Preview: Zimní příběh aneb valentýnská romantika na druhou

Vydáno: 12.01.2014 20:33 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Den před svátkem sv. Valentýna podnikne Colin Farrel frontální útok na naše slzné kanálky a hodlá položit na lopatky i ty největší cyniky. Kapesníky vytasit, neb se na nás řítí romance Zimní příběh.
Svatý Valentýn potřebuje romantické komedie stejně jako léto potřebuje svoje blockbustery a Štědrý večer novou hloupou originální pohádku. Která (nejen) filmově založená dvojice by odolala lákadlu romanticke dvouhodinovky v přítmí kinosálu s potenciálem hlubokého citového pohnutí? A vůbec, kdo by se občas rád nenechal strhnout pravověrnou jímavou srdeční masáží, zvlášť když vypadá jako Zimní příběh?

Colin Farrell, Jessica Brown Findlay ve filmu Zimní příběh / Winter's TalePříběh tentokrát je i není komplikovaný. Je tu romantický hrdina (bez bázně a hanebný) Peter Lake, který podlehne kouzlu křehké dívky jménem Beverly Penn. Ta si zlotřilce také zamiluje a na happy end je zaděláno, jenže to by bylo moc snadné, a tak se do toho mísí jednak smrtelná nemoc dívčina a jednak zavilý odpůrce zázraků, který hodlá jejich pouť za štěstím řádně mařit. Příběh se zamotává a náš hrdina se najednou ocitá v budoucnosti a pátrá po tom, kdo vlastně je a co se stalo s ním a jeho láskou, přičemž bude muset dokázat, že jeho city překonají i to největší protivenství. Klíčovou "postavou" je tu pak bílý kůň Athanasor, který figuruje jako Peterův strážný anděl.

Nikdo si tu na nic nehraje, Zimní příběh je čistokrevnou srdcervoucí romantikou a jako takový vyhlíží dost sympaticky. Zaštítěn je scenáristicky i režijně Oscara vlastnícím Akivou Goldsmanem (Čistá duše, proto asi ten Russel Crowe), který na režisérské sesli debutuje a určitě se jí zhostí víc než schopně. Příběh si vypůjčil ze stejnojmenné knihy Mika Helprina a vězte, že ta není žádný brak spadající do pytle cukrkandlových červených knihoven. Zimní příběh si od roku 1983, kdy vyšel, vydobyl uznání kritiků i oblibu čtenářů a platí takřka za klasiku.

Russell Crowe ve filmu Zimní příběh / Winter's TaleGoldsman by tedy mohl mít spadeno na pořádný hit. A jak by ne, má i velmi solidní obsazení - v hlavní roli lupiče z donucení tu je věčný floutek Colin Farrell (mohli ji mít třeba takový Tom Hiddleston nebo Aaron Taylor-Johnson, ale na Farrela v tomhle asi nikdo nemá), záporáka hraje Russell Crowe, který už loni slušně válel jako polobídák Javert v Bídnících, a k tomu jsou tu Jennifer Connelly pomáhající Colinovi v jeho futuristických patáliích nebo Will Smith v zatím blíže nespecifikované roli "soudce".

Trailery navíc rozjíždějí hodně silnou podívanou a slibují tu možná nejmagičtější zimní atmosféru, jakou letos v kinech zažijeme. Zimní příběh prostě vyhlíží jako ten ideální typ inteligentního romantického filmu, kde příběh není vyloženě okoukaný ani natvrdlý a který nebude k zahřívání rozvášnených diváckých srdcí využívat laciných přímotopů, ovšem zároveň se nebude bát v pravých chvílích vytasit s těmi nejklasičtějšími atributy filmových romancí, aneb "Colin Farrel si kamsi pádí na bílém koni". Tady je prostě na místě se nefalšovaně těšit a ne proto, že Zimní příběh bude ideální valentýnský film, ale prostě protože bude pravděpodobně příjemné ho vidět, ať už to bude v kterýkoliv den.

Zimní příběh dorazí do českých kin 13. února 2014.

Český trailer filmu Zimní příběh


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Chtělo by to zopakovat češtinu (Petra Kociánová, 10.02.2014 12:40) Reagovat

    Snaha redaktora o dlouhé a vzletné věty, které by ukázaly, jak se vyzná, se opravdu nevyplatila. Absence interpunkce ve větách, přemíra zbytečných závorek a příšerný slovosled mě nutí autorovi doporučit alespoň semestr stylistiky.

    • Re: Chtělo by to zopakovat češtinu (Jakub Brych, 10.02.2014 17:54) Reagovat

      Snaha redaktora o dlouhé a vzletné věty, které by ukázaly, jak se vyzná, se vyplatila. Češtinu zopakovat nepotřebuje, protože ty dvě chyby v interpunkci (víc jich tam není a jsou dílem nepozornosti, nikoliv nevědomosti) je každý normálně uvažující člověk schopen tolerovat. Přesto autor děkuje za péči slečny Kociánové a na oplátku doporučuje, aby příště svou kritiku více promyslela.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY