Preview: Ben Stiller žije tajný život jako Walter Mitty

Vydáno: 24.11.2013 12:08 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Mít trochu divočejší fantazii není vůbec na škodu. Walter Mitty má ale ze všech fantazií tu absolutně nejdivočejší. Od svého nudného života utíká k představám dobrodružství a nebezpečí. Přidáte se k němu?
Walter Mitty je už docela solidní stařík. Na svět se poprvé podíval v roce 1939 jako krátký příběh z pera amerického novináře a karikaturisty Jamese Thurbera. Thurberovi se za něj (i za jeho další tvorbu) dostalo značného uznání a postava Waltera Mittyho se od té doby stala symbolem všech snílků, ale taky třeba mluvků, co se snaží vypadat lepší, než jsou.

A jak je starý Walterův původní příběh, je poměrně bohatá i jeho filmová historie. Filmové podoby se dočkal už v roce 1947, kdy ho zrežíroval Norman Z. McLeod, ale adaptace údajně nenadchla autora předlohy. Než se ovšem do nového ztvárnění rozhodl pustit Ben Stiller, uvažovali o něm i jiní.

Ben Stiller ve filmu Walter Mitty a jeho tajný život / The Secret Life of Walter MittyV devadesátých letech se kolem adaptace Mittyho života pohyboval Ron Howard s tím, že v hlavní roli by se objevil Jim Carrey, Howard se ale nakonec rozhodl pro Edtv s Matthew McConaugheym a celý projekt především kvůli tvůrčím neshodám dopadl neslavně. Začátkem nového tisíciletí zase projevil o zfilmování zájem Steven Spielberg. Ten dal ale taky nakonec přednost jiným projektům, konkrétně Válce světů a Mnichovu. Po něm se Waltera Mittyho ujal Richard LaGravenese, který napsal nový scénář a bylo v plánu, že film natočí spolu s režisérem Markem Watersem, to se ale pro změnu musel odporoučet Jim Carrey, který také upřednostnil jiný projekt. Nahradil jej Owen Wilson, ovšem nedlouho po svém obsazení kvůli tvůrčím neshodám také odešel.

Poté se ve spojení s filmem objevovala jména jako Mike Myers, Sacha Baron Cohen nebo Gore Verbinski, natáčení se ale nikdy doopravdy nerozjelo. Až teprve v roce 2011 dostal hlavní roli Ben Stiller a o pár měsíců později se ujal i postu režiséra. Hlavní ženské role se chopila Kristen Wiig a v dalších úlohách uvidíme Seana Penna nebo Pattona Oswalta,

Ben Stiller ve filmu Walter Mitty a jeho tajný život / The Secret Life of Walter MittyV jeho adaptaci Waltera Mittyho (scénář napsal Steve Conrad, který pracoval třeba na Verbinskiho povedeném Panu Rosničkovi) je titulní postava řadovým zaměstnancem pracujícím pro časopis Life. Většinu času tráví dlením ve fantaskních představách kontrastujících s jeho nezajímavým a stereotypním životem. To všechno se ale změní, když je najednou potřeba najít unikátní fotografii na obálku a Walter se vydává na své první opravdové dobrodružství, aby ji získal.

Stiller už se v minulosti ukázal jako přinejmenším schopný a nekonvenční tvůrce a jeho fantaskní hrátky v trailerech rozhodně pasovaly Waltera Mittyho a jeho tajný život na jeden z těch očekávanějších letošních filmů. Světovou premiéru si odbyl 5. října na New Yorském filmovém festivalu a reakce na něj prý byly tak trochu rozpačité. Skóre na internetových serverech taky nemá zrovna omračující, kdo by se ale nechal znechutit názory pár kritiků a filmových fanatiků? Na Waltera Mittyho se rozhodně těšíme a pokud to jen trošku půjde, určitě na něj půjdeme do kina, jelikož vidět všechny ty cool triky a lokace, za kterými se štáb vypravil do v poslední době čím dál populárnějšího Islandu, se rozhodně vyplatí vidět na velkém plátně. Nebo snad ne?

Film Walter Mitty a jeho tajný život dorazí do českých kin 26. prosince 2013.

Český trailer filmu Walter Mitty a jeho tajný život


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY