Festivalové ozvěny: Hongkongské snímky na Filmasii

Vydáno: 27.11.2013 12:30 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Perly současné hongkongské kinematografie včetně hitů tamního matadora akčních filmů Johnnieho To představí 9. ročník Filmasie, který zítra startuje ve Světozoru. Filmové plátno ozáří herecké hvězdy Andy Lau, Tony Leung či Chow Yun-Fat.
FILMASIA

V pražském kině Světozor zítra začíná 9. ročník festivalu asijských filmů FILMASIA, který se letos zaměří na aktuální hongkongské hity a v mimořádně přidaném pondělním programu představí i současnou korejskou produkci. 
Andy Lau, Sammi Cheng ve filmu  / Man Tam
9. ročník zítra zahájí česká premiéra krimi thrilleru Slepý detektiv režiséra akčních trháků Johnnieho To, jemuž festival věnoval retrospektivní poctu v roce 2007. Snímek představuje návrat hvězdného dua Andy Lau a Sammi Cheng, které se představilo v jeho předposledním veleúspěšném snímku Drogová válka. Ten FILMASIA do svého programu rovněž zařadila.

Drogová válka je režisérovým prvním filmem natáčeným v Číně a "vyhýbá se tradičním kompromisům zajišťujícím hladké uvedení v tamních kinech a naopak přichází s řízným non-stop thrillerem s nápaditým scénářem a dramatickými akčními sekvencemi," jak anoncují webové stránky festivalu. Režisér v něm kriminální zápletku kombinuje s milostným příběhem, v němž hlavnímu hrdinovi (Lau), bývalému detektivovi, sekunduje policejní inspektorka (Cheng).

Slepý detektiv žánr kriminálního dramatu střiženého romantikou navíc mixuje s prvky bláznivé komedie, v níž Lauův detektiv svůj titulní handicap vyvažuje geniálním úsudkem a až nadlidsky dokonalými jinými smysly, přičemž mu opět asistuje ambiciózní policistka (Cheng).

Fotografie z filmu  / Dai si ginVedle těchto dvou snímků bude tvorba Johnnieho To rovněž zastoupena snímkem z režisérova vrcholného období Zvláštní zpravodajství, který "mistrovsky slučuje explozivní akci s originálním konceptem". "Thriller uhrane ambiciózně inscenovanými akčními sekvencemi, a navíc také promyšleným scénářem, kde se plány a motivace všech skupin střetávají s nevyzpytatelným prvkem náhody."

Žánr romantické komedie ze současné hongkongské produkce budou v programu zastupovat dva osobité filmy režiséra Panga Ho-CheungLáska na dva prásky a Láska na dvě města o lásce dvou lidí v hypermoderních městech východní Asie. Ty doplní režisérův starší film, melodrama o mezilidském vztahu plném nevyřčených citů a zmařených životních šancí Isabella považovaný za jeden z vrcholných snímků hongkongské kinematografie.

Jedna z nejznámějších tváří východoasijského filmového průmyslu Chow Yun-Fat se představí v historickém gangsterském eposu Šéf Šanghaje. Další hongkongská herecká superstar Andy Lau bude kromě výše zmiňovaných filmů Johnnieho To k vidění i v slavném thrilleru Volavka, jehož remake pod názvem Skrytá identita o čtyři roky později natočil Martin Scorsese.

Fotografie z filmu  / The Berlin FileReprezentativní výběr soudobé hongkongské produkce poslední den festivalu v pondělí 2. prosince okoření speciální korejský den. Jakýmsi předskokanem bude už nedělní večerní projekce filmu Berlínská mise, který organizátoři nazývají "špionážním thrillerem ve stylu bourneovských filmů". Představuje totiž severokorejského agenta, jenž je po sabotovaném obchodu se zbraněmi v Berlíně odepsán a ocitá se na útěku před svými zaměstnavateli i jihokorejským konkurentem. 

Výběr v pondělí doplní  thriller o smrtící epidemii Vyšinutí a kostýmní drama Králův dvojník s mezinárodní hvězdou Leem Byung-Hunem, které se loni v Koreji stalo čtvrtým nejnavštěvovanějším filmem v historii země.

Bližší informace o programu a jednotlivých filmech uváděných na 9. ročníku FILMASIE najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY