Festivalové ozvěny: Co přinese 64. Berlinale?

Vydáno: 22.01.2014 07:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Nové filmy od Richarda Linklatera, Davida O. Russella, Diega Luny či Errola Morrise budou ve speciálním uvedení k vidění na blížícím se 64. ročníku Berlinale, který startuje už za 14 dní.
BERLINALE
Fotografie z filmu  / BoyhoodDva týdny zbývají do startu 64. ročníku Berlinale, v němž budou dvě desítky filmových novinek soutěžit o Zlatého medvěda. Mezi posledními oznámenými tituly je i snímek o dětství a dospívání sourozenecké dvojice s názvem Boyhood v režii Richarda Linklatera, který si aktuálně odbyl preview na festivalu Sundance. 

Mimo soutěž bude v Berlíně rovněž uveden na deset Oscarů nominovaný Špinavý trik v režii Davida O. Russella, který je příběhem špičkového amerického podvodníka v hlavní roli s Christianem Balem. Kriminální komedie situovaná v 70. letech představí celou plejádu hollywoodských hvězd včetně Jennifer Lawrence a Bradleyho Coopera, kteří zazářili v režisérově předposledním filmu Terapie láskou.

Fotografie z filmu  / Cesar Chavez: An American HeroBerlínský line-up dále čítá biografický film o americkém aktivistovi mexického původu v boji za lidská práva Cesar Chavez: An American Hero, za jehož režií stojí mexický herec Diego Luna a v němž se objeví herci Michael PeñaAmerica FerreraRosario Dawson a John MalkovichZa pozornost bude jistě stát i nový 3D dokumentární projekt domácího režiséra Wima Wenderse s názvem Cathedrals of Culture, jehož součástí jsou filmy od Roberta RedfordaMichaela Glawoggera či Michaela Madsena.

Světovou premiéru si na Berlinale odbude francouzský film s Catherine Deneuve Dans la cour (In the Courtyard) v režii Pierra Salvadoriho a nový film domácího tvůrce Volkera Schlöndorffa Diplomatie. V případě druhého jmenovaného režiséra Berlinale ve speciální projekci připomene jeho televizní záznam divadelní inscenace Baal z roku 1970, v níž účinkovali jeho tehdejší kolegové Rainer Werner Fassbinder a Margarethe von Trotta.

Fotografie z filmu  / The Unknown KnownUznávaný americký dokumentarista Errol Morris, držitel Oscara za dokument Mlha války, se v Berlíně představí s novým dokumentem The Unknown Known o bývalém americkém ministru obrany Donaldovi Rumsfeldovi. Mezi nonfikčními snímky, které budou v Berlíně uvedeny ve speciální projekci, se objeví i snímek Night Will Fall, který je jakýmsi ztraceným dokumentem z německých koncentračních táborů, jejichž dokumentární záběry v roce 1945 pořídil Alfred Hitchcock se Sidneym Bernsteinem.

64. Berlinale se uskuteční od 6. do 16. února. Podrobnější informace sledujte na jeho oficiálním webu.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY