TV tipy: Žánrové jednohubky v zajetí romancí

Vydáno: 08.11.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ač už počasí není nic moc, televizní dramaturgové ke sledování programů příliš nelákají. Přednost totiž dávají osvědčeným reprízám a náš výběr tak aktuálně sestává z několika žánrových jednohubek a (ne)tradičních romancí.
John Q (John Q.) (pátek 8. 11., Nova, 23.35 - 01.35)

Plakát filmu  / John QPro našince místy těžce snesitelné sociální drama Nicka Cassavetese je neskrývanou kritikou amerického zdravotnictví. Tvůrci tu využívají všechna možná myslitelná klišé, čímž kvality jinak slušně natočeného a svižného filmu poměrně shazují. Je také škoda, že se nevyhýbají slzopudnému finále. Jinak jde vesměs o solidní jednohubku, která stojí hlavně na zručné režii a výborných hercích, jimž kraluje Denzel Washington, vedle kterého uvidíte třeba ještě Jamese Woodse nebo Anne Heche. Nic víc než jednohubku však nečekejte.

Synopse: John Quincy Archibald (Denzel Washington) je obyčejný a starostlivý otec od rodiny. Jednoho dne se mu ale zhroutí svět, neboť jeho synek onemocní a k jeho přežití je nutná okamžitá transplantace srdce. Na ni se však nevztahuje pojištění a tak má malý chlapec smůlu. John se rozhodne pro radikální řešení - zaměstnance operačního sálu vezme jako rukojmí, zabarikáduje se s nimi v nemocnici a trvá na operaci. 

Zajímavost: Snímek se natáčel ve vládních budovách v Torontu.

Oficiální trailer filmu John Q / John Q.
Nezvaná (The Uninvited) (sobota 9. 11., Nova Cinema, 21.50 - 23.35 / neděle 10. 11., 01.30 - 03.15)

Plakát filmu Nezvaná / The UninvitedPřekvapivě slušný hororový thriller funguje hlavně v rovině napětí. Režijní dvojka Charles Guard a Thomas Guard s ním pracuje velmi dobře a dokáže vytvořit hutnou a potřebnou atmosféru. Za zmínku stojí i zdařilé lekačky, povedená hudba Christophera Younga a vydařený casting, v němž nejznámějšími tvářemi jsou David Strathairn a Elizabeth Banks. Potěší i nečekaná pointa. Vcelku příjemná duchařina.

Synopse: Sestry Anna (Emily Browning) a Alex (Arielle Kebbel) Rydellovy prožily těžkou tragédii, když jejich matka uhořela. Anna se vrací domů z psychiatrické léčebny a zjistí, že otec žije s Rachel (Elizabeth Banks), která matku ošetřovala. Obě děvčata brzy přijdou na to, že její smrt nebyla náhoda a pouští se do pátrání. Při něm ale nechtíc naráží na problémy z jiného světa.

Zajímavost: Jedná se o remake korejského filmu z roku 2003. 

Oficiální trailer filmu Nezvaná / The Uninvited
Na doraz (Due Date) (sobota 9. 11., Nova, 22.40 - 00.30)

<b>Na doraz</b>Komediální road-movie doplácí zejména na nevyváženost humoru. Tvůrci v čele s režírujícím Toddem Phillipsem totiž některé povedené a celkem inteligentní vtipy střídají s těmi lehce trapnými a nevkusnými. Jinak jde ale o civilní záležitost, která nabídne i pár vážnějších momentů k zamyšlení. V hlavních rolích excelují jistí Robert Downey Jr. a Zach Galifianakis, vedle nichž se objeví třeba ještě Michelle Monaghan a Jamie Foxx. Snímek spíše pro pánskou část diváctva.

Synopse: Peteru Highmanovi (Robert Downey Jr.) se před pěti dny mělo narodit dítě a on spěchá na letiště, aby pokud možno ještě odložený porod stihnul. Jeho plány však naberou jiný směr poté, co se náhodou setká se snaživým hercem Ethanem Tremblayem (Zach Galifianakis), kvůli kterému musí opustit letadlo. Oba nesourodí muži se tak vydávají na dlouhý výlet, po jehož konci už nic nebude jako dřív. 

Zajímavost: Na Ethanově řidičském průkazu je uvedeno datum narození, které se shoduje s tím Galifianakisovým.

Originální trailer filmu Na doraz / Due Date
Poznáš muže svých snů (You Will Meet a Tall Dark Stranger) (sobota 9. 11., Barrandov, 23.05 - 01.10)

<b>Poznáš muže svých snů</b>Tři roky starý režijní a scenáristický počin legendárního Woodyho Allena patří k jeho lepším pozdním počinům.  Nechybí v něm lehce tragikomický nádech, všudypřítomná ironie a malinko sarkastický pohled na mužskou krizi středního věku. Je pravda, že autor občas zaškobrtne a nabídne pár zbytečných momentů, ale za to se na něho snad nelze zlobit. Navíc když má k dispozici plejádu výborných herců, z nichž namátkou vybírám Joshe Brolina, Anthonyho Hopkinse, Naomi Watts nebo Antonia Banderase. Když se smíříte s tím, že slavný tvůrce nenabízí žádný přesah a jde pouze o žánrovou jednohubku, budete spokojeni.

Synopse: Stárnoucí Alfie (Anthony Hopkins) opustí svou manželku Helenu (Gemma Jones) kvůli mladé dívce na telefonu (Lucy Punch). Helena se začne řídit bláznivými radami kartářky. Ani její dcera (Naomi Watts) nemá zrovna ideální manželství a vztahy celé rodiny se začnou dost zamotávat.

Zajímavost: Antonio Banderas si nechal zarámovat dopis s nabídkou role, který mu poslal Allen.

Oficiální trailer filmu Poznáš muže svých snů / You Will Meet a Tall Dark Stranger
Klíč (The Skeleton Key) (neděle 10. 11., Prima, 00.05 - 02.05)

Plakát filmu Klíč / The Skeleton KeyRelativně zdařilý horor vyniká hlavně působivou atmosférou a zajímavě napsaným scénářem s nečekaným vývojem příběhu a překvapivou a poměrně působivou pointou. Režírující Iain Softley nemá problém ani s hutnou a dusnou atmosférou a napětím, jen je škoda, že začíná příliš volně a rozvláčně. V hlavní roli se objeví sympatická a velmi dobrá Kate Hudson. Je ale jasné, že příběh je chvílemi předvídatelný a nevyhýbá se mnohým klišé. To lze ale vzhledem k řemeslným kvalitám odpustit.

Synopse: Mladá ošetřovatelka Caroline (Kate Hudson) dostane od postarších manželů, kteří jsou jejími novými pacienty, zdánlivě obyčejný klíč. Díky němu může prozkoumat všechny místnosti v jejich odlehlém starém domě. Na půdě však objeví tajný sklep, který skrývá děsivé tajemství.

Zajímavost: Hudson po přečtení scénáře otěhotněla a natáčení bylo o rok posunuto.

Originální trailer filmu Klíč / The Skeleton Key
Blue Valentine (Blue Valentine) (neděle 10. 11., ČT1, 00.25 - 02.20)

<b>Blue Valentine</b>Hodně rozporuplná romance je pro jedny výbornou vztahovou záležitostí, která kašle na idylku a ukazuje, že láska je hodně složitá a rozhodně nevzniká hned. Pro druhé je však jen lacinou pózou, kterou se prezentuje režisér a scenárista Derek Cianfrance. Pravda je, že záměrně nefungující dialogy, střídání časových rovin, antiromantická atmosféra a až nepříjemně naturalistické erotické scény nejsou pro každého. V hlavních rolích však oslní Ryan Gosling a na Oscara nominovaná Michelle Williams. Hodně svérázná a osobitá záležitost.

Synopse: Mladí manželé Dean (Ryan Gosling) a Cindy (Michelle Williams) prožívají hlubokou krizi svého svazku a vypadá to, že už ji nedokáží překonat. Přesto se pokusí strávit jednu noc bez své malé dcerky a zavzpomínat na doby, kdy byli zamilovaní a všechno vypadalo růžově. Jenže od té doby prožili několik nesplněných slibů, hlubokých zármutků a jejich láska pomalu uvadala.

Zajímavost: Osudy Deana jsou do značné míry autobiografické a také jeho postava je i vzhledově uzpůsobena samotnému tvůrci.

Originální trailer filmu Blue Valentine / Blue Valentine
Král Artuš (King Arthur) (neděle 10. 11., Prima Cool, 20.00 - 22.40 / pondělí 11. 11., 02.10 - 04.15)

Plakát filmu Král Artuš / King ArthurPrazvláštní a pro někoho až odpudivý pohled na známou artušovskou legendu nevyniká zrovna chytrými dialogy a budováním vztahů mezi postavami, ale jede čistě na první signální. Režírující Antoine Fuqua vsadil na slušnou akci a možná i záměrně primitivní béčkovou výpravu a atmosféru, z které jasně vyčnívá parádní hudba Hanse Zimmera. V ústřední roli stojí za zmínku slušně hrající Clive Owen, vedle něhož se objeví i kritizovaná Keira Knightley. S trochou divácké tolerance si lze užít lehce zvrhlou zábavu.

Synopse: Artuš (Clive Owen) si přeje opustit Británii a vrátit se do klidného Říma. Ještě předtím ale musí podstoupit nebezpečný úkol, při kterém zjistí, že jeho země potřebuje vůdce. Ten by ji měl dovést do nové epochy a ochránit před nájezdy zákeřných Sasů. S pomocí bývalého nepřítele Merlina (Stephen Dillane) a krásné a odvážné Guinevery (Keira Knightley) se tedy pokusí změnit chod dějin. 

Zajímavost: Zeď, před níž se odehrává největší bitva, byla stavěna čtyři a půl měsíce.

Originální trailer filmu Král Artuš / King Arthur
Jasná hvězda (Bright Star) (neděle 10. 11., ČT art, 20.50 - 22.50)

Plakát filmu Hvězdo zářivá / Bright StarLehce poetické romantické drama je typické pro svou režisérku, kterou je Jane Campion. To znamená, že diváky čeká nádherná kamera, melancholická atmosféra a příjemná hudba z dílny Marka Bradshawa. Spolehlivé jsou i herecké výkony, jejichž nositeli jsou třeba Ben WhishawAbbie Cornish. Tentokráte příliš nefungují vztahy mezi postavami a nějaké zásadnější emoce. Pro fanoušky oceňované autorky možná lehké zklamání, pro ostatní solidní a nepříliš sladká romance.

Synopse: V Londýně roku 1818 prožívají mladý básník John Keats (Ben Whishaw) a "obyčejná" dívka Fanny (Abbie Cornish) tajnou lásku. Ač si zpočátku o sobě mysleli jen to nejhorší, osud je svedl dohromady. Jenže poeta trpí vážnou nemocí, která jim moc času nedává.

Zajímavost: Cornish byla první herečkou, která se účastnila konkurzu na roli, na rozhodnutí však čekala celý měsíc.

Oficiální trailer filmu Jasná hvězda / Bright Star
Krátký film o zabíjení (Krótki film o zabijaniu) (pondělí 11. 11., ČT2, 22.05 - 23.25)

Plakát filmu Krátký film o zabíjení / Krótki film o zabijaniuSilné a divácky poměrně náročné polské drama je filmovou úvahou na téma trestu smrti. Režisér a scenárista Krzysztof Kieślowski se vyhýbá lacinému citovému vydírání a místo něj pouze předkládá fakta, na něž neodpovídá a všechno nechává na koncovém příjemci. Nebojí se naopak depresivní atmosféry a syrových scén. Možná je malinko škoda, že začátek je nevýrazný a působí jen jako sled několika událostí a slibuje úplně jiný zážitek. Dopad je na druhou stranu o to silnější. Hodně autentický a intenzivní snímek. 

Synopse: Osudy tří neznámých lidí - nesympatického taxikáře, zasmušilého mladíka a čerstvého právníka - se jednoho dne protnou a stávají se z nich vrah, oběť a obhájce. Jak se se svými novými úlohami vyrovnají? A jak společnost trestá porušení pátého přikázání? 

Zajímavost: Ve své době bylo v Polsku po premiéře filmu vyhlášeno pětileté moratorium na trest smrti.

Originální trailer filmu Krátký film o zabíjení / Krótki film o zabijaniu
Marťan Mercano (Mercano, el marciano) (úterý 12. 11., ČT art, 23.40 - 00.50)

Plakát filmu Marťan Mercano / Mercano, el marcianoOsobité argentinské animované sci-fi je poměrně chytrou satirou současné konzumní společnosti. Režírující Juan Antin se nebojí ani hodně drsného a svérázného humoru, který nesedne každému a někomu může být až odporný. Záměrně odpudivá je i animace, jež je hodně zvláštní. Úroveň vtipů je značně nevyrovnaná a tvůrci se nevyhýbají ani krvavým a hodně brutálním scénám. Pro děti tohle rozhodně určeno není.

Synopse: Marťan Mercano uvízl na Zemi, kde se mu vůbec nelíbí. Lidé mu připadají sobečtí, divní a má potřebu je satiricky komentovat. Z nostalgie po domově si naprogramuje virtuální obraz Marsu a doufá, že nalezne nějaké spojení. Pomocníkem mu je obtloustlý synek šéfa korporace, s nímž se seznámil přes internet.

Zajímavost: Na snímku pracovali hlavně studenti z Antinovy třídy.

Originální trailer filmu Marťan Mercano / Mercano, el marciano
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY