Režisér Zmizení usoudil, že Tahle Země není pro starý

Vydáno: 08.12.2013 16:00 - | foto: facebook tvůrce

Denis Villeneuve zažívá velmi dobrý rok. Zmizení a Nepřítel byly uvedeny na světových festivalech, poslední jmenovaný byl vyhlášen jedním z nejlepších kanadských filmů roku. A teď chystá další žánrovou novinku.
Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman ve filmu Zmizení / PrisonersKanadský filmař Denis Villeneuve byl znám především ve festivalových kruzích (nejvýrazněji za Polytechniku, ve které se navracel k problematice střelby na školách zpracováním skutečné události z konce 80. let). Poté, co byl za Požáry nominován na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční (cizojazyčný) film, si ho všimli i v zámoří. Karlovy Vary mu předloni věnovali retrospektivu, z Ameriky mu přišla nabídka natáčet žánrovější počiny s tamními hvězdami. Letos v americké koprodukci natočil dva žánrové snímky, v nichž si zahrál Jake Gyllenhaal. O Zmizení, které bylo uvedeno i do naší kinodistribuce, zahraniční novináři píší jako o možném oscarovém černém koni (alespoň v hereckých kategoriích). A Nepřítel byl nedávno TIFF (Toronto International Film Festival) vyhlášen jedním z deseti nejlepších kanadských filmů tohoto roku.

Jeho další projekt by měl být taktéž žánrovkou, ovšem – jako ve dvou výše uvedených případech - značně nekonvenční. Kriminálka Sicario, přirovnávaná k Tahle země není pro starý, by se měla odehrávat na hranicích Mexika a Ameriky. Obsazení ještě není známé, ale je stoprocentně jisté, že se v hlavní roli neobjeví Jake Gyllenhaal, protože ústřední postavou má být policistka, která spolu s dvěma rangery od delta force překročí hranice z Tucsonu do Mexika, aby společně chytili drogového bosse. Poté, co se dostanou do pro ně neznámého a nehostinného prostředí, se ale vše zkomplikuje.

Paul Dano, Jake Gyllenhaal ve filmu Zmizení / PrisonersSicario není jediným počinem, který má Villeneuve rozpracovaný, ale je jediným, o který projevil předběžný zájem distributor. Doufejme, že třetí režisérova žánrovka v řadě potvrdí, že až tu nebude David Fincher, zbude alespoň jeden tvůrce, jehož filmografii bude stát za to sledovat díky tomu, že překračuje nejenom národní hranice, ale i konvence a normy žánru.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY