Recenze: Dobrý řidič Smetana přikresluje politikům tykadla

Vydáno: 11.12.2013 13:56 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dvojice dokumentaristů Vít Klusák a Filip Remunda se vrací ke kauze řidiče, který přikresloval politikům tykadla a byl za to odsouzen. Zábava by tedy měla být zaručena a absurdnost celé situace zobrazena v plné nahotě. Nebo ne?

Dobrý řidič SmetanaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 11.12.2013 13:56. Dvojice dokumentaristů Vít Klusák a Filip Remunda se vrací ke kauze řidiče, který přikresloval politikům tykadla a byl za to odsouzen. Zábava by tedy měla být zaručena a absurdnost celé situace zobrazena v plné nahotě. Nebo ne? Hodnocení: 3
Dobrý řidič Smetana
Dobrý řidič Smetana
dokument
Česká republika, 2013 , 77 min.

Režie: Vít Klusák, Filip Remunda
Scénář: Vít Klusák, Filip Remunda
Kamera: Vít Klusák, Filip Remunda
Hudba: Bedřich Smetana

Česká premiéra: 12.12.2013

Hodnocení: 6/10
O aféře olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany, který svérázně bojoval proti aroganci českých politiků, asi slyšel úplně každý. Pokud přece jen nevíte, oč jde, krátký sumář je takový, že Smetana přikreslil volebním kandidátům do Poslanecké sněmovny na plakátech tykadla a pod to napsal, že jsou to lháři, zloději a korupčníci. Za tento čin byl hnán před soud, který mu nakonec vyměřil trest veřejných prací, který se kvůli jeho nedodržení změnil v pobyt ve vězení. Jelikož proces byl sledován médii, rozpoutala se celonárodní diskuze, která v naší moderní historii nemá obdoby.

Tato kauza zaujala i známé české dokumentaristy Víta Klusáka a Filipa Remundu, kteří s Fotografie z filmu  / Dobrý řidič Smetana"pachatelem" natáčeli a nějakou dobu ho sledovali a zaznamenávali jeho život po zmíněném incidentu. Výsledkem byl původně televizní dokument s názvem Svobodu pro Smetanu!, který se teď vrací v přepracované a o půl hodiny delší verzi do kin pod titulem Dobrý řidič Smetana.

Věřím, že většina čtenářů nepůjde na film s tím, že by šlo o objektivní pohled na věc. To snad od dvojice Klusák - Remunda nikdo očekávat nemůže. Je tedy jasné, že Roman Smetana je tu zobrazován ve veskrze pozitivním náhledu a taktéž ohlasy na jeho čin jsou sestříhány výhradně od lidí, kteří ho považují takřka za hrdinu. Nepočítejte tedy, že byste se dozvěděli cokoli z jeho života, případně že by tu promluvil někdo, pro koho malování tykadel politikům není až tak záslužný čin.

Na druhou stranu je zajímavé sledovat osobu a názory samotného Smetany. Ať už si o tom, co udělal, myslíte cokoliv, nemůžete mu upřít to, že je to člověk, který má jasné přesvědčení a nezmění ho za žádnou cenu, čehož bychom si v dnešní velmi zvláštní době měli vážit. V průběhu filmu se i na poměrně malé ploše (stopáž dosahuje jen necelých osmdesáti minut) jako člověk lehce změní a z původně zakřiknutého introverta se stává osobnost zvykající si na mediální pozoronost, která jí sice nedělá úplně dobře, ale dokáže s ní žít.  

Fotografie z filmu  / Dobrý řidič SmetanaO tom, že oba tvůrci umí točit strhující a svým způsobem zajímavé filmy, nemůže být pochyb. Přesto si dovolím zcela subjektivně tvrdit, že ze všech jejich předchozích počinů je Dobrý řidič Smetana nejslabší. Možná je to dáno i tím, že samotné téma není tak nosné, aby se na něho daly navěsit různé humorné situace, byť ani o ty tu nouze není.

K těm nejlepším určitě patří konfrontace s tehdy vysoce postavenými politiky Ivanem Langerem a Petrem Nečasem. Zejména ztrapňování bývalého ministra vnitra, který není schopen do kamery otevřeně říci, že se nikdy nedopustil trestného činu, je vtipné a smutné zároveň a o politické kultuře to vypovídá víc než cokoli jiného. Taktéž střet s tehdejším premiérem (ač velmi pravděpodobně zinscenovaný samotnými filmaři) stojí za pozornost, neboť v něm je pro změnu vidět, jak představitelé politické moci mluví ve frázích a naučených větách a neřeknou vůbec nic. 

Fotografie z filmu  / Dobrý řidič SmetanaTo jsou ale asi jediné dva momenty, které ze snímku nějak vyčnívají. Jinak se často stane, že se začne točit v kruhu a tvůrci jako by najednou neměli co nabídnout a tak volí příliš dlouhé a chvílemi monotónní záběry na různé demonstrace za Smetanovo propuštění, které ve výsledku vlastně nikam nevedou. Možná i proto se oba filmaři později rozhodnou, že Smetanův čin napodobí a nechají se za dohledu kamer, několika televizních štábů a kolemjdoucích vyvézt na billboard kandidáta do Senátu Tomáše Töpfera a pomalují ho stejně jako olomoucký řidič a podepíšou se pod to.

Vyloženě zbytečně a malinko samoúčelně pak působí závěrečná pasáž, v níž účinkuje Smetanův kamarád, který údajně disponuje důkazy o podvodech na olomoucké radnici, které ale není schopen důvěryhodně vysvětlit, ani srozumitelně říci, od koho že je má. Tento moment tak vyšumí do ztracena a nic nového nepřinese.

Dobrý řidič Smetana je po řemeslné stránce stále nadprůměrný dokument a potvrzuje, že pánové Klusák s Remundou patří k naší absolutní špičce. Jen je na něm znát, že původně je určen pro televizní obrazovku, kde by mu to i v této prodloužené verzi slušelo lépe, a to, že nejspíš nemá tak úplně nosné téma. O absurditě naší společnosti a našich zákonů ale pořád vypovídá dost a dost.

Originální trailer filmu Dobrý řidič Smetana


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • špatný Smetana (JUDr.Karel Vlk, 12.12.2013 10:02) Reagovat

    Určitě na film nepůjdu.Smetana způsobil škodu je stejný jako malý terorista Vondrouš

  • 7 let se snažím, aby státní zastupitelství věc nechalo prošetřit (Jiří Středa, 12.12.2013 20:27) Reagovat

    nechtějí zjistit, kdo a za co ODS v Olomouci 66 milionů z Českých drah do banky v Novém Jičíně poslal. Pouze je zajímá, stejně jako pana Šálka, odkud jsem tu informaci získal. Prošetřit ten podvod ale nechtějí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY