Box Office: Na Gravitaci nestačila Carrie ani Arnie

Vydáno: 21.10.2013 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

I po dvou týdnech se na první pozici žebříčku stále drží sci-fi Alfonse Cuaróna Gravitace. O ambiciózní novinky jako hororový remake Carrie nebo buddy akčňák Plán útěku naopak nebyl vůbec zájem.
George Clooney ve filmu Gravitace / Tři víkendové novinky ani zdaleka nestačily na Cuarónův minimalistický blockbuster Gravitace, který se už třetí víkend vyšvihl do čela návštěvnosti. Nenápadné sci-fi, nyní již celosvětově útočící na hranici tří set milionů, se se svými dalšími jednatřiceti miliony aktuálně přidává k deseti nejúspěšnějším filmům roku. Jeho vytrvalost je rozhodně obdivuhodná, vezmeme-li v potaz, že nejde o žádný sequel, remake nebo počin svázaný s nějakou franšízou, které na vrcholech žebříčku setrvávají nejčastěji. Gravitace tak potvrzuje auru kriticky velmi dobře přijímaného a komerčně úspěšného díla, což z něj dělá jednoho z nejvážnějších adeptů letošních Oscarů. Warneři i diváci musí být štěstím bez sebe - při takovém úspěchu je možné, že se s podobně neotřelými projekty budeme v kinech potkávat častěji.

Také druhé místo zůstává od minule nezměněné. Dokumentárně pojaté Greengrassovo drama Kapitán Phillips i nadále diváky zajímá, o čemž svědčí dalších sedmnáct milionů. V porovnání s ostatními potenciálními oscarovkami podle skutečných událostí (a uvedených v kinech na podzim) jako Argo nebo The Social Network vychází Tom Hanks bojující se somálskými piráty jako jednoznačný vítěz. 

Fotografie z filmu Carrie / CarrieNa třetí pozici se těsně umístila hororová novinka Carrie. Nová adaptace prvotiny Stephena Kinga (ač se ohlasy shodují spíše v tom, že jde o doslovný remake De Palmovy klasiky ze sedmdesátých let) už od začátku zaváněla zbytečností, což se podepsalo i na tržbách. Jako jediný zástupce žánru měsíce října utržila šikanovaná školačka ovládající telekinezi sedmnáct milionů, což je o dost méně než jiný letošní remake Lesní duch, který první víkend nastřádal o devět milionů více. Zakrvácená Chloë Moretz na plakátě sice vypadá dobře, ale slabé trailery a nepochopitelnost důvodu vzniku filmu nedokázaly na tenhle teen horor do kin nalákat dostatek diváků. 

Zataženo, občas trakaře 2 na čtvrtém místě s více než deseti miliony obhajuje titul dalšího z letošních komerčně úspěšných animovaných sequelů. S takovou se ale nemohli potýkat Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone ve svém společném projektu Plán útěku, jehož ani ne desetimilionový start můžeme považovat za zklamání. Historicky první film, v němž se v hlavních rolích sešly bok po boku dvě největší akční ikony všech dob, by možná byl kasovním trhákem v devadesátých letech, ale teď už je bohužel rok 2013, jemuž kralují komiksové adaptace a trikově opulentní sci-fi. Tahle devadesátková nostalgie a vůbec staromódní akční zábava už holt z kinosálů vymizela skoro úplně.

Fotografie z filmu Plán útěku / Escape PlanDruhá část topky míchá několik osvědčených hitů z posledních týdnů a navrch přidává jednoho nováčka - temné drama Zmizení boduje na šestém místě, sedmičku zaujímá konverzačka Enough Said s jednou z posledních roli Jamese Gandolfiniho, na devítce se krčí nevýrazný Ben Affleck ve Hře na hraně a žebříček uzavírá hyperúspěšný horor Insidious Chapter 2. Poslední novinka týdne The Fifth Estate se nakonec umístila až na nevýrazném osmém místě.

Životopisné drama o zakladatelích WikiLeaks Julienu Assangovi a Danielu Domscheit-Bergovi utržilo slaboučkých 1,7 milionů, které z něj dělají vůbec nejslabší premiéru roku (pro srovnání - propadák Paronoia otevřel za dvojnásobnou cifru). Katastrofální recenze, které vyzdvihují jen herecké výkony a naopak shazují upravování a dramatizování skutečných událostí, a vcelku slabá reklamní kampaň se podepsala na výsledku, který se už teď může zapsat do historie komerčních propadáků. Nově nabytá star-power Benedicta Cumberbatche tomu bohužel nepomohla.

Příští týden nás čeká hvězdně obsazená krimi novinka Ridleyho Scotta Konzultant a nový počin šílené party Jackass s názvem Jackass Presents: Bad Grandpa. Sesadí někdo z nich na Gravitaci?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 18.10.2013

1. Gravitace 31 mil.
2. Kapitán Phillips 17,3 mil.
3. Carrie 17 mil. (novinka)
4. Zataženo, občas trakaře 2 10,1 mil.
5. Plán útěku 9,8 mil. (novinka)
6. Zmizení 2,1 mil.
7. Enough Said 1,8 mil.
8. The Fifth Estate 1,7 mil. (novinka)
9. Hra na hraně 1,6 mil. 
10. Insidious Chapter 2 1,5 mil.

Všechny tržby jsou uvedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Gravitaci jsem viděl a je přehnaně adorovaná, ... (Anonym, 21.10.2013 12:04) Reagovat

    Gravitaci jsem viděl a je přehnaně adorovaná, hezké obrázky, výborně dělané, ale ten děj...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY