Kinopremiéry: Zataženo, občas Gravitace a Rivalové

Vydáno: 03.10.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Sci-fi Gravitace a sportovní drama Rivalové jsou aktuálně dvěma očekávanými premiérami vstupujícími do našich kin. Ze zbývajících pěti titulů pak stojí za zmínku snad jen pokračování animáku Zataženo, občas trakaře.
Gravitace (Gravity) (Warner Bros.)

Český plakát filmu Gravitace / GravityJeden z nejočekávanějších snímků roku je konečně tady a netřeba k němu moc dodávat. Sci-fi režiséra Alfonsa Cuaróna je chváleno ze všech stran a mluví se o něm jako o velkolepém zážitku. Vidět ho na plátně IMAX bude zřejmě úplně ideální. V hlavních rolích Sandra Bullock a George Clooney a také celý širý vesmír. Na sci-fi s malým počtem střihů dle všeho stojí za to jít do kina.

Synopse: Doktorka Ryan Stone (Sandra Bullock) se ocitá na své první vesmírné misi. Doprovází ji naopak otřelý veterán Matt Kowalski (George Clooney), který velí poslednímu letu před odchodem do důchodu. V průběhu mise však dojde k tragédii a loď je zničena. Oba astronauti zůstávají ve vesmíru sami, odkázani jeden na druhého. Když navíc ztratí jakékoli spojení se Zemí a rychle jim ubíhá kyslík, začínají propadat panice.

Zajímavost: Bullock trávila během natáčení ve skafandru až patnáct hodin denně.

Hlavní český trailer filmu Gravitace / Gravity

Rivalové (Rush) (Bioscop)

Český plakát filmu Rivalové / RushTaktéž poměrně dlouho očekávané sportovní drama zachycuje skutečný vztah dvou legend F1 Nikiho Laudy a Jamese Hunta. Jeho hlavní devízou by měly být režie Rona Howarda, který podobný žánr povětšinou zvládá velmi dobře, a atraktivní prostředí motoristických závodů z dob, kdy ještě za něco stály. V hlavních rolích nesmiřitelných rivalů se objeví Daniel BrühlChris Hemsworth. I zde platí to, že na snímek se snáší chvála ze všech stran. Tak snad recenze nelžou. 

Synopse: Na okruzích F1 spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt (Chris Hemsworth) je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Oproti němu Niki Lauda (Daniel Brühl) je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Oba byli soupeři na tratích i v životě, zároveň k sobě chovali respekt a byli si vzájemně inspirací. Jenže titul může získat jen jeden.

Zajímavost: Sám Niki Lauda musel před natáčením podepsat papír, který ho zbavoval jakéhokoli práva na zasahování do scénáře.

Český trailer filmu Rivalové / Rush

Zataženo, občas trakaře 2 (Cloudy with a Chance of Meatballs 2) (Falcon)

Plakát filmu Zataženo, občas trakaře 2 / Cloudy with a Chance of Meatballs 2Pokračování komerčně úspěšného a chváleného animáku zřejmě půjde ve stejných stopách jako jeho předchůdce. Režírující duo Cody Cameron a Kris Pearn nepochybně vsadí na nenáročnou zábavu, v jejíž hlavní roli budou oživlé jídlo a popletený vědátor. Vše bude nejspíše hodně barevné a nesmí chybět ani 3D. Pokud se to vydaří minimálně tak jako minule, měli bychom mít co dělat s kvalitní podívanou pro celou rodinu.

Synopse: Po katastrofální potravinové bouři byl vynálezce Flint společně se svými přáteli donucen opustit město. Jenže brzy zjistí, že jeho zařízení stále pracuje a vytváří neuvěřitelné tvory, zkrátka oživlé jídlo. A protože nikdo jiný si neví rady, musí se Flint vrátit domů a napáchané škody napravit a svůj přístroj najít a zničit.

Český trailer filmu Zataženo, občas trakaře 2 / Cloudy with a Chance of Meatballs 2

Metallica: Through the Never (Metallica: Through the Never) (Forum Film)

Plakát filmu Metallica: Through the Never / Metallica: Through the NeverPro fanoušky rockové hudby jasná povinnost, neboť tento hudební snímek je svým způsobem unikátní. Režisér maďarského původu Nimród Antal zkombinoval špičkovou IMAX technologii a třetí rozměr a nasnímal koncert legendární kapely ve vyprodané hale. Společně s jejími členy také napsal scénář příběhu, který se odehrává na pozadí vystoupení. Tohle by mohlo být hodně sugestivní a zajímavé.

Synopse: Mladík Trip (Dane DeHaan) musí na živém koncertě Metallicy splnit nebezpečnou tajnou misi. Kulisami k jeho příběhu je vystoupení legendární hudební skupiny ve vyprodané aréně, které bylo nasnímáno čtyřiadvaceti kamerami a je samozřejmě ve 3D.

Zajímavost: Původním režisérem filmu měl být Anton Corbijn, jenže se musel postu vzdát kvůli problémům se svým dalším počinem.

Oficiální trailer Metallica: Through the Never / Metallica: Through the Never

Tohle není Kalifornie (This Ain´t California) (Film Europe)

Plakát filmu Tohle není Kalifornie / This Ain't CaliforniaNěmecký dokument budeme možná v našich končinách chápat trochu silněji než jinde, neboť vypráví o protispolečenské revoltě v socialistické NDR, která se projevovala mimo jiné i provozováním "západního" skateboardingu. Režírující Marten Persiel do snímku přidává i autentické dobové záběry skutečných aktérů, což vždy přidává na atraktivitě. Snad se tento sympaticky vypadající kousek vydařil.

Synopse: Německý dokument sleduje osudy tří kamarádů, kteří na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let propadli v tehdejším NDR skateboardingu. Své první pokusy si nahrávali na osmimilimetrovou videokameru. A právě na jejich příběhu tvůrce odhaluje společenské změny, kterými od té doby Německo prošlo.

Oficiální trailer filmu Tohle není Kalifornie / This Ain´t California

Operace podzim (Operacäo Outono) (Film Europe)

Plakát filmu Operace podzim / Operação OutonoPotrpíte-li si na prozkoumávání nových a dá se říci, že u nás i exotických kinematografiích, bude tento rok starý portugalský thriller přesně pro vás. Režírující Bruno de Almeida v něm rekonstruuje události z roku 1965, kdy byl zabit jeden z prezidentských kandidátů. Jelikož se o této dějinné kapitole v našich končinách příliš neví, může být výsledek i poučný. Jaká ale bude skutečná kvalita těžko soudit, protože ohlasů se u podobných filmů příliš najít nedá. Zájemce se ale určitě odradit nenechá.

Synopse: Snímek je rekonstrukcí politického spiknutí, které vedlo až k vraždě portugalského politika, velitele vzdušných sil a tehdejšího prezidentského kandidáta Humberta Delgada (John Ventimiglia) v únoru 1965 na španělsko-portugalských hranicích, za níž stála fašistická tajná policie PIDE.

Originální trailer filmu Operace podzim / Operacäo Outono

Zázrak (Aerofilms)

Český plakát filmu Zázrak / MiracleSlovensko-české drama se zabývá vážnějším tématem, takže návštěvnost asi nebude nijak závratná. Režírující Juraj Lehotský mu vyměřil krátkou stopáž, pokud se tudíž příliš nepovede, snad alespoň rychle uteče. Ohlasů se zatím moc neobjevuje a když ano, jsou vlažné a nic moc neříkající. Uvidíme, jak to nakonec všechno dopadlo, nicméně zájemci o slovenskou kinematografii si asi cestu do kin najdou. 

Synopse: Patnáctiletá dívka se dostane do nápravného zařízení. Zde se zamiluje, jenže jí není dovoleno projevovat své city. Navzdory zákazům chce ale žít život naplno.

Zajímavost: Michaela Bendulová, která se objeví v titulní roli, je neherečkou a tvůrci ji skutečně objevili v nápravném zařízení pro mladistvé.

Originální trailer filmu Zázrak


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY