Top 10: Slavní Mexičané v Hollywoodu

Vydáno: 08.10.2013 17:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Středoamerické Mexiko je Evropanovi prezentováno jako poměrně nebezpečná země, jejíž návštěva je jen na vlastní nebezpečí. Jenže tento stát vyprodukoval i množství talentovaných filmařů, kteří oslovili nejen Hollywood.
Mexiko není jen zemí drogových kartelů, překupníků, ilegálních emigrantů do USA a laciných a primitivních telenovel. Je to také oblast, odkud pochází hodně režisérů, herců a hereček, kteří už dokázali dobýt Hollywood, potažmo celý svět. Projděte si desítku těch podle nás nejslavnějších. 

10) Demián Bichir

Demián Bichir ve filmu Za lepší život / A Better LifeLetošní padesátník patří k těm, jejichž jméno vám nic moc neřekne, ale když vidíte jeho tvář, tak nějak si uvědomíte, že už jste se s ním setkali. Doma však patří k nejuznávanějším umělcům a dokonce se může pyšnit i cenou Ariel (mexický Oscar). Jeho nejslavnější "mezinárodní" rolí zatím zůstává zahradník Carlos Galindo, který se odstěhuje z LA, aby zajistil svému synovi lepší budoucnost a zároveň musí bojovat s imigračními úředníky v dramatu Za lepší život. Za ni se dokonce dočkal nominace na Oscara. Vidět jste ho mohli i jako Fidela Castra v ambiciózním dvojfilmu Stevena Soderbergha Che Guevara a Che Guevara: Partyzánská válka, v menších rolích se objevil i ve Stoneových Divoších a v nepovedené taškařici Drsňačky. Brzy se na něho můžete těšit i v očekávaném Machete zabíjí.


9)
Pedro Armendáriz Jr.

Pedro Armendáriz Jr.Další rodák z Mexico City opět patří k těm, k jejichž tváři si nepřiřadíte jméno, ale v každé roli je hodně výrazný a nezapomenutelný. Před dvěma lety zesnulý herec nikdy nedostal v Hollywoodu příležitost v podobě hlavní role, těch menších se ale zhostil s grácií a nadšením. Generála Espatera ztvárnil ve Spielbergově otrokářském dramatu Amistad, fanoušci bondovek si nepochybně vybaví prezidenta Hectora Lopeze z výtečného Povolení zabíjet, objevil se taktéž v ne úplně zdařilých kouscích Sedmý hřích a Mexičan. Škoda, že výraznější úlohy se tento sympaťák za celý život nedočkal.

 

8) Diego Luna

Abraham Benrubi, Diego Luna ve filmu Krajina střelců / Open RangeNadějný herec vyrůstal po smrti matky pouze s otcem, který patřil k nejuznávanějším výtvarníkům a dekoratérům Latinské Ameriky. Proto ho to vždy táhlo k herectví a na obrazovce se objevoval už coby malý chlapec. Do mezinárodního povědomí se dostal hned první významější úlohou, kterou byl Carlos ve vynikajícím Schnabelově dramatu Než se setmí, definitivně pak prorazil s oceňovanou road movie Mexická jízda, kde spojil své síly s dalšími dvěma krajany, o nichž bude ještě řeč. Žel bohu tyto dvě role dosud nepřekonal, vidět nicméně je. Jako jeden z kovbojů se objevil v Costnerově kýčovitém westernu Krajina střelců, hlavní roli vášnivého tanečníka si zahrál v nezdařeném pokračování Hříšný tanec 2, nechyběl ani v životopisném dramatu Milk a naposledy jste ho mohli vidět jako Julia v Blomkampově sci-fi Elysium. Čas ukáže, zda tento třiatřicetiletý herec získá nějakou životní roli. Určitě by si ji zasloužil.  

 

7) Emmanuel Lubezki a Rodrigo Prieto

Emmanuel LubezkiDva mexičtí kameramané, jejichž mezinárodní proslulost je zhruba na stejné úrovni. První jmenovaný je dvorním kameramanem krajana Alfonsa Cuaróna (o něm samozřejmě ještě bude řeč) a byl již několikrát nominován na Oscara. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří Mexická jízda, vynikající dystopické sci-fi Potomci lidí (kde dokonce experimentoval a používal mnoho nových technologií), tři vizuálně opulentní "malickovky" Nový svět, Strom života a K zázraku. Jeho zatím posledním "zářezem" je nasnímání chválené Gravitace, kde se vskutku předvedl v parádním světle.

 

Jeho kolega je možná o trochu méně známý, to ale neznamená, že jeho práce by byla horší. Mezinárodní věhlas si získal nasnímáním dramatu Amores perros - Láska je kurva, po němž už skočil rovnýma nohama do Hollywoodu. Zde se v roce 2006 dočkal oscarové nominace za bromanci Zkrocená hora. Díky němu jsme mohli vidět kupříkladu i dramata 21 gramů, Babel, Na odstřel nebo Argo. Podepsán bude i pod jedním z letošních oscarových favoritů, Scorseseho dramatem Vlk z Wall Streetu.

 

6) Guillermo Arriaga

Guillermo ArriagaScenárista a režisér prožil své dětství v nejnebezpečnější části Mexico City, kde také při jedné pouliční potyčce přišel ve třinácti letech o čich. Události z jeho mládí ho inspirovaly při psaní scénářů, takže mnohé z jeho příběhů jsou autentické. Širší publikum si ho všimlo hned při debutovém dramatu Amores perros - Láska je kurva, kde syrově zobrazil drsný život v Mexiku. V Hollywoodu posléze debutoval velmi podobnou záležitostí 21 gramů, která byla pouze malinko uhlazenější. Z dalších jeho prací stojí za zmínku ještě scénáře k filmům Babel a kriminálnímu dramatu s westernovou atmosférou Tři pohřby. Režijně debutoval v roce 2008, kdy se pustil do realizace slušně obsazeného dramatu Spálené životy. Co chystá teď, je ale ve hvězdách, tak doufejme, že se úplně neodmlčí. Byla by to škoda.

 

5) Gael García Bernal

Gael García Bernal ve filmu  / NoMálokdo by tomuto charismatickému rodákovi z Guadalajary hádal pětatřicet let, protože jeho vzhled je značně mladistvý. Jako první Mexičan byl přijat na jednu z nejprestižnějších uměleckých škol v Londýně, kde pouze prohloubil svůj talent, který pěstoval už od deseti let, kdy hrál na divadle. Jeho celovečerním debutem se stalo již několikrát zmiňované drama Amores perros - Láska je kurva, kde si zahrál mladého Octavia, který miluje přítelkyni svého bratra a je ochoten pro ni zajít hodně daleko za hranu morálky a zákona. Specifické pro něho je to, že se objevuje v divácky náročnějších filmech a blockbusterům se zatím úspěšně vyhýbá. Jeho tvář tak znáte hlavně z ambicióznějších projektů, jakými byly třeba Špatná výchova, Nauka o snech nebo nedávné No. Třeba se ho časem dočkáme i v nějakém komerčním trháku, protože herec je to výborný a hvězdný status by zasloužil.

 

4) Alejandro González Iñárritu

Alejandro González IñárrituS předchozími dvěma muži ma tento padesátník hodně společného. S Arriagou ho pojilo celoživotní přátelství a realizovali spolu tři filmy (Amores perros - Láska je kurva, 21 gramů, Babel), při tvorbě posledního z nich se však rozhádali a každý šel svou cestou. Iñárritu natočil zajímavé, ale ne už tak chválené drama Biutiful, po němž se na delší dobu odmlčel. V kinech bychom se s ním měli setkat příští rok, kdy by měla mít preméru komedie podle jeho vlastního scénáře s názvem Birdman. Tak uvidíme, jak mu pro něho netypický žánr půjde.

 

3) Guillermo del Toro

Idris Elba, Guillermo del Toro ve filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Tomuto svéráznému a oblíbenému režisérovi jsme věnovali celý článek, proto jen krátce. Guadalajarský rodák si libuje v monstrech všeho druhu a jeho filmy jsou vždy zárukou invenční vizuální podívané. Stačí vzpomenout depresivní válečný horor Princ bez království, akční upířinu Blade II, v dobrém slova smyslu zábavného Hellboye a jeho pokračování nebo nedávné sci-fi Pacific Rim - Útok na Zemi a víte, o jakém stylu je řeč. Velký pohodář určitě neřekl své poslední slovo.

 

2) Alfonso Cuarón

Alfonso Cuarón při natáčení filmu Potomci lidí / Children of MenV posledních dnech jedno z nejskloňovanějších jmen mezi filmovými fanoušky. Perfekcionistický detailista posadil všechny na pozadí brilantním sci-fi Gravitace, kde znovu uplatnil svůj styl sestávající z dlouhých záběrů, minima střihů a důrazu na temnější atmosféru. V podstatě totéž se dá říci o jeho předchozím počinu, kterým bylo dystopické sci-fi Potomci lidí vycházející z románu P.D. James. Hodně nadějně se však předvedl už v oceňovaném road movie Mexická jízda, které ho proslavilo a dostalo do mezinárodního povědomí. Mezi elitní skupinu tvůrců vystřelil příspěvkem do kouzelnické ságy o Harrym Potterovi, konkrétně jeho třetím dílem Harry Potter a vězeň z Azkabanu, jímž definitivně převedl dětského hrdinu do světa dospělých a natočil suveréně nejlepší díl celé série. Tohoto tvůrce se vyplatí sledovat.

 

1) Salma Hayek

Salma Hayek ve filmu Divoši / SavagesKráska z mexického Veracruzu je tím prvním, co většině lidí při debatě o Mexiku a filmech vytane na mysli. I proto se umisťuje na špičce našeho žebříčku. Je pravda, že její filmografie je hodně nevyrovnaná a podvědomě je pořád brána spíše za sexbombu než za plnohodnotnou herečku, to ale na situaci nic moc nemění. Vždyť kdo by zapomněl její vstup na scénu v gangsterském hororu Od soumraku do úsvitu nebo až nadpozemský sexappeal v Desperadu? O tom, že zvládá i charakterní role, přesvědčila minimálně ve svém vysněném projektu Frida, kde ztvárnila slavnou mexickou malířku a dočkala se nominace na Oscara. Zápornou úlohu si vysloveně užila ve Stoneově thrilleru Divoši. Ač za tři roky oslaví padesátku, stále vypadá dost mladě, což znamená, že se s ní budeme setkávat i nadále. Rozhodně neřekla své poslední slovo. Jde jen o to, zda se konečně dočká nějakého toho ocenění, které by za své úsilí asi zasloužila.

 

Pokud vám někdo v naší desítce chybí, nebo naopak přebývá, nebojte se to napsat do diskuze pod článkem. Každý podnět je vítaný a kdo ví, třeba žebříček časem vydáme přepracovaný.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY