřebnou dusnější atmosféru, které ale nechybí nadhled, takže se dočkáte i mnoha humorných situací. Opřít se mohl i o zajímavý a napínavý příběh, jenž je plný zvratů, takže vyžaduje nepřetržitou diváckou pozornost, výtečnou hudbu Henryho Manciniho, nádhernou kameru a perfektní výkony ústředního páru, který si zahráli Gregory Peck a Sophia Loren. Na škodu budiž chvilkami překombinovaný a nelogický děj a místy zbytečná režijní exhibice.

Synopse: Přitažlivý profesor řečtiny a latiny David Pollock (Gregory Peck) se nechtíc zaplete do machinací jisté zpravodajské služby. V průběhu svého dobrodružství je nucen rozluštit několik hieroglyfů, v čemž mu má pomoci i krásná Arabka Yasmin (Sophia Loren), u níž si však nemůže být jistý, na čí straně stojí. 

Zajímavost: Peckovi se během natáčení ozvalo staré zranění kolena, které si způsobil při jízdě na koni. Některé scény tomu tak musely být uzpůsobeny.

Fanouškovský trailer filmu Arabeska / Arabesque

Večerní zvony (Vecernja zvona) (sobota 8. 3., ČT art, 21.35 - 23.50)

Plakát filmu Večerní zvony / Vecernja zvonaZakončení jugoslávské válečné trilogie režiséra Lordana Zafranoviće za předchozími díly příliš nezaostává a nabízí prakticky totéž. Očekávejte tedy někdy možná až moc pomalé tempo, na svou dobu hodně drsné záběry a hlavně nepřikrášlený pohled na jednu historickou etapu. Potěší také syrová režie, která se snaží o autentičnost a několik nenápadných symbolů na totalitní společnost. Ze známějších tváří se v hlavních rolích objeví pouze Rade Serbedzija. Počítat se musí jen s tím, že v rámci velkého časového rozpětí je několik událostí a charakterů zjednodušeno a zploštěno. To ale tentokráte tolik nevadí.

Synopse: Snímek se odehrává v letech 1928 - 1948 a sleduje osudy mladého komunisty Tomislava (Rade Serbedzija), jehož život je čím dál víc určován politickými událostmi. Ačkoli je přesvědčen o vládnoucím režimu, postupně se do něho vkrádají obavy, zda je opravdu jediný možný a správný a zda by nebylo lepší dát šanci něčemu jinému. 

Zajímavost: Film byl v zemích bývalého východního bloku kvůli kritice komunistického režimu bojkotován.

Ukázka z filmu Večerní zvony / Vecernja zvona

Operace: Zlomený šíp (Broken Arrow) (sobota 8. 3., Prima, 22.00 - 00.20)

Plakát filmu Operace: Zlomený šíp / Broken ArrowSpíše rutinní počin slavného Johna Woo ohromí samozřejmě hlavně akcí. Ta má sice k jeho domácím dílům na míle daleko, přesto má náboj, švih, místy zajímavou choreografii a na Hollywood je výrazně nadprůměrná. Horší je to s příběhem, který je i v rámci nenáročného žánru až moc hloupý a nelogický a spoléhá opravdu jen na diváckou první signální. Alespoň, že tradičně záporný John Travolta si svou roli vychutnal s grácií sobě vlastní a zcela zastínil matného Christiana Slatera. Bonusem budiž i chytlavý soundtrack Hanse Zimmera. Vesměs příjemná jednohubka.

Synopse: Major Vic Deakins (John Travolta) při rutinním letu ukradne nebezpečnou nukleární zbraň, kterou chce zneužít. Zabránit v tom se mu snaží kapitán Riley Hale (Christian Slater), který s ním původně spolupracoval, ale hnulo se v něm svědomí. Otázkou je, zda už není příliš pozdě. 

Zajímavost: Kvůli přípravě na film se Slater vzdal kouření.

Originální trailer filmu Operace: Zlomený šíp / Broken Arrow

Velké manévry (Les Grandes manoeuvres) (sobota 8. 3., ČT1, 22.35 - 00.25)

Plakát filmu Velké manévry / Les grandes manoeuvresKlasické italsko-francouzské komediální drama je možná vážnější, než by se mohlo na první pohled znát. Režírující René Clair, který se podílel i na scénáři, ho totiž pojal dost satiricky a ironicky, tudíž je ve většině scén znát určitý nadhled, zároveň ale také těžká deziluze. Celkové snímání napomáhá nostalgickému dojmu nad něčím, co už se (naštěstí) nevrátí. Potěší i syté barvy a nádherná výprava, která koresponduje s rokem vzniku. V hlavních rolích excelují Gérard Philipe a Michèle Morgan. Formálně vytříbená záležitost.

Synopse: Armand de la Verne (Gérard Philipe) je záletný voják, který si nepokrytě užívá přízeň žen. Před odjezdem na blížící se velké manévry se s přáteli vsadí, že se do určeného data stane milencem ženy, kterou mu přiřkne náhoda. Los padne na rozvedenou Marii-Louisu (Michèle Morgan), která se nedávno přistěhovala z Paříže. Poručíkovi se však přihodí to, co se mu často nestává - zamiluje se.

Zajímavost: Československou televizní premiéru měl snímek 8. března 1964, tehdy ještě s živým dabingem.

Originální trailer filmu Velké manévry / Les Grandes manoeuvres

Talhotblond: (Talhotblond:) (úterý 11. 3., Fanda, 15.00 - 16.25 / středa 12. 3., 13.15 - 14.30)

Plakát filmu Talhotblond:  / Talhotblond:V zahraničí poměrně slušně hodnocený dokument nepatří k těm nejznámějším, což je svým způsobem škoda. Režírující Barbara Schroeder tu velmi efektivně upozorňuje na nebezpečí různých internetových chatovacích místností a s nimi spojenou anonymitu jednotlivých uživatelů. Štěstí měla i na zajímavou ústřední protagonistku, která "vymyslela" naprosto šílený, ale relativně uvěřitelný příběh. Leckoho možná šokuje i závěrečné odhalení. Škoda jen, že tempo není vyrovnané a celé to působí mnohdy uměle natahovaně. Jako varování ale poslouží snímek více než dobře. 

Synopse: Krásná dospívající dračice využívá internetové herny k tomu, aby nalákala muže do svého kyberprostoru. Když zjistí, že byla odhalena a navíc i to, že ten, který na vše přišel, jí také obelhal, chystá strašlivou pomstu. A ta může vést až k reálné vraždě. 

Zajímavost: Autorka měla přístup k tajným poznámkám, policejním záznamům i vězeňským dokumentům.

Originální trailer filmu Talhotblond: / Talhotblond:

Se slovníkem v posteli (The Sleeping Dictionary) (středa 12. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 13. 3., 15.15 - 17.15)

Český plakát filmu Se slovníkem v posteli / The Sleeping DictionaryNejvětší výhodou jedenáct let starého romantického dramatu budiž fakt, že si na nic nehraje. Režírující Guy Jenkin dobře ví, že s předvídatelným příběhem plným klišé nijak extra neohromí, proto se pokusil zaujmout jinak. Podařilo se mu to zejména se zvolenými exotickými lokacemi a částečně i atmosférou, která je ale chvílemi až příliš "nasládlá". Špatné není ani obsazení, jemuž dominují solidní Hugh Dancy a Jessica Alba, vedle kterých se objeví třeba i Bob Hoskins nebo Brenda Blethyn. Počítat však musíte s několika hluchými místy a překotným a zbytečně rychle odvyprávěným dějem. Další žánrová jednohubka.

Synopse: Britský úředník John Truscott (Hugh Dancy) přijíždí na Borneo, kde se připojuje k místní koloniální armádě. Jako učitelka jazyka a zdejší kultury je mu přidělena krásná Selima (Jessica Alba), jež ho úplně okouzlí. Jejich vztah přeroste v absolutní mileneckou vášeň, jenže to se neslučuje s místními zvyky a tak jsou nuceni se rozejít. Jenže spalující láska se zničit nedá.  

Zajímavost: Pro davové scény bylo najato přes šest set komparzistů

Originální trailer filmu Se slovníkem v posteli / The Sleeping Dictionary

Moliere (Moliére) (čtvrtek 13. 3., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Moliere / MolièreI když se tvůrci francouzské historické komedie zaštiťují jménem jednoho z největších dramatiků, výsledný film je pouze milou fikcí. Režisér a spoluautor scénáře Laurent Tirard se opíral hlavně o bravurní kostýmy a celkovou výpravu, velkou dávku příjemného humoru, nádhernou hudbu a kameru a také o precizní herecké výkony, mezi nimiž vyčnívají ty Romaina Durise a Fabrice Luchiniho. Na škodu jsou mírně přetažená stopáž a neoriginálnost ústředního příběhu, který působí spíše jako "vykrádačka" několika podobných filmů. Jinak ale poměrně zajímavý snímek.

Synopse: Jean-Baptiste Poquelin, který používá pseudonym Moliére (Romain Duris), se topí v dluzích. Zámožný Jourdain (Fabrice Luchini) mu nabídne, že ho jich zbaví, chce po něm však, aby mu pomohl získat srdce jedné ovdovělé markýzy. Moliére tedy přijímá a v převlečení za kněze se ocitá v Jourdainově paláci, kde chce svého hostitele naučit hereckému umění. To se příliš nezamlouvá jeho ženě Elmíře (Laura Morante), které je na druhou stranu slavný dramatik sympatický až moc. Jak tohle všechno dopadne? 

Zajímavost: Snímek velmi volně vychází z Moliérových her Le Bourgeois Gentilhomme a Tartuffe.

Originální trailer filmu Moliere / Moliére

Sázka na smrt (The Dead Pool) (čtvrtek 13. 3., Fanda, 21.05 - 22.40)

Plakát filmu Sázka na smrt / The Dead PoolZ celé pentalogie filmů o Harrym Callahanovi je ten poslední jednoznačně nejslabší, to ale neznamená, že by byl vyloženě špatný. Režírující Buddy Van Horn dostal k dispozici poměrně originální příběh, který ale zabalil do typicky "osmdesátkových" kulis a postupů, což mimo jiné znamená, že akce je mírně přepálená, děj nedává moc smysl a celé to zkrátka postrádá ducha předchozích příhod populárního hrdiny. Na druhou stranu tu nechybí relativně solidní obsazení, v němž se kromě nezbytného a charismatického, avšak méně hláškujícího Clinta Eastwooda objeví třeba i Liam NeesonPatricia Clarkson a v jedné ze svých prvních rolí se mihne také Jim Carrey. Lehce nadprůměrné zakončení populární série.

Synopse: Harry Callahan (Clint Eastwood) je povolán k vyšetřování zvláštní sázkové hry. Ta spočívá v tom, že je distribuován seznam místních osobností a uzavírají se sázky na to, kdo z nich první zemře. Málokoho překvapí fakt, že ve výčtu jmen se objevuje i to Callahanovo. Jenže s ním není radno si zahrávat. 

Zajímavost: S tímto snímkem se Eastwood vrátil do role filmaře na plný úvazek. Do té doby totiž souběžně působil i jako starosta města Carmel.

Originální trailer filmu Sázka na smrt / The Dead Pool
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY