Soundtrack: V nitru Llewyna Davise

Vydáno: 23.02.2014 17:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Tentokrát si vezmeme na mušku písničkový soundtrack k novince bratří Coenů V nitru Llewyna Dawise, na němž si mimo jiné zazpívali i Justin Timberlake nebo Bob Dylan. Bude to stát za to?
Snímek V nitru Llewyna Davise, který byl uveden už loni v květnu na festivalu v Cannes, se konečně dostal také na naše plátna a odnáší si od diváků i kritiky značně rozporuplné hodnocení. Bratři Coenové, jimž se loni příliš nezadařilo s komedií Gambit (k níž napsali scénář), se pokusili převést na velké plátno několik dní ze života folkového hudebníka Llewyna Dawise. Ten se sotva protlouká a přeskakuje všechny klacky, co mu život hází pod nohy, ale stejně se jeho kariéra točí v bludném kruhu a peněz nemá nazbyt. Film V nitru Llewyna Davise je sondou do duše hudebníka, který k vám promlouvá právě skrz svojí kytaru.

Oscar Isaac ve filmu V nitru Llewyna Davise / Inside Llewyn DavisSoundtrack je podivuhodnou kompilací zcela originálních, ale i věkovitých hitovek, které všechny zanechávají silný emocionální dojem. Celkově se jich na album vešlo čtrnáct, z nichž dobrou polovinu nazpíval hlavní hrdina snímku, herec Oscar Isaac.  Ten otevírá první skladbou Hang Me, Oh Hang Me OSTčko i film zároveň a je to takhle na začátek zatraceně chytlavé. Pohodové a lehce depresivní ladění zároveň napoví, jakým směrem se bude ubírat celý film.

Další z Isaacova repertoáru přichází na řadu klasická anglická balada The Death Of Queen Jane opět v pouze v doprovodu akustické kytary nebo The Shoals Of Herring. Samotným vrcholem Isaacova představení  je skladba Fare Three Well, která je původně folkovým nápěvem z osmnáctého století. Píseň se na albu objevuje hned ve dvou verzích, a to v lehce osobnějším podání samotného Oscara Isaaca a také v rozvitější podobě, kde jeho hlas doplňuje jeden z členů kapely Mumford & Sons Marcus Mumford.

Marcus Mumford & Oscar Isaac – Fare Thee Well

Jedním z největších lákadel alba je pak již výše zmiňovaný Justin Timberlake, který si ve filmu střihl pouze vedlejší roli, protože v současnosti se spíš než herectví věnuje své kariéře zpěváka. O svůj hlas doplnil soundtrack ve třech skladbách, z nichž je zdaleka nejzajímavější prapodivná parodie Please Mr. Kennedy, kterou sám Timberlake s oblibou jednou za čas zveřejňuje na svém facebookovém profilu.

Carey Mulligan, Justin Timberlake ve filmu V nitru Llewyna Davise / Inside Llewyn DavisTrack Five Hundred Miles je takovou nostalgickou vzpomínkou na hodiny hudební výchovy, kde byla lidovka Tisíc mil oblíbenou částí repertoáru. V anglické verzi ji zpívají krom Justina ještě Stark Sands a Carey Mulligan, která předvádí překvapivě kouzelný výkon. Určitě stojí za zmínku i jediná sólová zpěvačka v tracklistu, jíž je Nancy Blake, která se na folkové scéně pohybuje už několik desetiletí. Její píseň The Storms Are On The Ocean perfektně doplňuje celkovou atmosféru alba. Nesmíme zapomenout také na Boba Dylana, který na album přispěl písní Farewell. Tu složil v roce 1963 pro své album The Times They Are a-Changin', kde se ale nakonec neobjevila. Studiová nahrávka zůstala v šuplíku a oficiálně vyšla až v roce 2010.

A verdikt na konec? Inside Llewyn davis OST je lepší než film. Odvážím se tvrdit, že soundtrack je vlastně jedním z mála důvodů, proč se na film podívat. Celý se nese v duchu hudby Mumford & Sons, čemuž také odpovídá spolupráce Marcuse Mumforda, a je to pro album jedno veliké plus. Pokud máte rádi folkovou muziku, určitě dejte soundtracku šanci a film k perfektnímu zážitku nebudete ani potřebovat.

Album: VA – Inside Llewyn Davis OST
Celkový čas: 41:58
Skladby: Oscar Isaac – Hang Me, Oh Hang Me // Marcus Mumford & Oscar Isaac – Fare Thee Well // Stark Sands with Punch Brothers – The Last Thing on My Mind // Justin Timberlake, Carey Mulligan and Stark Sands – Five Hundred Miles // Oscar Isaac, Justin Timberlake and Adam Driver – Please Mr. Kennedy // Isaac – Green, Green Rocky Road // Oscar Isaac – The Death of Queen Jane // John Cohen with The Down Hill Strugglers – The Roving Gambler // Oscar Isaac with Punch Brothers – The Shoals of Herring // Chris Thile, Chris Eldridge, Marcus Mumford, Justin Timberlake, Gabe Witcher – The Auld Triangle // Nancy Blake – The Storms Are on the Ocean // Oscar Isaac – Fare Thee Well // Bob Dylan – Farewell // Van Ronk – Green, Green Rocky Road.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY