Vlk z Wall Streetu měl výt o stavu ekonomiky čtyři hodiny

Vydáno: 25.12.2013 18:00 - | foto: Paramount Pictures

Hodně se toho napsalo o tom, kdy a v jaké podobě bude Vlk z Wall Streetu uveden. Odklad původní premiéry, krácení kvůli dodržení smlouvy se studiem a snížení ratingu. Jakou podobu měla ale Scorseseho komedie původně?
Fotografie z filmu Vlk z Wall Streetu / The Wolf of Wall StreetMartin Scorsese má status tvůrce, jehož každý další snímek fanoušci očekávají a (ti rigidnější z nich) vyžadují návrat k poetice Mafiánů či Casina. Studio si zase navzdory prodělečnosti valné většiny "Martyho" titulů slibuje zajištění prestiže, když filmy získají ocenění. Vlk z Wall Streetu je průnikem těchto dvou příslibů: na jednu stranu příznivci části tvorby amerického tvůrce mají po mládeži přístupném Hugovi a jeho velkém objevu zpátky mistra s Rkovým ratingem a tříhodinovou stopáží, na druhou stranu má studio biopic splňující pravidla smlouvy.

A jaká že to byla pravidla? Maximálně tříhodinová stopáž a přístupnost nižší než NC-17, protože při nedodržení prvního by bylo obtížné nasazení do distribuce kvůli délce a při porušení druhého by se značně ztížil dosah a možnosti propagace. Záhy po prvním posunutí původně plánované premiéry bylo oznámeno, že stopáž by měla být srovnatelná s jiným Scorseseho biopicem, ve kterém hlavní roli ztvárnil Leonardo DiCaprio. Pokud jste tipovali stopáž dvě a třičtvrtě hodiny a Letce, váš odhad byl správný. Měsíc na to se ovšem kinosestřih vyšplhal na bez jedné minuty tři hodiny, čímž se z Vlka z Wall Streetu stal dosud nejdelší Scorseseho celovečerní počin. A následovala informace o tom, že některé části musely být vystříhány kvůli kvůli tomu, že by biografie finančníka Belforda a komedie v jednom nezískala od MPAA požadovanou výši přístupnosti.

Fotografie z filmu Vlk z Wall Streetu / The Wolf of Wall StreetJak ale probíhal proces zkracování a co bylo vystřiženo, se nevědělo - až do nedávného rozhovoru lidí ze serveru HitFix s dvorní Scorseseho střihačkou Thelmou Schoonmakerovou. V něm říká, že lidé milovali čtyřhodinovou verzi, ale nebyli schopní poradit, co vystřihnout, protože si nebyli schopni představit, jak by portrét sociopata mohl fungovat ochuzený o byť jedinou scénu. Uvažovali proto o rozdělení na dvě poloviny, ale došli k závěru, že by film takto nefungoval (na rozdíl od putování ženských hrdinek v Kill Bill: Vol. 1 a Kill Bill 2 či Nymfomance), protože hlavní hrdina potřeboval projít určitým vývojem. Na místo vystříhávání celých scén se proto Scorsese se Schoonmakerovou domluvili na jejich zkrácení, v čemž jim byly nápomocné testovací projekce, na základě kterých vystřihovali některé záběry či pasáže z celých scén. První čeští diváci se díky předpremiéře v síti Cinema City budou moct přesvědčit o tom, jestli je Vlk z Wall Street opravdu takovým crowd-pleaserem, již koncem tohoto týdne.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • ekonomie vs. ekonomika (Eda, 25.12.2013 18:11) Reagovat

    Marku, nemyslels spis ekonomiky? :)

    • Re: ekonomie vs. ekonomika (Marek, 26.12.2013 00:24) Reagovat

      Já spíš při tvorbě toho titulku nemyslel vůbec, když jsem zaměnil ekonomii a ekonomiku. Opravím, díky za upozornění. :)

  • jeste jedna drobnost (Eda, 28.12.2013 14:09) Reagovat

    http://www.oxforddictionaries....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY