Oscar 2014: Nejlepší animovaný film

Vydáno: 02.02.2014 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

O prestižní sošku Oscara za nejlepší animovaný film se bude ucházet pět animovaných filmů, z nichž jsme všechny kromě jednoho mohli vidět také v našich kinech. Který animák si zlatou sošku letos odnese?
Oscars2. března se v Dolby Theatre v Hollywoodu uskuteční šestaosmdesáté předávání zlatých sošek Oscarů. My vám zde přineseme podobně jako minulý rok přehled nominací v těch nejzajímavějších kategoriích. Náš cyklus oscarových analýz zahájíme přehledem snímků nominovaných v kategorii nejlepší animovaný film. Letos je nominováno těchto pět snímků:  Ledové královstvíJá padouch 2CroodsoviO myšce a medvědovi a Kaze tachinu

S výjimkou japonského zástupce Kaze Tachinu (The Wind Rises), jsme mohli všechny animáky vidět v našich kinech. Máme zde tři americké snímky, jeden japonský a jednoho zástupce z Francie, kterého u nás známe pod názvem O myšce a medvědovi, zatímco v americkém seznamu nominací ho najdete pod originálním názvem Ernest et Célestine. Kdo z nich má největší šance na vítězství, se dozvíte v následujících řádcích.

Ledové království (Chris BuckJennifer LeePeter Del Vecho)

Fotografie z filmu Ledové království / FrozenZ dílny studia Walta Disneyho je zřejmě největší z letošních favoritů, 3D animovaná muzikálová fantasy komedie, kterou jsme měli možnost nedávno vidět v českých kinech, nazvaná Ledové království. V této dobrodružné animované podívané volně založené na Andersenově pohádce o Sněhové královně jsme sledovali osudy nebojácné princezny Anny, která se vydala na dobrodružnou výpravu se svými přáteli. Ledové království dosud zaznamenalo enormní komerční úspěch a z řady cen a nominací pro něj hraje  fakt, že získalo letošní Zlatý glóbus za nejlepší animovaný film roku. Zlaté glóby bývají předzvěstí Oscarů a tak je dost pravděpodobné, že bude tento animovaný trhák bodovat i na nich. Vedle této nominace má film možnost uspět ještě v kategorii nejlepší píseň, jejichž přehled vám přineseme v další části našich oscarových analýz. Pro jednoho z tvůrců Ledového království, Chrise Bucka jde už o druhou oscarovou nominaci. Tu první a neproměněnou má za Divoké vlny

Já padouch 2 (Pierre CoffinChris RenaudChristopher Meledandri)

Fotografie z filmu Já padouch 2 / Despicable Me 2Druhým americkým snímkem nominovaným v kategorii nejlepší animovaný film je pokračování filmu Já, padouch, které bylo dokonce ještě o něco komerčněji úspěšnější než Ledové království. Jedná se o první oscarovou nominaci pro oba tvůrce, kterými je duo režisérů Piere Coffin a Chris Renaud, kteří na svém kontě mají úspěšnou jedničku Já, padoucha. Dvojka je z dílny studia Ilumination Entertaiment a Universal Pictures. Neobyčejně divácky úspěšná 3D animovaná rodinná komedie, u které se chystá už třetí pokračování má při letošních Oscarech velkou šanci dovršit své celosvětové vítězné tažení právě 2. března a lze ji zařadit mezi největší favority. A podobně jako Ledové království může bodovat ještě v kategorii nejlepší píseň. 

Croodsovi (Kirk DeMiccoChris SandersKristine Belson)

Fotografie z filmu Croodsovi / Třetím vážným konkurentem dvou výše zmíněných v kategorii nejlepší animovaný film je dobrodružná 3D komedie z dílny studia Dreamworks nazvaná Croodsovi - ti pocházejí z tvůrčí dílny dvojice Chris Sanders a Kirk DeMicco. Příběhy pravěké rodiny sice nebyly tak komerčně úspěšné jako Já, padouch 2 a Ledové království, nicméně i tak byly velmi úspěšné a již se chystá jejich druhé pokračování. Jeden z režisérů, Chris Sanders má už na svém kontě dvě oscarové nominace za snímky Lilo&Stitch a jedničku Jak vycvičit draka. Croodsovi jsou sice už jeho třetí nominací, ale lze předpokládat, že i tentokrát zůstane pouze u ní.

O myšce a medvědovi (Stéphane AubierVincent PatarBenjamin RennerDidier Brunner)

Fotografie z filmu O myšce a medvědovi / Ernest et CélestineČerným koňem letošních oscarových nominací v kategorii nejlepší animovaný film je francouzsko-belgický film Ernest et Célestine, u nás známý spíše pod názvem O myšce a medvědovi, který měl v našich kinech premiéru přesně před rokem a to bez širší divácké odezvy. Rozhodně se nejedná o favorita letošních Oscarů, ale spíše o outsidera, který je zde spíše tak trochu do počtu. Animovaná komedie o přátelství veselého medvěda a chytré myšky je dílem trojice Stéphanie Aubier, Vincent Patar a Benjamin Renner. Ty možná znáte díky animovanému filmu Panika v městečku. Jedná se o jejich první oscarovou nominaci a Oscar by byl pro tento snímek i pro jejich tvůrce, včetně producenta Didiera Brunnera opravdu velkým překvapením. 

Kaze tachinu (Hayao MiyazakiToshio Suzuki)

Fotografie z filmu  / Kaze tachinuPosledním z pětice nominovaných v kategorii nejlepší animovaný film a druhým černým koněm je japonský animovaný film z proslulého studia Ghibli legendárního tvůrce Hayao Miyazakiho nazvaný Kaze Tachinu, známý také pod anglickým názvem The Wind Rises. Miyazaki ho natočil volně podle své vlastní mangy a jde o fiktivní biografii Jiro Horikoshiho, který navrhl  japonskou stíhačku Mitshubishi a jeho úspěšnějšího následovníka známého jako Zero, využité japonským letectvem během druhé světové války. Miyazaki oznámil, že toto je jeho poslední celovečerní animovaný film. Kaze Tachinu byl nejvýdělečnějším filmem v Japonsku za rok 2013 a dostalo se mu i příznivého kritického ohlasu. Film se již objevil v nominacích na Zlatý glóbus, nikoliv však v kategorii nejlepší animovaný film, ale v kategorii nejlepší zahraniční film, kde zvítězila Velká nádhera. Miyazaki má jednoho Oscara za Cestu do fantazie a pokud je pravda, že s celovečerními animovanými filmy končí, pak se jedná o jeho poslední příležitost Oscara v souboji nejlepších animovaných filmů získat.

And The Oscar Goes To…

Za posledních čtrnáct let bodoval v kategorii nejlepší animovaný film s výjimkou japonského tvůrce Hayao Miyazakiho a jeho filmem Cesta do fantazie vždy domácí snímek. Lze tedy předpokládat, že i letos uspěje jeden z trojice amerických filmů, přičemž největší šance na zisk zlaté sošky má Disneyho Ledové království, které již v této kategorii uspělo na Zlatých glóbech. Naproti tomu vítězství dvou neamerických kandidátů by bylo více než překvapivé.

Šance podle Filmserveru:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY