Kinopremiéry: Drsný Oldboy, britský Sviňák a české Vánoce

Vydáno: 05.12.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První prosincový týden vstupuje do kin šest novinek, jejichž divácký potenciál lze odhadovat jen stěží. Vedle hollywoodského remaku korejského Oldboye přichází třeba britská černá komedie nebo tuzemská vánoční romance.
Oldboy (Oldboy) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Oldboy / OldboyHollywoodský remake stejnojmenného jihokorejského akčního thrilleru vzbuzuje od počátku rozporuplné reakce. Na jednu stranu se jeví naprosto zbytečně, protože originál je v podstatě nepřekonatelný, na stranu druhou jsou určité naděje vkládány do osoby většinou nezávislého režiséra Spikea Lee, který se tímto snímkem ovšem pouští do pro sebe neprobádaných vod. Do klíčové hlavní role obsadil Joshe Brolina, jehož doplňují třeba Sharlto Copley nebo Samuel L. Jackson. Nezbývá než doufat, že nepůjde o takový průšvih, jak tvrdí zámořské recenze.

Synopse: Joe Doucett (Josh Brolin) se po jednom divokém mejdanu probouzí v neznámém pokoji a má problém. Neví, kde je, nemá své osobní věci a nemůže ven. V televizi navíc hlásí, že jeho žena byla zavražděna a on je hlavním podezřelým. V domě zůstala po masakru jen jejich malá dcerka. A takhle to trvá celých dvacet let. Rázem se ale zničehonic probouzí na svobodě a jediné, nač od té chvíle myslí, je pomsta. K jejímu vykonání ale potřebuje vědět, kdo a proč ho uvěznil.

Zajímavost: Původní verze filmu byla zhruba o třičtvrtě hodiny delší, na přání studia však byl snímek zkrácen.

Český trailer filmu Oldboy / Oldboy

Sviňák (Filth) (HCE)

Plakát filmu Sviňák / FilthNa britské krimikomedii je nejzajímavější fakt, že vznikla podle knižní předlohy takřka kultovního Irvina Welshe. Režii a scénář obstaral prakticky neznámý Jon S. Baird, který se vzhledem ke svému skotskému původu dle prvních ohlasů vůbec nebál černého humoru, drsných scén a hutné atmosféry. V hlavních rolích uvidíte Jamese McAvoye, Jamieho Bella a Alana Cumminga a dočkat bychom se mohli i úderného soundtracku. Ano, vzhledem k tvůrci je to pořád jedna velká neznámá, ale pokud se nic moc nepokazí, mohli bychom dostat budoucí kultovku.

Synopse: Policista Bruce Robertson (James McAvoy) je pověřen vyšetřováním vraždy. Jenže problémem je to, že je zkorumpovaný a posedlý sexem a kokainem. V plnění povinností mu navíc brání vlastní podivínství, zvyk zahrávat si s kolegy a neutuchající láska k ženám. I když na něho dohlíží jeho partner Ray Lennox (Jamie Bell) a šéf Bob Toal (John Sessions), není to nic platné.

Zajímavost: McAvoy má vrozenou schopnost zvracet dle své vůle. Proto ve scénách, kdy to bylo potřeba, doopravdy zvracel.

Český trailer filmu Sviňák / Filth

Camille Claudel 1915 (Camille Claudel 1915) (Film Europe)

Český plakát filmu Camille Claudel 1915 / Camille Claudel 1915Francouzské životopisné drama o jedné životní etapě u nás prakticky neznámé sochařky zaujme asi jen znalce. Jen těm totiž něco řekne jméno režiséra a scenáristy Bruna Dumonta, jenž tu prý dle fanoušků rezignoval na svůj typicky provokativní styl se snahou šokovat a natočil přímočarou podívanou. Náročnou hlavní roli svěřil Juliette Binoche, která se s ní prý poprala se ctí. Zájemce si jistě snímek v programu kina najde. 

Synopse: Ke konci kariéry trpěla sochařka Camille Claudel (Juliette Binoche) zdánlivou duševní poruchou. Přestávala věřit ve své schopnosti a bývalého milence Augustina Rodina vinila z toho, že jí učinil ze života peklo. Ačkoliv ji rodina raději umístila do psychiatrické léčebny, snažila se Camille přesvědčit svého doktora, že je naprosto zdravá. Podařilo se jí to?

Originální trailer filmu Camille Claudel 1915 / Camille Claudel 1915

Cesta (La Senda) (Film Europe)

Český plakát filmu Cesta / La sendaTěžko říci, co očekávat od rok starého španělského psychologického thrilleru, který spoléhá hlavně na zimní atmosféru odlehlé horské chaty. Synopse nevypadá bůhvíjak originálně a ani nemnoho prozatímních ohlasů nepěje zrovna chválu. Jméno režírujícího Miguela Ángela Toleda, který se podílel i na scénáři, také něco řekne jen málokomu, stejně jako kompletní obsazení. Vypadá to na kousek pouze pro oddané fanoušky španělské kinematografie.

Synopse: Raúl (Gustavo Salmerón) navrhne v zoufalém pokusu zachránit své manželství s Anou (Irene Visedo) strávit společně se synem Nicem (Ricardo Trenor) Vánoce v odlehlé chatě v horách. Když se žena s chlapcem seznámí se Samuelem (Ariel Castro), Raúl propadne v žárlivost. Brzy ale zjistí, že nic není tak horké a jejich setkání bylo jen za účelem dárku pro něho. Jenže když se Raúl vrátí domů a prohlíží si fotky, vidí na nich situace, na které si vůbec nepamatuje. Jak je to možné?

Originální trailer filmu Cesta / La Senda

Rozkoš (CinemArt)

Český plakát filmu Rozkoš / RozkošTuzemské drama poměrně nadějné autorky Jitky Rudolfové vypadá na pokus o seriózní vztahovou žánrovku. Z naznačeného příběhu lze očekávat možná i kritiku odcizené společnosti. V hlavní roli se objeví Jana Plodková, kterou doplňují například Jaroslav Plesl, Martin Myšička nebo Jan Budař. V naší nevyzpytatelné kinematografii může snímek dopadnout jakkoli, proto je nefér dělat předčasné závěry a raději doufat, že půjde o to lepší, co se u nás letos urodilo. 

Synopse: Úspěšná filmová střihačka Milena (Jana Plodková) je součástí specifického umění. Čím déle v něm však setrvává, tím silnější má pocit, že vše ztrácí svůj smysl. Zamilovaná je do Vladimíra (Martin Myšička), jenže svůj vztah žije na základě iluze. Tu tvoří svět mobilních telefonů a SMS zpráv, které v nás vyvolávají pocit blízkosti. Ti dva se setkávají jen zřídka a většinou pouze za účelem sexuálního uspokojení. Z její strany jde o lásku, z jeho je to komplikovanější. Jejich vztah se pro ni stává pastí, ze které se nedokáže vymanit.

Zajímavost: Plodková musela kvůli roli změnit barvu vlasů, protože všemožné paruky nevypadaly věrohodně.

Originální trailer filmu Rozkoš

Přijde letos Ježíšek? (Bioscop)

Český plakát filmu Přijde letos Ježíšek? / Přijde letos Ježíšek?Už podle názvu je jasné, že česko-slovensko-mexická romance režisérky Lenky Kny spoléhá na kouzlo Vánoc a nabídne typicky sváteční příběh o zázracích a rozměklých lidských srdcích. Odhadovat kvality je ošemetné, neboť synopse vypadá dost kýčovitě a vzbuzuje obavy, na druhou stranu obsazení v čele s Josefem Abrhámem a Libuší Šafránkovu vypadá poměrně nadějně. Uvidíme, zda bude film fungovat i jindy než jen o Vánocích.

Synopse: Šarmantní šedesátník José (Josef Abrhám) se vrací po třiceti letech z emigrace v Mexiku do Prahy. Jeho dcera Penélope se totiž marně snaží otěhotnět a věřící manželka Dolores (Dolores Heredia) je přesvědčena, že poslední nadějí je zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské Jezulátko. Muž má ale z návratu strach, protože ví, že by se mohl dočkat nepříjemných překvapení. Ta mají podobu dávného kamaráda Rudy (Václav Postránecký), který se všemi manipuluje, ale hlavně dávné lásky Květy (Libuše Šafránková). Rodné město tak Josému připraví řadu svízelných situací.

Originální trailer filmu Přijde letos Ježíšek?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY