Festivalové ozvěny: Berlinale ve znamení Nymfomanky

Vydáno: 27.12.2013 17:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Režisérského sestřihu Nymfomanky se diváci ve světové premiéře dočkají na 64. Berlinale, které v sousedním Německu vypukne 6. února. Česko-polský Hořící keř se bude promítat v Palm Springs.
PALM SPRINGS
Táňa Pauhofová ve filmu  / Hořící keřAmerická premiéra nového filmu režírující britské herečky Ammy Asante, kostýmní drama o nemanželské dceři smíšené rasy s názvem Belle, oficiálně zahájí 25. ročník filmového festivalu v Palm Springs. Ten se v kalifornské pouštní oáze uskuteční od 3. do 13. ledna. Program festivalu čítá na 187 filmů ze 60 zemí světa - Českou republiku bude v Palm Springs zastupovat Hořící keř.

Jako zakončovací film byl do programu zvolen film anglického režiséra Rogera MichellLe Week-End o stárnoucím páru cestujícím po dlouhých letech do Paříže, kde kdysi strávili svatební cestu. Jim Broadbent byl za svoji roli v tomto snímku oceněn na festivalu v San Sebastianu. 

Palm Springs tradičně představí oscarové taháky a hvězdy na červeném koberci, letos včetně Meryl StreepJulie RobertsToma Hankse či Steva McQueena.

Podrobnosti o 25. ročníku najdete zde.

BERLINALE
Režisérský sestřih první části von Trierovy Nymfomanky bude ve světové premiéře k vidění na 64. Berlinale, mimo hlavní soutěž. Další tituly berlínského programu byly ohlášeny v sekci Panorama, do které bude zařazeno celkem padesát hraných a dokumentárních snímků.

Fotografie z filmu  / Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam ChomskyMezi prvními devatenácti oznámenými snímky v této sekci je například novinka Michela Gondryho Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky, která je animovanou sérií rozhovorů se známým lingvistou, filozofem a aktivistou Noamem Chomskym.

Panorama rovněž uvede nový film tureckého filmaře Kutluga AtamanThe Lamb o osudovém vtípku, který poklidný život na vesnici obrátí v noční můru, dále film Kanaďana Roberta Lepageho spolurežírovaný s Pedrem Piresem Triptyque, jenž je městskou ságou ze současnosti. Oceňovaný tchajwanský autor Tsai Ming-liang na Berlinale vyrukuje se svým zatím posledním projektem Xi You (Journey to the West).

Francouzka Sophie Fillières bude mít v Panorama komedii Arrête ou je continue, v níž se mimo jiné představí Mathieu AmalricJohn Michael McDonagh, kterého u nás známe díky irskému komediálnímu thrilleru Pomáhat a chránit, se na Berlinale předvede s novou komedií Calvary, v níž se v roli kněze, jemuž je vyhrožováno během zpovědi, objevil Brendan Gleeson.

Seznam všech devatenácti titulů v berlínské sekci Panorama najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY