Festivalové ozvěny: Grace of Monaco zahájí festival v Cannes

Vydáno: 29.01.2014 07:00 - Jana Bébarová | foto: collider.com

Americký nezávislák Whiplash o talentovaném jazzovém bubeníkovi s Milesem Tellerem v hlavní roli získal hlavní a diváckou cenu na 30. ročníku Sundance. Canneský festival zahájí filmový životopis Grace Kelly.
SUNDANCE
J. K. Simmons, Miles Teller ve filmu  / WhiplashAmerické drama Whiplash o mladém talentovaném jazzovém bubeníkovi, po němž bezohledný instruktor požaduje naprostý perfekcionismus, získalo hlavní cenu v soutěži hraných filmů na právě skončeném festivalu Sundance. Ve snímku režiséra Damiena Chazellea, který v Park City slavil úspěch již loni s krátkým filmem na téže téma, zazářil Miles Teller.

Šestadvacetiletého herce, který se nedávno objevil například v nezávisláku o dospívání The Spectacular Now, Chazelle označil za jednoho z největších talentů své generace. Ve filmu mu sekunduje neméně skvělý charakterní herec J. K. SimmonsWhiplash, který do americké distribuce zakoupila společnost Sony Pictures, na Sundance rovněž získal i Cenu diváků, obdobně jako loňský vítěz dramatické sekce Fruitvale Station.

Fotografie z filmu  / To Kill a ManO vítězném titulu sekce hraných filmů letos rozhodovali filmoví kritici Leonard Maltin a Dana Stevens, producent Peter Saraf, dánská režisérka Lone Scherfig, která je podepsána pod dogmáckým filmem Italština pro začátečníky, a americký režisér Bryan Singer. V kategorii hraných světových snímků získal první cenu film chillského režiséra Alejandra Fernándeze AlmendrasTo Kill a Man o konfliktu mladistvého delikventa a chlapce, jenž se rozhodl bránit svého otce. 

Fotografie z filmu  / Rich HillMezi dokumenty uspěl snímek Rich Hill, který zachycuje bouřlivý život tří chlapců ve zbídačeném městečku na středozápadu USA. V sekci světových dokumentů zvítězil snímek ze syrsko-německé produkce The Return to Homs o devatenáctiletém fotbalovém brankáři národního týmu, který se stal vůdcem demonstrantů ve svém domovské městě.

Kompletní seznam všech oceněných filmů a tvůrců jubilejního 30. ročníku Sundance Film Festivalu najdete zde.

CANNES
Nicole Kidman ve filmu  / Grace of MonacoŽivotopisný snímek americké herečky Grace Kelly, která se stala monackou princeznou a jež v padesáti dvou letech předčasně zahynula při automobilové nehodě, oficiálně zahájí letošní, v pořadí již 67. ročník filmového festivalu v Cannes. Ve filmu s názvem Grace of Monaco hlavní roli ztvárnila šestačtyřicetiletá Nicole Kidman. Režie se ujal francouzský tvůrce Olivier Dahan, který například stojí za filmovou biografií legendární francouzské šansoniérky Edith Piaf.

Světová premiéra snímku Grace of Monaco proběhne 14. května, nesoutěžně v rámci oficiálního výběru. Jen pro připomenutí, loni canneský festival zahajoval Luhrmannův Velký Gatsby. Roli princeznina manžela, prince Rainiera III., ztvárnil herec Tim Roth. V dalších rolí se ve snímku zachycujícím jeden výsek ze života Grace Kelly objeví Frank Langella, Parker Posey, Jeanne Balibar, Derek Jacobi nebo Paz Vega.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • ??? (Jožin, 29.01.2014 13:02) Reagovat

    Nicole Kidman je šestapadesát??? Nesekli jste se trochu, tak o deset let (A tím nemyslím, že by jí bylo šestašedesát).

    • Re: ??? (Jana B., 29.01.2014 14:06) Reagovat

      Děkuji za upozornění, to byla jen zkouška, jestli ty články vůbec někdo čte ;-) Chyba napravena, Nicole se omlouvám a jdu se zbičovat!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY