Box Office: Gravitace se vznesla na vrchol

Vydáno: 07.10.2013 07:00 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Očekávaný sci-fi trhák Gravitace Afonsa Cuaróna s přehledem obsadil první příčku víkendového žebříčku návštěvnosti. George Clooney se Sandrou Bullock za sebou zanechali i Bena Afflecka ve Hře na hraně.
Sandra Bullock, George Clooney ve filmu Gravitace / GravityPrvní říjnový víkend si pro sebe beze zbytku ukradla Cuarónova Gravitace. Nadšeni jsou nejen diváci, ale i kritici, a ačkoliv na třiadevadesátimilionový otvírák Harryho Pottera a vězně z Azkabanu nedosáhla, může být režisér náležitě pyšný i na "pouhých" pětapadesát milionů. Zatím se jedná i o rekord měsíce; v tržbách Gravitace překonala i říjnový rekord z loňského roku, který s dvaapadesáti miliony držela Paranormal Activity 3. A v neposlední řadě šlo o velký úspěch i pro Sandru Bullock, v jejíž filmografii byste snímek s podobným otvírákovým výdělkem hledali velmi těžko (nedávné Drsňačky vydělaly něco málo přes devětatřicet milionů). Nezbývá než dodat, že medailové příčky asi Gravitace jen tak neopustí.

Bronzová medaile patří další novince - popcornovému thrilleru Hra na hraněJustin Timberlake a Ben Affleck příliš nebodovali nejen u kritiků, ale ani u diváků - za první víkend vydělali tvůrcům snímku přes sedm a půl milionu a byli poraženi sequelovým animákem Zataženo, občas trakaře 2, který se na stříbrné pozici usadil s jedenadvaceti miliony. Ten už minulý víkend předčil, co se výdělku týče, dokonce i svého předchůdce, dá se tedy očekávat, že na horních příčkách vydrží i nadále.

Justin Timberlake, Ben Affleck ve filmu Hra na hraně / Runner RunnerZ druhého na čtvrté místo spadlo Zmizení s Hughem Jackmanem, propadu se dočkali i Rivalové, kteří se minulý víkend závratnou rychlostí vyšvihli z nejspodnějších příček na bronzovou pozici. Pochvalné recenze však nic nemění na faktu, že závodnická tématika jednoduše nemůže konkurovat rodinným animákům, ani epické sci-fi. Tento víkend jim patří páté místo. Rivaly následuje režisérská prvotina Josepha Gordona-Levitta Don Jon. Další novinka tohoto víkendu, romantická komedie Pulling Strings, obsadila devátou pozici s celkovým ziskem dvou a půl milionu dolarů. Snímek téže provenience a podobného ražení, Instructions Not Included, který si svou premiéru odbyl minulý měsíc, byl sice o něco úspěšnější (třetí místo, osm milionů), i tak jde na dané poměry o nesporně dobrý výkon.

O jednu příčku nahoru poskočila komedie Enough Said, pokles zaznamenali Millerovi na tripuThe Butler a The Family, na patnácté příčce se ocitla novinka Grace Unplugged o zkoušce dospělosti mladičké křesťanské písničkářky.

Příští víkend na plátna kin zaútočí béčkový Machete zabíjí a drama Kapitán Phillips Paula GreengrasseGravitace však s velkou pravděpodobností zůstane neporažena. Nebo ne?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 4.10.2013

1. Gravitace 55,6 mil. (novinka)
2. Zataženo, občas trakaře 2 21,5 mil.
3. Hra na hraně 7,6 mil. (novinka)
4. Zmizení 5,7 mil.
5. Rivalové 4,4 mil.
6. Don Jon 4,2 mil.
7. Baggage Claim 4,1 mil.
8. Insidious 2 3,9 mil.
9. Pulling Strings 2,5 mil.
10. Enough Said 2,1 mil.

Všechny tržby jsou uvedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY