Festivalové ozvěny: Velká nádhera v Praze a Sundance

Vydáno: 11.12.2013 07:52 - Jana Bébarová | foto: Film Europe

Tento týden patří pražské přehlídce současné italské kinematografie MittelCinemaFest. Na 30. ročníku Sundance budou soutěžit filmy s Kristen Stewart, Annou Kendrick či Philipem Seymourem Hoffmanem.
MittelCinemaFest 2013
Tento týden si v Praze jistě přijdou na své všichni milovníci italské kinematografie. Dnešním dnem totiž bude v kině Lucerna zahájen pětidenní Středoevropský festival italského filmu MittelCinemaFest. V rámci 11. ročníku se totiž přehlídku rozhodla hostit i naše metropole.

Během pěti dní italského filmu v Praze bude v Lucerně k vidění osm nejúspěšnějších snímků současné italské kinematografie, "která je zrcadlem a také přímou dokumentací a svědectvím o současné Itálii". "Vyprávěné příběhy jsou kaleidoskopem, který se dotýká nejrůznějších aspektů italské společnosti: vztahu mezi městem a venkovem, generačních vztahů či vztahů mezi spisovným jazykem a dialektem, nejistoty ve světě práce, krize společnosti a kolektivního očekávání spjatého s politikou,“ říká ředitel Italského kulturního institutu v Praze Giovanni Sciola.

Fotografie z filmu Velká nádhera / La grande bellezzaV programu nebude chybět aktuální film Paola Sorrentina Velká nádhera  či politické drama Ať žije svoboda Roberta Andò, které získalo Donatellova Davida pro letošní rok za nejlepší scénář a za nejlepší mužský herecký výkon Valeria Mastandrey ve vedlejší roli. 

Na přehlídce bude rovněž k vidění retrosnímek ze 60. let o dospívání Itaker, drama o rozvádějícím se manželském páru Na hraně či snímek ze života svobodné čtyřicátnice nazvaný Cestuji sama, jehož režisérka Maria Sole Tognazzi na akci osobně zavítá. Diváci budou moci rovněž zhlédnout na Sundance premiérovaný intimně laděný film Jednou musíš jít, jež divákům představí třicátnici, jež na cestě po Brazílii pokouší znovu najít smysl života.

Program přehlídky najdete na webových stránkách kina Lucerna.

SUNDANCE
Organizátoři nejprestižnějšího festivalu amerického nezávislého filmu Sundance odtajnili minulý týden line-up soutěžních sekcí blížícího se jubilejního 30. ročníku, který se v Park City v Utahu bude konat od 16. do 26. ledna.

Kristen Stewart ve filmu  / Camp X-RaySoutěžní sekce amerických hraných filmů mj. představí snímek Camp X-Ray režijně debutujícího hollywoodského grafického designéra Petera Sattlera, v němž Kristen Stewart ztvární vojačku povolanou na Guantanamo, kde naváže přátelství s vězněným muslimem. Její herecká kolegyně z Twilight ságy Anna Kendrick se pro změnu objeví v komedii Happy Christmas, kterou na Sundance představí režisér Joe Swanberg, jenž je spojovaný s vlnou mumblecore filmů (v lednu se na náš trh například dostane DVD s jeho úspěšným snímkem Drinking Buddies).

Philip Seymour Hoffman a John Turturro si zahráli v soutěžním filmu God's Pocket o muži snažícím se pohřbít svého nevlastního syna zemřelého při smyšlené nehodě. Prvně jmenovaný se rovněž objeví v mimo soutěž uváděné novince Antona Corbijna, thrilleru A Most Wanted Man natočeném podle bestselleru Johna le Carré.

Steve Coogan, Rob Brydon ve filmu  / The Trip to ItalyMichael Winterbottom znovu spojil své síly s herci Stevem Cooganem a Robem Brydonem v komediální road movie The Trip to Italy. Úspěšná režisérka íránského původu Marjane Satrapi, u nás známá především adaptací vlastního komiksu Persepolis, na Sundance představí svoji novinku The Voices o lásce továrenského dělníka k účetní, v němž si vedle jiných zahrají Ryan ReynoldsGemma Arterton či (opět) Anna Kendrick.

Svoji novinku na Sundance rovněž představí kalifornský rebel Gregg Araki, a to drama White Bird in a Blizzard o mladé ženě, které se život otočí vzhůru nohama poté, co zmizí její matka. Ve snímku si mj. zahrály Shailene Woodley a Eva Green.

Kompletní přehled o filmech uváděných na festivalu Sundance najdete zde.




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY