Festivalové ozvěny: Rome Film Fest a sci-fi romance Her

Vydáno: 13.11.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Mezinárodní premiéru si na festivalu v Římě aktuálně odbyla novinka Spikea Jonzeho, sci-fi romance s Joaquinem Phoenixem Her. V Hodoníně se tento víkend uskuteční tradiční Seminář ruských filmů.
ROME FILM FEST

Minulý pátek 8. listopadu v Římě odstartoval tamní Mezinárodní filmový festival. V hlavní soutěži o prvenství usiluje celkem osmnáct titulů, mezi nimi novinka španělské režisérky Isabel Coixet, mysteriózní thriller s noirovou atmosférou Another Me, v němž mladá Britka Sophie Turner ztvárňuje k obyčejnou dospívající dívku pronásledovanou dvojnicí.

Matthew McConaughey ve filmu  / Dallas Buyers ClubSvůj film v soutěži římského festivalu má i Kanaďan Jean-Marc Vallée, a to americký retro film odehrávající se v 80. letech Dallas Buyers Club, v němž Matthew McConaughey ztělesnil HIV pozitivního texaského buranského rasistického a homofóbního kovboje, který se rozhodne pro alternativní léčbu své nemoci.

Mezinárodní premiéru si v Římě odbyl nový film Spikea Jonzeho, sci-fi romance s Joaquinem Phoenixem Her, která do našich kin dorazí v únoru příštího roku, či americký thriller Out of the Furnace režírovaný Scottem Cooperem s Christianem Balem v hlavní roli čerstvě propuštěného vězně, který by rád zapadl mezi ostatní lidi a zapomenul na svou pohnutou minulost.
 
Asijskou kinematografii budou mj. reprezentovat Japonci Takashi Miike s yakuzáckým filmem Mogura no uta (The Mole Song)  a Kiyoshi Kurosawa s thrillerem Seventh Code (Sebunsu Kodo). O vítězném snímku rozhodne porota v čele s režisérem Jamesem Grayem.

Fotografie z filmu  / The Green InfernoMimo soutěž si v Římě italskou premiéru kupříkladu odbude horor v režii Eliho Rotha The Green Inferno o skupině studentů, která vyrazí do Jižní Ameriky zastavit genocidu páchanou na domorodcích. Podobně mimo soutěž se na festivalu rovněž promítá postapokalyptický Snowpiercer v režii žánrového znalce Bong Joon-hoa.

Římský filmový festival vyvrcholí tuto neděli 17. listopadu. Podrobnosti můžete sledovat na oficiálních stránkách zde.

SEMINÁŘ RUSKÝCH FILMŮ

Již po dvacáté se letos uskuteční tradiční Seminář ruských filmů. Od pátku 15. do neděle 17. listopadu jej bude hostit hodonínské kino Svět. Seminář letos ve svém programu vyzdvihne slavný román Tichý Don Michaila Šolochova, který začal vycházet před pětaosmdesáti lety. Promítat se totiž bude jeho třídílná filmová adaptace z let 1957–58 v režii Sergeje Gerasimova a současně i dokument Michail Šolochov z roku 1975 v režii Leonida Kristiho a Leona Mazrucha.
Němé filmy s živou hudbou jako Pád dynastie Romanovců (1927, r. Esfir Šubová) a Konec Petrohradu (1927, r. Vsevolod Pudovkin) pro změnu připomenou  400. výročí dynastie Romanovců, jíž bude věnována i výstava ve foyer kina Svět, připravená Ruským střediskem vědy a kultury v Praze.  

Více informací a přesný program Semináře najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY