Kinopremiéry: Kapitán Phillips versus Hunger Games

Vydáno: 21.11.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Předposlední listopadový týden je v kinech ve znamení hlavně dvou novinek. Vedle Greengrassova dramatu Kapitán Phillips s Tomem Hanksem budou nejspíš diváci chodit také na další díl teenagerské ságy Hunger Games.
Kapitán Phillips (Captain Phillips) (Falcon)

Český plakát filmu Kapitán Phillips / Captain PhillipsZa poměrně očekávaným dobrodružným dramatem vycházejícím ze skutečných událostí stojí Paul Greengrass. A to tedy znamená, že bychom se měli dočkat sugestivního zážitku umocněného tradiční ruční kamerou a strhujícím příběhem. Ohlasy od nás i ze zámoří tomu dávají za pravdu, takže šikovný tvůrce snad nezklamal. V hlavní roli se objeví Tom Hanks, na němž bude zřejmě ležet největší tíha odpovědnosti. Není důvod se netěšit.

Synopse: V roce 2009 byla americká nákladní loď Maersk Alabama pod vedením kapitána Richarda Phillipse (Tom Hanks) unesena somálskými piráty. Těm velí mladičký Muse (Barkhad Abdi), který nakonec vezme Phillipse jako rukojmí. Ti dva proti sobě stojí v okamžiku, kdy není vzájemnému vyhnutí a posléze jsou navíc vydáni na milost osudu, který je absolutně mimo jejich kontrolu.

Zajímavost: Film vychází z knihy A Captain´s Duty, kterou rok po incidentu sám Phillips vydal. 

Český trailer filmu Kapitán Phillips / Captain Phillips

Hunger Games: Vražedná pomsta (The Hunger Games: Catching Fire) (Bontonfilm)

Plakát filmu Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching FirePokračování úspěšného dobrodružného sci-fi hitu je opět adaptací dalšího románu ze stejnojmenné knižní ságy, která je cílena zejména na teenagery. Určitým příslibem by mohl být talentovaný tvůrce Francis Lawrence, jehož filmy většinou stojí za pozornost. V hlavních rolích se znovu objeví Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland a další. První zámořské recenze jsou spíše příznivé, takže je možné, že lehce vysmívaná záležitost získá na kvalitě. Těžko odhadovat, určité předpoklady k tomu ale tentokráte má.

Synopse: Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) a Peeta Mellark (Josh Hutcherson) se po šokujícím vítězství v posledním ročníku Hunger Games vrací domů. Jakožto vítězové tu ale dlouho nepobudou, neboť se musí vydat na okružní jízdu po všech krajích Panemu, kde je potřeba bavit lidi. Oproti očekávání Kapitolu ale Katnissin příběh inspiruje ke vzpouře. Dívka taky brzy vycítí, že se schyluje k revoluci. Hlavní město ale stále pevně drží moc a prezident Snow (Donald Sutherland) je mužem, s nímž není radno si zahrávat. Další Hry se blíží a Katniss tuší, že se bude muset do arény vrátit.

Zajímavost: Natáčení snímku bylo ohlášeno ještě před premiérou prvního dílu.

Český trailer filmu Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching Fire

Vlhká místa (Feuchtgebiete) (Aerofilms)

Plakát filmu Vlhká místa / FeuchtgebieteNěmecká dramedie je ve své domovině velkým diváckým hitem. Dle několika komentářů vsadil režisér a scenárista David Wnendt hlavně na otevřenost a až brutální realističnost, která zachycuje současný život německých teenagerek. Nechybí tu prý ani některé hodně kontroverzní scény, takže je možné, že slabší povahy se mohou červenat. Vzhledem k obsazení u nás neznámými tvářemi se navíc dočkáme pocitu jakési autentičnosti. Je nicméně jasné, že film se vám buď bude líbit, nebo ho budete nenávidět. Vstup tedy jen na vlastní nebezpečí.

Synopse: Osmnáctiletá Helen (Carla Juri) má ráda experimenty všeho druhu. Nejraději však šokuje v sexu a při hygieně. Své okolí vyvádí z míry drsnými a upřímnými komentáři, které by málokterá dáma vypustila z úst. Společně s kamarádkou Corrinou (Marlen Kruse) porušují jedno tabu za druhým. Jejich spokojený život je přerušen v momentě, kdy Helen končí v nemocnici po nehodě při holení intimních partií. I z nemocničního lůžka však pokračuje v poněkud drsnější cestou za vyrovnáním se s bolavým dospíváním.

Originální trailer filmu Vlhká místa / Feuchtgebiete

Bella Mia (CinemArt)

Plakát filmu Bella Mia / Bella MiaDle synopse to vypadá, že drama režiséra, scenáristy a kameramana Martina Duby bude spíše vážnějším podobenstvím o současném člověkovi a jeho vztahu k přírodě. Nejspíše se dají čekat dlouhé a poetické záběry a atmosférická hudba. V hlavních rolích se kromě stáda krav objevují Petr Forman a Zuzana Norisová. Jak se tenhle snímek vydařil a jak si v kinech povede, je jedna velká neznámá.

Synopse: Stádo krav z menšího statku je kvůli podezření na BSE odsouzeno k utracení. Zvířata však cítí hrozbu a vzbouří se. Lidé na ně okamžitě začnou pořádat hon, ale stádo pod vedením krávy Bely se ukáže být mnohem inteligentnější. Vzájemným soubojem se na obou stranách vyčerpávají síly a stoupá agresivita. Člověk se uchyluje k brutálnímu vybíjení, které už s původní veterinární prevencí nemá nic společného. Na straně druhé se ale najdou i lidé, kteří mají pro krávy pochopení a pokouší se jim pomoci. Kdo nakonec zvítězí?

Zajímavost: Natáčelo se na naše poměry dlouhých sto pět dnů a většina natáčení probíhala bez herců.

Oficiální trailer filmu Bella Mia

Maturita (Magnusfilm)

Plakát filmu Maturita / MaturitaStačí si přečíst produkční společnost, která tuto komedii uvádí do kin a mnohým bude jasno, s čím máme tu čest. Od režiséra a scenáristy Tomáše Houšky se asi zázraky v tomto případě čekat nedají. Spíše bych vsadil na hodně nenáročnou a nejspíš i trapnou zábavu, která potěší jen určitou diváckou skupinu. Jak moc daleko je toto mínění od pravdy, už se musí zájemci přesvědčit sami.

Synopse: Počítačový nadšenec Martin (Tomáš Polák) se vsadí s kamarády, že se nabourá do ministerského serveru a stáhne zadání maturitních otázek. Jenže jak je jeho zvykem, sázku uzavře ještě dřív, než si alespoň zhruba promyslí, jak vše udělá. V nastalé všeobecné nervozitě se studenti navíc dozvídají, že nejsou jediní, kteří se snaží do systému vloupat. Kdo je tedy vlastně lump?

Zajímavost: Velká část herců v hlavních rolích skutečně v roce uvedení maturovala.

Oficiální trailer filmu Maturita


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY