Vesmírná odysea a Pulp Fiction na plátnech českých kin

Vydáno: 08.12.2013 21:17 - | foto: Miramax

Projekt 100 byl původně koncipován jako přehlídka, v rámci které byla každým rokem v kinech k vidění desítka klasických a kultovních titulů světové kinematografie. S novým vedením došlo ale ke změně.
Fotografie z filmu 2001: Vesmírná Odysea / 2001: A Space OdysseyNa místo deseti filmů se jejich počet snížil o dobrou polovinu a už neputují po povětšinou klubových kinech po omezenou dobu pár měsíců, ale jsou k vidění v průběhu celého roku. Změnil se nejenom počet odpromítánych snímků a způsob distribuce, ale i celková koncepce. Nejsou vybírány klasiky a kulty ze světové kinematografie (s důrazem na kultovní díla), které by měly tvořit určitý kánon či Zlatý fond. Divák má nově možnost zhlédnout jednu českou a jednu světovou remasterovanou klasiku, nedávný kultovní počin a artový snímek.

Nejinak tomu bude v roce následujícím. Málokdo si nejspíš nechá na velkém plátně a s prostorovým ozvučením ujít dokument Koyaanisqatsi Godfreye Reggia, u kterého vedle obrazové složky sehrává velkou roli hudba Philipa Glasse. První distribuční film Projektu 100 2014 bude k vidění od 30. ledna. O necelé dva měsíce, konkrétně 27. března, bude nasazen těžký kalibr v podobě Kubrickovy sci-fi 2001: Vesmírná Odysea, o které se tvrdí, že kdo ji neviděl v kině, jako by ji ani neviděl. Jenom se nejspíš nedočkáme projekce ze 70mm pásu.

Samuel L. Jackson, John Travolta ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp FictionPrvní květnový týden (6. 5.) může celá jedna generace napravit rest a zhlédnout Pulp Fiction: Historky z podsvětí, druhý režijní počin Quentina Tarantina, u kterého by málokdo zpochybňoval zařazení mezi kultovní díla. Poslední zářijový týden (25. 9.) bude uveden vrcholný snímek Elia Kazana, oscarové černobílé drama V přístavu, ve kterém Marlon Brando precizoval Stanislavského hereckou metodu. Otázkou je, v jakém formátu diváci budou moct Kazanův nejznámější "zářez" ve filmografii zhlédnout, protože nejspíš nebude na výběr, jako to elegantně vyřešil Criterion při vydání na Blu-rayi.

A pokud jste počítali, víte, že ještě jeden schází, resp. byl přeskočen. Poslední červencový den by měla do kinodistribuce vstoupit klasika české kinematografie, která by měla být restaurována. Titul se zatím neví, ale naposledy se uvažovalo nad Spalovačem mrtvol, který je i v edičním plánu pro rok 2014 a který by svou atraktivitou a "klasičností/kultovností" odpovídal i předchozím volbám (Marketa Lazarová, Všichni dobří rodáci). Co byste si přáli vidět, co tipujete? Můžete nám napsat do diskuze.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY