BD a DVD tipy: Prodloužený Hobit a jiní Mimoňi

Vydáno: 08.11.2013 12:00 - | foto: facebook tvůrce

V listopadu vychází tolik zajímavých titulů, že jsme se výjimečně rozhodli BD a DVD tipy rozdělit natřikrát - a spolu s tím mírně obměnit jejich podobu. Tento týden by vám neměl uniknout Lovec jelenů a Před půlnocí.
Hobit: Neočekávaná cesta - prodloužená verze (The Hobbit: An Unexpected Journey) (Magic Box)
BD obal filmu Hobit: Neočekávaná cesta / The Hobbit: An Unexpected JourneyProdloužená verze Hobita je v recenzích hodnocena jako slabší než kinoverze. Zastání se dočkala pouze od tolkienofilů, jež jsou rádi za každou minutu navíc, kterou mohou strávit ve Středozemi, a od příznivců rané tvorby Petera Jacksona, protože se jí svou podvratností některé původně nepoužité pasáže blíží. Stejně tak panuje neshoda, je-li adaptace jednoho útlého a pohádkově laděného svazku do podoby trojdílné epické fantasy zbytečným prequelem k Pánovi prstenů, nebo jde o výborný dobrodružný snímek. Málokdo ale Neočekávané cestě může upřít velmi zábavné a divácky opojné atrakce i důmyslnost rámcového vyprávění, které má podobu záměrně stylizované vzpomínky Bilba Pytlíka - a uvnitř té jsou vzpomínky dalších postav, odbočky atd. Více se dočtete v recenzi připravované na příští týden.

Bonusy (B-R, DVD): Audiokomentář režiséra Petera Jacksona a spoluscenáristky Philippy Boyens; Nový Zéland: Domovina Středozemě (cca. 6 min.); Dodatky - část 7: Dlouho očekávaná cesta (úvod + 14 dokumentů o celkové délce cca. 4,5 hodin); Dodatky - část 8: Návrat do Středozemě (18 dokumentů o celkové délce cca. 5 hodin).

Pozn. bonusové materiály - s výjimkou audiokomentáře - obsahují české titulky.

Obraz (B-R): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1 (+ 3D). 
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1 (2D).

Zvuk (2D B-R): DTS-HD Master 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, rusky.  
Zvuk (3D B-R): DTS-HD Master 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, rusky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky (voice-over).

Tiulky (2D B-R): anglické, české, čínské, estonské, chorvatské, korejské, ruské, řecké, srbské, thajské, turecké.
Titulky (3D B-R): anglické, české, arabské, dánské, estonské, finské, hebrejské, islandské, maďarské, norské, polské, portugalské, rumunské, ruské, švédské.

Doporučená cena: 599 Kč (2D, 5x DVD), 899 Kč (2D, 3x B-R), 1199 Kč (2D + 3D, 5x B-R).

V obchodech od 6. listopadu 2013.

Klip z dokumentu Chronciles.

Já padouch 2 (Despicable Me 2) (Bonton)

BD obal filmu Já padouch 2 / Despicable Me 2
Před třemi lety byly uvedeny dva vzájemně konkurenční animované filmy, které si za hlavní postavu zvolily záporáka, jenž se přičiněním druhých polepšil. Já, padouch bylo sice slabší než soudržnější a k fenoménu komiksových podívaných ironicky se vztahující Megamysl, ale dočkalo se jako první pokračování. Mělo totiž Mimoně, kteří po vzoru nemluvných grotesek bavili diváky o poznání víc. Ve dvojce je jim proto věnována celá jedna vedlejší linie, která se v závěru protíná s hlavní (pro kritického diváka zábavné, protože bondovsky koncipované vyšetřování záhadných únosů napraveným Gruem). Vyprávění se ale přesto rozpadá do série epizod - a odhalení identity druhého záporáka ukazuje, o jak velký konstrukt jde. Na Blu-rayi se ale můžete exkluzivně podívat na tři krátkometrážní snímky s Mimoni, které potvrzují, že na malé ploše a izolovaně od osobních a profesních trablů Grua fungují mnohem lépe.

Bonusy (B-R): Audiokomentář režisérů Chrise Renauda a Pierra Coffina; Vystřižená scéna (cca. 1 min.); Minifilmy: Štěňátko (cca. 4,5 min.), Panika v podatelně (cca. 4 min.), Postranní kolečka (cca. 4 min.); Z natáčení Minifilmů (cca. 6 min.); Mimoňi (cca. 3 min.); Zlí Mimoňové (cca. 4 min.); Grutá proměna (cca. 5,5 min.); El Hombre Malo: Darebák El Macho (cca. 4 min.); Gru a jeho dívky (cca. 5,5 min.); Záplava vychytávek (cca. 4 min.).

Pozn. bonusový materiál - s výjimkou audiokomentáře - obsahuje české titulky.

Obraz (B-R): 16:9 / 1080p Full HD / 1.85:1. 

Zvuk (2D B-R): DTS-HD Master 5.1 anglicky, DTS 5.1 česky, bulharsky, dánsky, finsky, norsky, portugalsky, slovensky, švédsky. 
Zvuk (3D B-R): DTS-HD Master anglicky, DTS 5.1 česky, francouzsky, portugalsky, španělsky, polsky, holandsky.

Tiulky (2D B-R): anglické, české, bulharské, dánské, finské, norské, portugalské, švédské.
Titulky (3D B-R): anglické, české, francouzské, portugalské, holandské, španělské, polské.


Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 499 (2D B-R), 599 Kč (2D + 3D B-R).

V obchodech od 6. listopadu 2013.

Blu-ray trailer k filmu Já, padouch 2.

Lovec jelenů (The Deer Hunter) (Magic Box)

Pěti OscarBD obal filmu Lovec jelenů / The Deer Huntery (včetně toho za nejlepší film a režii) oceněné protiválečné drama Michaela Cimina zůstává i po třiceti pěti letech od doby svého vzniku jedním z nejlepších děl na téma války ve Vietnamu. Po rychle střižené akční komedii Thunderbolt a Lightfoot nejspíš nikdo neočekával, že se Ciminova režijní kariéra bude odvíjet nejenom do hloubky (co do témat a jejich komplexního uchopení), ale i do šířky (nejenom co do stopáže, ale i rozevíráním časových rámců - např. dlouhá svatební sekvence tvořící většinu prvního aktu). Lovec jelenů je zároveň předzvěstí Nebeské brány, během které byl několikrát překročen počet natáčecích dní, rozpočet i přijatelná metráž, což spolu s vysokou prodělečností znamenalo zastavení rozvoje Ciminovy filmografie do hloubky i do šířky.


Bonusy (B-R, DVD): Upoutávka (cca. 3 min.); Vystřižené scény (17 min.).

Obraz (B-R):
16:9 / 1080p Full HD / 2.35:1. 
Obraz (DVD): 16:9 / 2.35:1.

Zvuk (B-R):
DTS-HD Master 5.1 anglicky, DTS 5.1 česky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.

Titulky (B-R, DVD):
české.

Doporučená cena: 199 Kč (DVD), 399 Kč (B-R).

V obchodech od 6. listopadu 2013.

Původní (ovšem v HD) upoutávka na Lovce jelenů.

Před půlnocí (Before Midnight) (Magic Box)

BD obal filmu Před půlnocí / Before MidnightRichard LinklaterKevin Smith jsou dva výrazní nezávislí tvůrci, jejichž průlomové snímky byly uvedeny v první polovině 90. let v Sundance, přičemž Slacker byl na rozdíl od svým stylem nevýrazných Clerks pozoruhodný užíváním metody záběr-sekvence. Zároveň bývá oběma připisován podíl na vzniku subžánru mumblecore, jehož poetika těží z omezených produkčních nákladů: režisér do vztahového dramatu s prvky komiky obsadí své kamarády a nechá je dlouho a chytře mluvit (o svých problémech v osobním životě, o popkultuře). V Před půlnocí, poslední části (prozatímní) trilogie, Linklater precizuje jak metodu záběr-sekvence, tak povyšuje mumblecore na profesionální úroveň.

Zatímco ve Slackerovi bylo několik desítek postav a styl na sebe strhával pozornost, Před půlnocí si převážnou většinu stopáže vystačí s dvěma ústředními a svou neokázalostí použitých stylistických postupů umožňuje vnoření se do vyprávění. Přitom nejenom významotvorná volba prostředí, ale i organizace velkého množství postav v předkamerovém prostoru svědčí o promyšlenosti filmu. V posledních letech kvůli nadprodukci indie dialogovek subžánru mumblecore se z ozvláštňujícího principu stalo schéma, ale i tomu se Linklater s Ethanem Hawkem a Julií Delpy jakožto představiteli protagonistů i spoluscenáristů vyhýbají. Siesta u řecké rodiny nabízí několik perspektiv, jak nahlížet a vůbec přistupovat ke vztahové problematice – a činí tak z Před půlnocí pronikavou generační výpověď, která umně pracuje s konceptem remarriage story.

Bonusy (B-R, DVD): Upoutávka (cca. 3 min.); Vystřižené scény (17 min.).

Obraz (B-R):
16:9 / 1080p Full HD / 1.85:1. 
Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1.

Zvuk (B-R):
DTS-HD Master 5.1 anglicky, DTS-HD Master 5.1 česky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.

Titulky (B-R, DVD):
české.

Doporučená cena: 199 Kč (DVD), 499 Kč (B-R).

V obchodech od 6. listopadu 2013.

Bonus ze zahraniční edice: Q&A - Ethan Hawke, Julie Delpy, Richard Linklater.

Univerzita pro příšerky (Monsters University) (Bonton)
BD obal filmu Univerzita pro příšerky / Monsters University
Univerzita pro příšerky je sice nejslabší pixarovkou, ale stále jde o nadprůměrný počin, který je dostatečně ozvláštňující svým podvracením vypravěčských a žánrových schémat. Očekavatelné by bylo, kdyby prequel k Příšerkám s.r.o. byl parťáckým filmem ("buddy movie"), ve kterém bychom sledovali dvě ústřední postavy, Mika a Jamese, jak se zprvu nemůžou vystát, aby se později stali nejlepšími kamarády tím, že jeden převezme část vlastností toho druhého. Zasazení dění do univerzitního prostředí a do období her by zase nasvědčovalo tomu, že snímek bude strukturován dle jednotlivých "kol" a hrdinové nakonec dosáhnou svého (znovupřijetí na školu) vítězstvím v nich.

První překvapení spočívá v tom, že vyprávění nepřebírá po celou dobu koncept parťácké podívané, ale několikrát změní počet protagonistů (od jednoho přes týmovku až k dvěma), přičemž sjednocujícím prvkem je vždy Mike. Druhý odklon od předvídatelnosti spočívá v závěrečném aktu, který začíná tam, kde jiné žánrovky ze školního prostředí končí. Zároveň nejvíc cílí na dospělé diváky, protože porušení očekávaného vyústění školního syžetu vede k sebeuvědomělé a velmi zábavné hře s hororovými klišé.

Bonusy (B-R): Audiokomentář režiséra Dana Scanlona a Kori Rae, Kelseyho Manna; Kraťas: The Blue Umbrella (cca. 7 min.).

Pozn. bonusové materiály - včetně audiokomentáře (!) - obsahují české titulky.

Obraz (B-R): 16:9 / 1080p Full HD / 1.78:1 (+ 3D).
Obraz (DVD): 16:9 (2D). 

Zvuk (2D B-R): Dolby TrueHD 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, kazašsky, rusky, Dolby Digital 2.0 anglicky, anglicky - komentář pro nevidomé.
Zvuk (3D B-R): Dolby TrueHD 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, slovensky, maďarsky, polsky, arabsky, řecky, Dolby Digital 2.0 anglicky - komentář pro nevidomé.
Zvuk (2D DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.

Tiulky (2D B-R): anglické, české, ruské.
Titulky (3D B-R): anglické, české, arabské, maďarské, polské, řecké, slovenské.
Titulky (2D DVD): české.

Doporučená cena: 399 Kč (2D DVD), 599 Kč (2D B-R), 699 Kč (2D + 3D, 2x B-R).

V obchodech od 6. listopadu 2013.

B-R/DVD trailer k filmu Univerzita pro příšerky.

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Jen drobnost: zkratka Blu-ray je BD (jak je to spr... (Anonym, 09.11.2013 21:35) Reagovat

    Jen drobnost: zkratka Blu-ray je BD (jak je to správně v nadpisu), tak proč je poté dále v článku B-R... Jinak kvalitní článek i tipy jako vždy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY