TV tipy: Špatní poldové versus drsní amatéři

Vydáno: 01.11.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Náš nejnovější výběr toho nejlepšího z televizního programu sice na první pohled není příliš atraktivní, na ten druhý ale skrývá několik osobitých a zajímavých snímků. Chybět nesmí ani zakončení trilogie Milénium.
Reportér (The Paperboy) (pátek 1. 11., Nova Cinema, 21.40 - 23.40 / sobota 2. 11., 01.35 - 03.20)

Plakát filmu Reportér / The PaperboyMožná lehce podhodnocený romantický thriller doplácí zejména na svou svéráznost. Režírující Lee Daniels ho totiž zalidnil mnoha postavami, které balancují mezi exhibicí a parodií a také vytvořil hodně zvláštní atmosféru, která má blízko k depresi. Jednoznačně se mu však povedl casting, v němž vynikají výteční Matthew McConaughey, Zac Efron, John Cusack a proti svému typu obsazená Nicole Kidman. Za zmínku stojí i nádherná kamera. Snímek rozhodně není pro každého, takže poměrně nízká hodnocení berte tentokráte malinko s rezervou. 

Synopse: Ostřílený reportér Ward Jensen (Matthew McConaughey) se roku 1969 vrací do rodného města na Floridě. Rád by získal informace o události, po níž se samotářský lovec aligátorů Hillary Van Wetter (John Cusack) ocitl v cele smrti. V pátrání mu pomáhají jeho bratr Jack (Zac Efron) a půvabná Charlotte (Nicole Kidman), která věří v lovcovu nevinu. Jenže ne každému se jejich snaha líbí.

Zajímavost: Film je inspirován skutečnými lidskými osudy.

Originální trailer filmu Reportér / The Paperboy

Dívka, která kopla do vosího hnízda (Luftslottet som sprängdes) (sobota 2. 11., ČT2, 21.50 - 00.15)

<b>Dívka, která kopla do vosího hnízda</b>Zakončení trilogie Milénium se posunulo do roviny soudního dramatu, což režírujícímu Danielu Alfredsonovi sedlo. Podařilo se mu udržet diváka v napětí, vytvořit odpovídající atmosféru a nezapomněl ani na několik strhujících momentů. Samozřejmostí je fantastický výkon Noomi Rapace, jejíž soudní monology patří k vrcholům filmu. Michael Nyqvist je opět dost upozaděn a charisma nechává působit jen částečně. Jen škoda přetažené stopáže. Jako závěr jedné série ale snímek víceméně funguje.

Synopse: Lisbeth Salander (Noomi Rapace) plánuje pomstu lidem, kteří se ji pokusili zabít a také institucím, které jí zničily život. Problémem je kulka, jež jí uvízla v hlavě a paralyzovala ji na lůžko. Pokud by se dokázala uzdravit, bude obviněna ze tří vražd. Novinář Michael Blomkvist (Michael Nyqvist) to ale nechce nechat jen tak a je odhodlán dokázat pravdu před celou zemí. A to bez ohledu na to, koho tím poškodí. 

Zajímavost: V roli postavy jménem Gullberg se objevil režisérův otec Hans.

Oficiální trailer filmu Dívka, která kopla do vosího hnízda / Luftslottet som sprängdes

Halloweenská noc (Trick ´r Treat) (neděle 3. 11., Nova, 00.05 - 01.30)

Plakát filmu Halloweenská noc / Trick 'r TreatZajímavý kanadsko-americký horor doplácí na svůj koncept. Režisér a scenárista Michael Dougherty se pokouší několik samostatných povídek propojit tím, že mezi nimi prostříhává, což se mu ne úplně podařilo. Podobně nevyrovnané jsou i tempo a žánrové polohy jednotlivých příspěvků. Vyzdvihnout se ale musí pravá halloweenská atmosféra, zdařilá hudba a několik vydařených lekaček. Ze známějších tváří se v hlavních rolích objeví Brian Cox a Anna Paquin. Lahůdka pro milovníky filmových bizardérií.  

Synopse: Čtyři vzájemně propojené příběhy se odehrávají o halloweenské noci. Ředitel střední školy (Dylan Baker) melouchaří jako nemilosrdný vrah, touha panenské dívky po tom pravém muži se poněkud zvrtne, skupina teenagerů provede drsný kanadský žertík a mrzoutský starý muž (Brian Cox) se utká se zlomyslným démonem.

Zajímavost: V roce 2009 ohlásil Dougherty pokračování snímku, dosud se však nezačalo ani natáčet.

Oficiální trailer filmu Halloweenská noc / Trick ´r Treat
Tajemný let (Flightplan) (neděle 3. 11., Prima Love, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Tajemný let / FlightplanMysteriózní thriller zaujme zejména v první polovině, která je výtečně natočená, gradovaná a nepostrádá potřebnou tajemnou atmosféru. Režírující Robert Schwentke neopomněl ani tempo, které je velmi slušné a odsýpá. V hlavní roli se navíc objevuje výborná Jodie Foster, kterou doplňují třeba Peter Sarsgaard nebo Sean Bean. Škoda, že s přibývajícím časem se snímek mění v tupou akční záležitost postrádající logiku.

Synopse: Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt (Jodie Foster) ta nejděsivější noční můra - v rozlehlých prostorách moderního letadla se ztratí její šestiletá dcerka. Žena se pak sama sobě i ostatním členům posádky snaží dokázat, že není úplně šílená. Ač se kapitán Rich (Sean Bean) a letecký strážník Carson (Peter Sarsgaard) pokouší o tvrzení zoufalé matky nepochybovat, všechno ukazuje k tomu, že dítě na palubě nikdy nebylo.

Zajímavost: Jak Sarsgaard, tak Bean se ve skutečnosti bojí létat. 

Originální trailer filmu Tajemný let / Flightplan

Heroin (La Horse) (neděle 3. 11., ČT2, 22.00 - 23.15)

Plakát filmu Heroin / La horseFrancouzsko-italsko-německý thriller byl ve své době hodně převratným dílem. Režírující Pierre Granier-Deferre, který si napsal i scénář, totiž rezignoval na tehdy moderní pomalé tempo, ale vsadil na rychlé a přehledné vyprávění, které diváka absolutně strhne. Nazapomněl ani na bravurní vykreslení důležitých postav a stupňované napětí. Překvapivě tu nechybí ani několik velmi drsných a silných scén. Za zmínku stojí ještě fantastická hudba Serge Gainsbourga a parádní obsazení, v němž hraje prim charismatický a výtečný Jean Gabin. Hodně nekompromisní snímek.

Synopse: Auguste Maroilleur (Jean Gabin) vlastní velký statek a přilehlé pozemky, na nichž vládne tvrdou rukou své početné rodině a zaměstnancům. Jednoho dne však objeví v podzemní kůlně obří zásobárnu heroinu. Když polapí muže, kteří si pro drogy přijdou, dozví se od nich, že tím, kdo s nimi obchoduje, je jeho vnuk Henri (Marc Porel). Muž tak začne okamžitě jednat, jenže neví, do jakého boje se pouští. 

Zajímavost: V Československé televizi byl snímek poprvé uveden s brněnským dabingem, v němž ale dost zasáhla komunistická cenzura, takže po revoluci už nebyl užíván. 

Ukázka z fimu Heroin / La Horse

Zelenáč (The Rookie) (neděle 3. 11., Nova Cinema, 21.45 - 00.00 / 01.05 - 03.05)

Plakát filmu Zelenáč / The RookieNijak převratný akční thriller je typický pro svého tvůrce, jímž je legendární Clint Eastwood. To znamená, že v něm nechybí solidní akce, přestřelky, automobilové honičky a drsné hlášky a pořádná dávka adrenalinu. Je pravda, že režisér a zároveň hlavní představitel strhává veškerou pozornost na sebe a Charlie Sheen tu spíše statuje, ale to se dá v rámci možností tolerovat. Zápornou roli si s gustem vystřihl Raúl Juliá. Zamrzí jen zbytečně protahovaná stopáž, která je zejména ve druhé polovině plná hluchých míst. Jako žánrová jednohubka ale film nezklame.  

Synopse: Drsný policista Nick Pulovski (Clint Eastwood) sledoval společně s partnerem Powellem (Hal Williams) bandu zlodějů luxusních aut. Jenže pokus o zatčení jejího šéfa Stroma (Raúl Juliá) dopadl tragicky a Powell umírá. Novým Nickovým partnerem se stává mladý policista z dobré rodiny David Ackerman (Charlie Sheen), jenž je zvyklý na vybrané chování. Může tato spolupráce fungovat?

Zajímavost: Ve filmu se objevilo skoro třikrát více kaskadérů než herců.

Originální trailer filmu Zelenáč / The Rookie

Špatnej polda (The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans) (pondělí 4. 11., Nova Cinema, 21.45 - 00.05)

Plakát filmu Špatnej polda / The Bad Lieutenant: Port of Call - New OrleansPrapodivné krimidrama je víc než co jiného filmovou hříčkou svérázného Wernera Herzoga. Ten malinko kašle na diváka a vrší jednu zvláštní scénu za druhou, aniž by odhaloval jakýkoliv jejich smysl. Mnoho momentů je tak zcela mimózních a jejich účel je trošku záhadou. Nad vodou snímek drží Nicolas Cage, pro něhož je role věčně zfetovaného policisty šitá přímo na míru. Zbytek obsazení, včetně třeba Vala Kilmera nebo Evy Mendes, je dost nevýrazný. Zmínit se musí ještě vydařená kamera navozující halucinogenní dojem. Určeno hlavně milovníkům zajímavých experimentů.

Synopse: Detektiv Terence McDonagh (Nicolas Cage) zachránil uprostřed hurikánu Katrina jednoho vězně před utonutím, sám ale akci odnesl bolestí zad, kterou překonává pomocí utišujících léků. Vedle povýšení si tak bohužel vysloužil i slušnou závislost. Přesto je i po pár letech nejlepším vyšetřovatelem široko daleko. Proto je povolán k brutálnímu masakru afrických přistěhovalců. Stopy vedou k místnímu dealerovi s přezdívkou Big Fate (Xzibit). Terence dostává na starost ochranu poslíčka Daryla (Denzel Whitaker), který ale brzy pochopí, že takový strážce zákona ho nemá šanci před ničím uchránit.

Zajímavost: Kokain, který policista ve filmu šňupe, byl ve skutečnosti dětský pudr.

Originální trailer filmu Špatnej polda / The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans

Konečně neděle! (Vivement dimanche!) (pondělí 4. 11., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Konečně neděle! / Vivement dimanche!Poslední režijní počin slavného Françoise Truffauta je jednou velkou poctou žánru noir a také legendárnímu Alfredu Hitchcockovi. Výhrou tvůrce je, že se nebere vůbec vážně a nebojí se ani prvků satiry a parodie. Snímek nepostrádá ani perfektní kameru, atmosféru, zajímavý příběh, břitké a dobře napsané dialogy a také napětí. V hlavních rolích excelují Fanny Ardant a Jean-Louis Trintignant. Nebýt malinko předvídatelného závěru, nebylo by snad ani co vytýkat.

Synopse: Majitel realitní agentury Julien Vercel (Jean-Louis Trintignant) je podezřelý z vraždy své manželky Marie-Christine (Caroline Sihol) a jejího milence. Všechny důkazy svědčí proti němu a náhle přichází další obvinění z vraždy. Muž si neví rady a tak se pokouší před policií uprchnout. Jedinou, která věří v jeho nevinu, je jeho sekretářka (Fanny Ardant), která si libuje v detektivkách. I proto se pokusí vypátrat vraha na vlastní pěst. 

Zajímavost: Rok po premiéře snímku Truffaut zemřel.

Originální trailer filmu Konečně neděle! / Vivement dimanche!

Gomora (Gomorra) (pondělí 4. 11., ČT2, 23.50 - 02.00)

Plakát filmu Gomora / GomorraTakřka dokumentaristicky laděné italské krimidrama zaujme svou syrovostí a autentičností. Režírující Matteo Garrone zcela záměrně drží odstup od všech postav a podává tak chladné svědectví o mafii, která vládne na jihu Itálie. Nevyhýbá se ani drsným scénám a příliš nezasahuje do příběhu, jenž je schválně chaotický a lehce nepřehledný. Opravdu silný emoční zážitek tlumí jen to, že délka je neúměrná a prospělo by jí malinko prostříhat. Jinak jde ale o hodně nepříjemné pokoukání. 

Synopse: Syrová freska nahlíží na to, kterak neapolská camorra ovládá životy lidí. Jediným zákonem v tomto světě je násilí a jedinou hodnotu tu má moc. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, nebezpečným odpadem, ale i s oblečením. Jakmile se jednou stanete členem, není cesty zpět. 

Zajímavost: Roberto Saviano, podle jehož románu film vznikl, žije od jeho vydání pod policejní ochranou.

Oficiální trailer filmu Gomora / Gomorra
Excalibur (Excalibur) (čtvrtek 7. 11., Nova Cinema, 21. 50 - 00.35 / pátek 8. 11., 03.10 - 05.45)

Plakát filmu Excalibur / ExcaliburZřejmě nejlepší filmové zpracování artušovské legendy má na svědomí režisér a scenárista John Boorman. Ten si sice s historickou věrností hlavu příliš nelámal, ale vykompenzoval to úžasnou atmosférou, perfektní výpravou a funkční kombinací klasické hudby s tou původní z pera Trevora Jonese. Vydařený je i casting, v němž nechybí Nigel Terry, Helen Mirren nebo tehdy debutující Liam Neeson. Nádherná kamera se dokonce dočkala oscarové nominace. Ač pár věcí v tomto snímku už zastaralo, jedná se o klasiku fantasy žánru, která má jen minimum chyb.

Synopse: Británie je rozdělena a zmítána válkami. Má ale naději na mír, neboť Uther Pendragon (Gabriel Byrne), jemuž kouzelník Merlin (Nicol Williamson) slíbil za jeho vyjednání magický meč Excalibur, uzavřel příměří se svým sokem vévodou z Cornwallu (Corin Redgrave). Jenže vášeň je silnější než vůle. A vášni, které Uther podlehne, když vidí krásnou Cornwallovu manželku, je muž ochoten obětovat úplně všechno. 

Zajímavost: Černého kouře u první Artušovy bitvy bylo dosaženo pálením pneumatik.

Originální trailer filmu Excalibur / Excalibur


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY