TV tipy: Muži v naději, kteří nenávidí ženy

Vydáno: 18.10.2013 06:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní dramaturgové tentokráte vsadili spíše na osvědčené značky a filmy, náš výběr tak sestává povětšinou z kousků nedoceněných, případně nepříliš známých. Jednoznačným hitem asi bude premiéra prvního dílu trilogie Milénium.
Muži v naději (sobota 19. 10., Nova, 20.20 - 22.40)

Plakát filmu  / Muži v nadějiTypicky divácká komedie je plná laciných a prvoplánových vtípků, na druhou stranu se vyhýbá vyloženě buranskému a fekálnímu humoru, což bohužel u podobných filmů není samozřejmostí. Režírující Jiří Vejdělek naštěstí zvolil velmi dobré obsazení, v němž se v hlavních rolích objevují Jiří MacháčekBolek Polívka, kteří dokážou většinu fórků dobře prodat a své si bez problémů uhrají. Tvůrce tu také řeší zbytečně moc motivů a závěr je překombinovaný, ale to se při troše tolerance dá přejít. Cílové publikum bude každopádně spokojeno.  

Synopse: Šarmantní bonviván Rudolf (Bolek Polívka) je přesvědčen o tom, že základem spokojeného manželství je nevěra. Svou teorii uplatňuje do praxe den co den a i z toho důvodu nechápe svého slušného zetě Ondřeje (Jiří Macháček), který manželské povinnosti plní až příliš důsledně. Co se stane, když mu nenapravitelný sukničkář začne předávat své zkušenosti?

Zajímavost: Film se točil šestatřicet dní.

Český trailer filmu / Muži v naději

Muži, kteří nenávidí ženy (Män som hatar kvinnor) (sobota 19. 10., ČT2, 22.00 - 00.25)

Plakát filmu Muži, kteří nenávidí ženy / Män som hatar kvinnorPůvodní severská koprodukční verze prvního dílu knižní trilogie Milénium Stiega Larssona zaujme zajména hutnou atmosférou a klasickými detektivkovými postupy. Je sice pravda, že režírující Niels Arden Oplev to přehnal se stopáží, v níž je několik hluchých míst a nečtenářům předlohy bude chvíli trvat, než se zorientují, postupem času už je ale děj strhne. Největším trumfem snímku je ovšem postava tajemné hackerky, kterou výborně ztvárnila Noomi Rapace, jež zastínila i méně výrazného Michaela Nyqvista. Pokud znáte literární předobraz, smiřte se s tím, že děj je místy hodně osekaný a všechno je někdy dost překotné. Výborný začátek zajímavé série.   

Synopse: Před čtyřiceti lety zmizela z rodinného setkání konaného na ostrově, který vlastní mocný klan Vangerů, mladá dívka Harriet. Ačkoli její tělo nebylo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčen, že byla zavražděna. Na vyšetření případu si najme zdiskreditovaného investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), jemuž brzy začne pomáhat záhadná hackerka Lisbeth Salander (Noomi Rapace). Společně odhalují dlouho skrytá tajemství, jejichž rozuzelní bude hodně šokující. 

Zajímavost: Rapace si kvůli roli udělala řidičský průkaz na motocykl.

Mezinárodní trailer filmu Muži, kteří nenávidí ženy / Män som hatar kvinnor

Odnikud někam (Somewhere) (neděle 20. 10., Nova Cinema, 00.40 - 02.25)

Odnikud někam / SomewhereTři roky starý režijní a scenáristický počin Sofie Coppoly je dodnes přijímán dost nejednoznačně. Autorka totiž zcela záměrně natočila odcizený a prázdný film, který se vleče ukrutně pomalým tempem a nic moc se v něm neděje. Je tak jasné, že pro někoho je tím pádem zcela nekoukatelný a šmahem ho odsoudí. Ti ostatní si vychutnají dlouhé a poetické záběry, atmosféru nicnedělání a solidní herecké výkony Stephena Dorffa, Elle Fanning, Benicia del Tora a dalších. Je jen na vás, do jaké skupiny se přidáte.

Synopse: Miláček Hollywoodu a bulváru Johnny (Stephen Dorff) bydlí v proslulém hotelu, jehož okolí brázdí ve svém drahém Ferrari, svádí kdejakou ženu a bere uklidňující prášky, bez nichž by všechen ten kolotoč nezvládal. Z ničeho nic se jednoho dne objeví na prahu jeho dveří jedenáctiletá dcera Cleo (Elle Fanning), která je tím nejlepším, co vzešlo z jeho nepovedeného manželství. Jejich setkání donutí Johnnyho, aby se ohlédl za svým dosavadním životem a dohnal to, co kdysi zanedbával.

Zajímavost: Mnoho dialogů vzniklo ryzí improvizací.

Originální trailer filmu Odnikud někam / Somewhere

Křičící muž (Un homme qui crie) (neděle 20. 10, ČT art, 20.50 - 22.20)

Plakát filmu Křičící muž / Un homme qui crieV zahraničních končinách slušně hodnocené francouzsko-belgicko-čadské drama vzbuzuje nelibost zejména svou doslovností. Režírující Mahamat Saleh Haroun totiž rezignuje na možný přesah a divákům vše servíruje dost jasně a pokouší se z nich tahat hodně emocí. Za pozornost stojí hlavně díky kultivované filmařině, bravurnímu řemeslu a odhalení historické kapitoly z pro nás exotického Čadu. V hlavních rolích se objevují neznámé tváře, takže pocit větší autenticity je zaručen. Škoda, že se tvůrce nevyvaroval několika hluchých míst. Typický příklad standardního festivalového filmu v tom pozitivním slova smyslu.    

Synopse: Čad současnosti. Adam (Youssouf Djaoro) býval plaveckým šampionem. Dnes už je mu přes šedesát a společně se synem Abdelem (Dioucounda Koma) se stará o bazén luxusního hotelu v čadské metropoli. Když hotel koupí noví majitelé, musí Adam péči předat synovi a přijmout podřadnou práci. Cítí se nesmírně ponížen a uražen. V Čadu navíc probíhá občanská válka, v níž Adam vidí naději. 

Zajímavost: Snímek byl promítán na pětačtyřicátem karlovarském festivalu v sekci Otevřené oči.

Originální trailer filmu Křičící muž / Un homme qui crie

Hlídač mrtvých (Nightwatch) (neděle 20. 10., Barrandov, 23.00 - 01.10)

Plakát filmu Hlídač mrtvých / NightwatchThriller s hororovým nádechem je slušnou žánrovkou, která ukrátí nedělní večer. Režírující Ole Bornedal vsadil na hutnou atmosféru, která se mu však daří jen někdy a zejména při scénách v nemocnici a zajímavý scénář, v němž nechybí pár překvapivých zvratů. Z obsazení upoutají Ewan McGregorPatricia Arquette a Josh Brolin, zklame naopak nevýrazný a unylý Nick Nolte. Hlavními výtkami budiž klišovitý závěr a pomalé tempo.  

Synopse: Mladý student práv (Ewan McGregor) si přivydělává v nemocnici, kde pracuje jako noční hlídač. Nástup do práce se mu naneštěstí kryje se dnem, kdy město začal terorizovat neznámý vrah. Všechny stopy vedou k němu a policie začne utahovat smyčku. Dokáže mladík svou nevinu?

Zajímavost: Snímek je remake o tři roky staršího dánského filmu, který natočil stejný režisér.

Originální trailer filmu Hlídač mrtvých / Nightwatch

Klec bláznů (La Cage aux folles) (pondělí 21. 10., ČT2, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu Klec bláznů / La cage aux follesU nás prakticky neznámá francouzsko-italská komedie, která se dočkala hned tří nominací na Oscara (režie, kostýmy, adaptovaný scénář), vychází z ve své domovině velmi populární divadelní hry. Režírující Édouard Molinaro těží hlavně z výborného hereckého obsazení, v němž nechybí například Ugo Tognazzi, Michel Serrault, Michel Galabru nebo Claire Maurier. Potěší také dobré načasování většiny vtipů, odlehčená nálada a několik hlášek. Na škodu je naopak přílišné karikování homosexuálů a transvestitů. Zub času na snímku ale už své stopy také zanechal. 

Synopse: Klec bláznů je jméno nočního podniku v Saint-Tropez. Hvězdou zdejší travesti show je Albín (Michel Serrault), jehož všichni znají jako Zazu. Už dvacet let žije s Renatem (Ugo Tognazzi), s nímž si vybudovali respekt nejen mezi lidmi stejné orientace. Háček je v tom, že Renato má dospívajícího syna, který se chce zasnoubit s dcerou jednoho poslance, jehož kariéra je založena na hlásání řádu a dodržování morálky. Oba partneři tak musí před rodiči budoucí nevěsty vytvořit zdání normálnosti.  

Zajímavost: V roce 1980 získal snímek Zlatý Glóbus za nejlepší zahraniční film. 

Originální trailer filmu Klec bláznů / La Cage aux folles

Soudce a vrah (Le Juge et l´assassin) (pondělí 21. 10., ČT2, 23.35 - 01.35)

Plakát filmu Soudce a vrah / Le juge et l'assassinAč je méně známý francouzský snímek uváděn jako krimidrama, jde spíše o drama psychologické s historickým nádechem. Jeho úspěch stojí a padá s fantastickou ústřední dvojicí, kterou si zahráli Philippe Noiret a Michel Galabru, jejichž společné scény patří k absolutním vrcholům. Režírující Bertrand Tavernier neopomněl ani odpovídající atmosféru a po celou stopáž se mu daří udržet diváka v napětí. Velmi dobrý dojem z výsledku kazí samotný závěr, který se mění ve zbytečnou a lacinou politickou agitku, která s předchozím dějem navíc nijak nesouvisí.

Synopse: Bývalý voják Joseph Bouvier (Michel Galabru) zastřelí na konci devatenáctého století svou manželku a pokusí se spáchat sebevraždu. To se mu ovšem nedaří a přežívá s dvěma kulkami v mozku. Jako těžce duševně chorý se pohybuje po celé zemi a stává se masovým vrahem mladých dívek a žen. Na jeho případu chce nastartovat svou kariéru ambiciózní soudce Rousseau (Philippe Noiret). Jenže prohlášení pachatele za nesvéprávného by mu výrazně narušilo plány.  

Zajímavost: Snímek vychází ze skutečné události.

Ukázka z filmu Soudce a vrah / Le Juge et l´assassin
Trhák pana Bowfingera (Bowfinger) (středa 23. 10., Prima Cool, 23.05 - 01.10)

Plakát filmu Trhák pana Bowfingera / BowfingerPřekvapivě inteligentní komedie z konce devadesátých let patří k tomu nejlepšímu, v čem se objevili jindy spíše podprůměrní Eddie Murphy a Steve Martin. Režisér Frank Oz se mohl kromě zmíněných představitelů, které doplňuje ještě třeba Heather Graham, opřít i o výborný a chytrý scénář, který se nebojí jemně utahovat z hollywoodské rutiny. Radost udělá i vkusný humor, který není prvoplánový a neměl by nikoho urazit. Nechybí ani břitké a vtipné dialogy. Body ubírá závěr, kde už tvůrcům dochází nápady a uchylují se k opakování a sází na uhlazený happyend. Jinak ale jde o dobrou zábavu.

Synopse: Producent Robert Bowfinger (Steve Martin) dobře ví, co skutečný trhák potřebuje - opravdovou a atraktivní hvězdu v hlavní roli. Pro svůj nový projekt je schopen udělat cokoliv. Když mu vhodný kandidát a miláček publika Kit Ramsey (Eddie Murphy) úlohu odmítne, nenechá se tím vykolejit a vymyslí šalamounské řešení. Nač se zdržovat smlouvami a souhlasy, když stačí zinscenovat patřičné situace a zachytit je skrytou kamerou. 

Zajímavost: Snímek byl natočen podle incidentu, který se odehrál v roce 1927.

Originální trailer filmu Trhák pana Bowfingera / Bowfinger

Velký Buck Howard (The Great Buck Howard) (čtvrtek 24. 10., ČT2, 10.45 - 12.15)

Plakát filmu Velký Buck Howard / The Great Buck HowardNa zahraničních databázích mnohem lépe přijímané komediální drama zůstává u nás stranou zájmu a hůře hodnocené. Lehká hollywoodská satira je možná přece jen zaměřena až příliš americky a Evropanovi přijde tuctová. Režírující Sean McGinley nicméně nabízí pár vtipných momentů, na něž ale připadá i dost těch, které střílí mimo. Obsazení je ale luxusní a nechybí v něm výtečný John Malkovich, jehož doplňuje třeba Colin Hanks a zmínit se musí i spousta slavných hvězd v cameo roličkách. Prostě a jednoduše oddechová a možná trochu nedoceněná zábava.

Synopse: Buck Howard (John Malkovich) býval slavný iluzionista, který svého času dokázal zhypnotizovat místnost plnou lidí. Jenže tyhle doby jsou dávno pryč a stárnoucí muž se pokouší pohasínající kariéru oživit. K tomu mu má pomoci mladík Troy Gable (Colin Hanks), jehož si vybírá za svého asistenta. Jenže jeho otec (Tom Hanks) žije v domnění, že synek studuje práva.

Zajímavost: Inspirací pro postavu Bucka Howarda byl skutečný kouzelník a jasnovidec The Amazing Kreskin.

Originální trailer filmu Velký Buck Howard / The Great Buck Howard

Predátor 2 (Predator 2) (čtvrtek 24. 10., Prima Cool, 21.50 - 00.00 / pátek 25. 10., 03.30 - 05.10)

Plakát filmu Predátor 2 / Predator 2S odstupem času ne tak úplně špatné pokračování obrovského hitu se vydalo trochu jinou cestou a doplatilo na to. Režisér Stephen Hopkins natočil "jen" standardní thriller, v němž nechybí pár zajímavých nápadů a slušná akce. Do hlavní role obsadil spolehlivého Dannyho Glovera, jemuž úloha městského policisty sedne dokonale. Tvůrcům se bohužel nepodařilo využít potenciál prostředí "džungle velkoměsta" a ani atmosféra není tak hutná, jak by bylo záhodno. Za zmínku stojí ještě originální a zneklidňující závěrečná pointa.

Synopse: Neznámý a nebezpečný tvor z jiného světa přichází do Los Angeles, kde probíhá válka drogových gangů. Město andělů je ideální lokací pro jeho smrtící hrátky a zůstávají po něm jen zmrzačené mrtvoly. Na stopě mu je poručík Mike Harrigan (Danny Glover), který ale zatím netuší, s kým má tu čest.

Zajímavost: Jediným, kdo si zopakoval roli z předchozího filmu, byl Kevin Peter Hall, jenž opět ztvárnil Predátora.

Originální trailer filmu Predátor 2 / Predator 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY