Užší nominace na Oscara za triky: triumf Gravitace?

Vydáno: 06.12.2013 11:00 - | foto: Warner Bros.

Nominace na Oscara budou ve všech kategoriích oznámeny 16. ledna příštího roku. Už teď je ale známa desítka titulů, která se dostala do užší nominace v kategorii triků. Najde se mezi nimi i několik překvapivých voleb.
Fotografie z filmu Osamělý jezdec / Akademie dnes oficiálně vyhlásila deset filmů, které jsou v užší nominaci na Oscara v kategorii triků, což znamená, že tři z nich se na konec o zlatého plešouna budou ucházet. Nejspíš nepřekvapí, že dominují převážně sci-fi a fantasy filmy. Málokdo by ale očekával, že se bude počítat s Osamělým jezdcem, jehož přepálené digitální finále nemělo nejkvalitnější triky, či Světovou válkou Z, která počítačem generované sekvence užívala hlavně v masových scénách se zombie. Oba tituly tak nejspíš mezi nominovanými neuvidíme.

Vítězství má naopak téměř jisté Gravitace, kterou Akademie v technických kategoriích přehlížet nebude, i kdyby Cuarónově sci-fi survivalu chtěla vynahradit ignoraci v těch hlavních (film, režie, scénář, herecké výkony). S umístěním Hobita: Šmakovy dračí pouště se počítá automaticky, ale úspěch Pána prstenů se nejspíš opakovat nebude, protože Šmakova dračí poušť už nemůže přijít s takovým trufmem, jaký byl před lety Glum.

Fotografie z filmu Star Trek: Do temnoty / Ostatní snímky jsou více méně do počtu, protože Akademie uznává, ale neoceňuje trikové blockbustery, které pomocí počítačů budují fikční světy či postavy v nich - a zároveň tento postup staví na odiv. Pokračování Thora či Star Treku na tom nejspíš nic nezmění. Na seznam všech desíti filmů, které se dostaly do užší nominace, se můžete podívat níže, tipy na vitěze lze psát do diskuze:

Elysium
Gravitace
Hobit: Šmakova dračí poušť
Iron Man 3
Osamělý jezdec
Nevědomí
Star Trek: Do temnoty
Thor: Temný svět
Pacific Rim
Světová válka Z


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY