Kdo se stane nejlepším režisérem roku?

Vydáno: 08.01.2014 08:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Kromě asociace herců, producentů a scenáristů své nej vybírají také režiséři - jako poslední své nominace vyhlásil profesní cech Directors Guild of America (DGA). Kdo má šanci si odnést cenu za nejlepší režii?
Paul Greengrass při natáčení filmu Bournův mýtus / The Bourne SupremacyJako poslední se svými nominacemi přichází i sdružení amerických režisérů pod označením Directors Guild of America (DGA). Výběrem dalo najevo, že s pěticí nominovaných můžeme dozajista počítat i na březnových Oscarech, jelikož se víceméně opakují snímky, které jsme mohli vidět i v předchozích nominacích amerických scenáristů, producentů i herců. 

Podle těchto čtyř hlavních cechů můžeme vyvodit, že největším oscarovým favoritem je retro drama Davida O. Russella a není vyloučeno, že Špinavý trik nějakou z nominací při slavnostním večeru promění (třeba právě tu za režii, jelikož Russell byl loni a předloni nominován za Fightera a Terapii láskou). Pozadu však nezůstává ani další trojice režisérů, u nichž je získání sošky (a ocenění cechu) vysoce pravděpodobné - Paul Greengrass a Steve McQueen jsou akademickou sázkou na jistotu, Cuarónova přítomnost je zde po Gravitaci naprostou samozřejmostí. Nejmenší šanci má tak nakonec Martin Scorsese, jehož kontroverzní Vlk z Wall Street je pro obstarožní akademiky možná až příliš velké sousto.

Kdo zůstal opomenut? Nejvíce snad bratři Coenové, jejichž hudební drama V nitru Llewyna Davise zůstalo všemi sdruženími přehlédnuto, dále také Spike Jonze se svou romancí Her nebo Alexander Payne a jeho černobílá road-movie Nebraska. Jak ale víme z posledních let, nominace na ceny DGA a Oscary se nemusí vůbec shodovat (loni oceněný Ben Affleck se ani neobjevil na Oscarech), takže se nechme překvapit. Nominace na Ceny Akademie budou vyhlášeny 16. ledna, 25. ledna se zase dozvíme, kdo se stal podle DGA nejlepším režisérem.

NEJLEPŠÍ REŽIE
  • Alfonso Cuarón - Gravitace
  • Paul Greengrass - Kapitán Phillips
  • Steve McQueen - 12 let v řetězech
  • David O. Russell - Špinavý trik
  • Martin Scorsese - Vlk z Wall Street


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY