TV tipy: Legendy o sovích strážcích, A-Teamu a lásce

Vydáno: 15.11.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

V aktuálním televizním týdnu se dočkají milovníci všech žánrů, prim nicméně přece jen hrají ty malinko odlehčené. Mnohé potěší česká premiéra nové verze A-Teamu i animovaných Sovích strážců. Dále se těšte na romance všeho druhu.
Krátký film o lásce (Krótki film o milosci) (pátek 15. 11., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu Krátký film o lásce / Krótki film o milosciRomantické drama Krzysztofa Kieślowského neoplývá složitým a objevným příběhem, ale velkou emocionální sílou a poetickou režií. Tvůrce dokáže zachytit nádheru i na obyčejném polském socialistickém sídlišti a díky jeho mistrovství se nešťastným postavám dostáváme až pod kůži. K celkovému hlubokému dojmu přispívají i fantastické herecké výkony víceméně neznámých tváří, z nichž poznáte nejspíše jen mladého Olafa Lubaszenka. Potěší i to, že se autor vyhýbá jakýmkoli laciným a přeslazeným momentům. Slabá místa se tu hledají jen těžko. 

Synopse: Devatenáctiletý sirotek Tomek (Olaf Lubaszenko) pozoruje dalekohledem svou sousedku Magdu (Grażyna Szapołowska), do níž je zamilovaný. Žena ve středním věku však lásku redukuje jen na sex. Je tedy jen otázkou času, kdy mladíka raní a on situaci nezvládne.

Zajímavosti: Snímek je upravenou verzí jedné části autorova televizního projektu Dekalog a liší se hlavně koncem. 

Originální trailer filmu Krátký film o lásce / Krótki film o milosci

Motel smrti (Vacancy) (pátek 15. 11., Nova Cinema, 22.00 - 23.35 / sobota 16. 11., 03.40 - 06.15)

Plakát filmu Motel smrti / VacancyZajímavý thriller s hororovým nádechem zaujme hlavně v úvodních minutách. Režírující Nimród Antal nemá problém s vytvořením hutné atmosféry a efektními a fungujícími lekačkami, čímž si dokáže diváka získat. Nechybí tu ani napětí, což se v podobném žánru vždy počítá. V hlavních rolích se navíc objeví velmi obstojní Kate BeckinsaleLuke Wilson. Škoda jen, že s přibývajícím časem se tvůrce uchyluje k nejrůznějším klišé a samotný závěr už je dost hloupý. Jako večerní jednohubka ale film svůj účel splní.

Synopse: Když rozhádanému manželskému páru Amy (Kate Beckinsale) a Davidu (Luke Wilson) Foxovým dojde benzin, rozhodnou se přespat v nedalekém motelu. Brzy ale zjistí, že realita je hodně krutá a zdejší majitelé je pomocí skrytých kamer sledují na každém kroku. Brzy jim samozřejmě začne jít o život. 

Zajímavosti: Veškeré snuff filmy, které se ve snímku objeví, byly natočeny hned první den natáčení.

Originální trailer filmu Motel smrti / Vacancy

Legenda o sovích strážcích (Legend of the Guardians: The Owls of Ga´Hoole) (sobota 16. 11., Nova, 20.20 - 22.10)

Český plakát filmu Legenda o sovích strážcích / Legend of the Guardians: The Owls of Ga'HooleKomerční animovaný propadák ze všeho nejvíc doplácí na fakt, že neví, čím chce ve výsledku být. Režírující Zack Snyder tak střídá žánry, tempo i nálady a neuspokojí tak vůbec nikoho. I jeho typické zpomalovačky jsou tentokráte jen ke škodě věci. Technická stránka je ale špičková a všechny sovy vypadají jako živé a některé scény místy berou dech. Celkové podobě nepřispívá ani příliš rozsáhlá a špatně vysvětlená mytologie. Za pokus ale tohle dílko stojí. 

Synopse: Hlavní postavou je soví chlapec Soren, jehož okouzlují otcovy historky o strážcích Ga´Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Soren by se k nim chtěl přidat, jenže jeho starší bratr Kludd se mu vysmívá a touží jen po lovu a po tom být otcovým oblíbencem. Jeho žárlivost má nedozírné následky - obě soví mláďata spadnou přímo do spárů tzv. Čistých, kteří patří k úhlavním nepřátelům sov. Odvážný Soren se tak musí pokusit o útěk.

Zajímavost: Snímek je teprve druhým animákem, který byl kompletně vytvořen v Austrálii a v tamním studiu Animal Logic.

Český trailer filmu Legenda o sovích strážcích / Legend of the Guardians: The Owls of Ga´Hoole

A-Team (The A-Team) (sobota 16. 11., Prima, 21.40 - 00.15)

Plakát filmu A-Team / The A-TeamVelmi příjemný akční snímek nadchne zejména nostalgiky, protože disponuje roztomilým "osmdesátkovým" feelingem. A vůbec nevadí, zda znáte seriál, z něhož vychází. Režírující Joe Carnahan toho moc neřešil a natočil přímočarou žánrovku, která sice neohromí logikou a promyšleným scénářem, má ale v sobě velký náboj a kouzlo, jemuž se jen těžko odolává. Výborné je i obsazení, jemuž dominují Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley a Quinton Jackson. Výrazně zamrzí jen chvílemi nepřehledná akce a některé viditelně digitální efekty. Jinak jde o typicky chlapskou podívanou.

Synopse: Plukovník John "Hannibal" Smith (Liam Neeson), poručík Templeton "Hezoun" Peck (Bradley Cooper), seržant B. A. Baracus (Quinton Jackson) a kapitán "Šílenec" Murdock (Sharlto Copley) byli vojenským soudem odsouzeni za zločin, který nespáchali. Přesto se jim podaří uprchnout z vězení a ukrýt se v podzemí Los Angeles. Rázem se z nich stávají vyděděnci a žoldáci pomáhající lidem, kteří si nikoho jiného dovolit nemohou.

Zajímavost: Název snímku se objeví až po devatenácti minutách.

Oficiální trailer filmu A-Team / The A-Team

Svatý rok (L'année sainte) (sobota 16. 11., ČT1, 22.30 - 00.05)

Český plakát filmu  / L'année sainteVe své době v tuzemsku hodně oblíbená francouzsko-italská komedie je další variací na otřepanou převlekovou zápletku. Je pravda, že dnes už některé vtipy zastaraly a zub času se na snímku dost podepsal, ten přesto příjemně pobaví. Režírující Jean Girault vsadil na inteligentní a poměrně nápaditý humor, který nikdy nepřekročí hranici dobrého vkusu. Opřít se mohl i o výborný casting, jemuž dominuje legendární Jean Gabin, jenž zde ztvárnil svou poslední roli. Minimálně kvůli této skutečnosti byste film neměli přehlédnout.

Synopse: Max (Jean Gabin) a Pierre (Jean-Claude Brialy) se rozhodnou utéct z vězení. Využijí katolických oslav "svatého roku" a v převlečení za kněze se chtějí vmísit mezi poutníky směřující do Říma. Plán se začne hroutit ve chvíli, kdy letadlo unesou teroristé, kteří chtějí letět do Tangeru. 

Zajímavost: Gabin zemřel takřka sedm měsíců po premiéře filmu.

Ukázka z filmu Svatý rok / L´année sainte

Bratři (Brothers) (sobota 16. 11., ČT2, 22.50 - 00.30)

Plakát filmu Bratři / BrothersHollywoodský remake stejnojmenného severského dramatu si režijně vzal na starost Jim Sheridan, který možná lehce zklamal v tom, že klouže po povrchu a emoce vyvolává jen pomocí působivé, ale malinko kýčovité kamery. Jinak je ale výsledek hodně slušný, nechybějí v něm minimálně dvě silné scény a několik zajímavých dialogů. Hodně dělá i ústřední trio v podání Tobeyho Maguirea, Jakea Gyllenhaala a Natalie Portman, které je výtečné. Vadit však může i to, že tvůrce věnoval až příliš času scénám z Afghánistánu a citovému sbližování dvou postav, neboť hlavní poselství snímku pak nevynikne. O poctivou filmařinu ale jde rozhodně. 

Synopse: Sam Cahill (Tobey Maguire) je sestřelen při misi v Afghánistánu. Jeho krásná žena (Natalie Portman) posléze najde oporu v jeho mladším bratrovi (Jake Gyllenhaal), s nímž se postupně sbližuje. Přítrž všemu ale udělá Samův nečekaný návrat domů, který změní zaběhnutý řád rodiny.

Zajímavost: Maguire zhubl kvůli natáčení přibližně devět kilogramů.

Oficiální trailer filmu Bratři / Brothers

Země mrtvých (Land of the Dead) (neděle 17. 11., Prima, 00.15 - 02.10)

Plakát filmu Země mrtvých / Land of the DeadBezmála deset let starý sci-fi horor George A. Romera sice za jeho nejlepšími kousky dost zaostává, pořád ale jde o hodně dobrou ukázku poctivého řemesla. Vyniká částečnou nostalgií, hlavně ovšem brutalitou, atmosférou a staromódností. Je víceméně jasné, že těm, kteří jeho dílo příliš neznají, podobný přístup nesedne, neboť jim přijde všeho málo. V hlavních rolích se objeví mimo jiné John Leguizamo, Dennis Hopper a Asia Argento. Je škoda, že se legendární tvůrce trošku nepřizpůsobil současnosti, to ale jeho fandům asi vadit nebude. 

Synopse: Pozůstatky lidské civilizace přežívají uvnitř opevněného města, zatímco živí mrtví se potulují v okolí a pátrají po potravě. Uvnitř města však existují dva oddělené světy - vyvolení obývají mrakodrap, v němž si užívají luxusu, ti méně šťastní živoří na ulicích. Všichni jsou ale závislí na žoldácích, kteří pravidelně vyráží za městské brány, aby doplnili zásoby. A právě to může být brzy velký problém.

Zajímavost: S rozpočtem patnácti milionů dolarů se jedná o nejdražší snímek režisérovy kariéry.

Originální trailer filmu Země mrtvých / Land of the Dead

Naslouchej svému srdci (Listen to Your Heart) (neděle 17. 11., Barrandov, 03.35 - 05.30)

Plakát filmu Naslouchej svému srdci / Listen to Your HeartU nás méně známé hudební drama patří k těm, které baví i přes tunu klišé a děsivě předvídatelný scénář. Režírujícímu Mattu Thompsonovi se ho totiž podařilo natočit svižně a umně tak, že i přes značnou vykalkulovanost a prvoplánovou hru na divácké city nelze úplně odsoudit. K pozitivům patří také výborné obsazení, v němž hlavní role ztvárnili výborní Alexia Rasmussen a Kent Moran, které doplňuje třeba Cybill Shepherd. Za pozornost stojí i povedený a příjemný soundtrack. Možná škoda tak pozdního vysílacího času.

Synopse: Čtyřiadvacetiletý Danny (Kent Moran) rád pomáhá druhým. Ač je číšník, sní o tom, že prorazí na hudební scéně. Z běžného stereotypu ho vytrhne hluchoněmá dívka Ariana (Alexia Rasmussen), do níž se zamiluje. Najednou čerpá inspiraci a vše se zdá být krásné. Jenže to nejhorší se teprve blíží. 

Zajímavost: Ústřední příběh napadl scenáristu Kenta Morana ve snu.

Originální trailer filmu Naslouchej svému srdci / Listen to Your Heart

Láska na druhý pokus (If Only) (neděle 17. 11., Prima Love, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Láska na druhý pokus / If OnlyI další nabízené romantické komediální drama paří k těm méně známým. Režírující Gil Junger si diváka získá hlavně parádní atmosférou deštivého Londýna a trefným a příjemným soundtrackem. Ani ústřední dvojice v podání velmi dobrých Paula Nichollse a Jennifer Love Hewitt není úplně k zahození a hlavně mezi ní funguje potřebná chemie. Je pravda, že potenciál námětu určitě využit není, někdy jede tvůrce příliš na jistotu a i na city tlačí až moc, pořád ale jde o vesměs koukatelnou a snesitelnou romantiku. A to není málo.

Synopse: Samantha (Jennifer Love Hewitt) a Ian (Paul Nicholls) jsou naprosto obyčejný zamilovaný pár. Ona ho miluje a udělala by pro něj cokoliv, on ji asi taky, jenže jí to nedává najevo. Nedokazuje jí, jak moc mu na ní záleží a Samanthě to ubližuje. Proto se s ním rozhodne rozejít. Jednoho večera však zemře při autonehodě a teprv tehdy si Ian uvědomí, co v ní ztratil. Bohužel už je pozdě. Nebo ne?

Zajímavost: Jennifer Love Hewitt napsala pro film dvě písně, které také později sama nazpívala. 

Originální trailer filmu Láska na druhý pokus / If Only

Fáma (Gossip) (středa 20. 11., Nova Cinema, 22.20 - 00.10 / čtvrtek 21. 11., 01.05 - 02.35)

Plakát filmu Fáma / GossipV našich končinách slušně hodnocené drama celou dobu umně balancuje na hranici černé komedie a psychologického thrilleru. Režírující Davis Guggenheim se mohl opřít o trefnou a padnoucí hudbu a na žánr vskutku vynikající kameru, kterou obstaral Andrzej Bartkowiak. Také obsazení, v němž se mimo jiné objeví James Marsden, Lena Headey, Kate Hudson nebo Edward James Olmos, je více než ucházející. Jediné, co se dost nevydařilo, je pointa, která je nedomyšlená a zřejmě tvořená dost ve spěchu. Když se smíříte s tím, že jde vlastně o teenagerskou podívanou, není si příliš nač stěžovat.

Synopse: Tři svérázní studenti Derrick (James Marsden), Cathy (Lena Headey) a Travis (Norman Reedus) se pro ročníkovou práci rozhodli zpracovat zdánlivě nevinné téma: Jak vznikají a jak se šíří pomluvy? Proto musí nějakou vytvořit. Když tedy jedné noci vidí v objetí Beaua (Joshua Jackson) a Naomi (Kate Hudson), vypustí do světa pořádnou fámu. Nemají ale tušení, že to, co spustili, nelze zastavit.

Zajímavost: Jednu z písní ve filmu nazpíval James Marsden.

Originální trailer filmu Fáma / Gossip


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY