Recenze: Hra na hraně - Justinovi zvoní hrana

Vydáno: 27.09.2013 13:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Timberlake versus Batfleck ve víru online hazardu od režiséra povedeného Obhájce - je nový počin Brada Furmana tak zábavný jako ten předchozí, nebo se tentokrát zázrak nekoná?

Hra na hraněRecenzoval/a Jakub Brych dne 27.09.2013 13:00. Timberlake versus Batfleck ve víru online hazardu od režiséra povedeného Obhájce - je nový počin Brada Furmana tak zábavný jako ten předchozí, nebo se tentokrát zázrak nekoná? Hodnocení: 2.5
Hra na hraně
Runner Runner
Drama / Thriller / Krimi
USA, 2013 , 91 min.

Režie: Brad Furman
Scénář: Brian Koppelman, David Levien
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: Christophe Beck
Herci: Justin Timberlake, Ben Affleck, Gemma Arterton, Anthony Mackie, Michael Esper, Oliver Cooper, Christian George, Yul Vazquez, John Heard, James Molina, Louis Lombardi, Vincent Laresca, Bernie O. Ramos Robledo, Sam Palladio, David Costabile

Česká premiéra: 26.09.2013

Hodnocení: 5/10
Hra na hraně hodnocení na Kinobox.cz: 60.56 %
Obhájcem se před dvěma lety Brad Furman hodně slušně blýskl. Po pár kraťasech a jednom nikterak úspěšném celovečeráku vysekl žánrovku jako víno a stal se tak mimochodem součástí vlny, po níž si Matthew McConaughey dosurfoval o dekádu zpět do minulosti pro svoji ztracenou hvězdnou kariéru. Furman ho vrhnul znovu do jedné z jeho nejlepších rolí, aneb vynikající advokát z Času zabíjet se vrátil ve verzi 2.0 s balíčkem nových mírně pochybných praktik a s řidičem, který volant drží pevně a s plynem si hraje jemně a procítěně jako s milenkou.

Justin Timberlake, Ben Affleck ve filmu Hra na hraně / Runner Runner
Touhle jízdou Furman prolomil ledy a dostal přístup k fajnovému zboží. Jeho nový film táhnou Timberlake s Affleckem a pro ozdobu tu je Gemma Arterton z nejlepšího britského dovozu. Zápletku sice nezdobí pečeť první jakosti, ale přesto vyhrocený souboj dvou partnerů na pozadí onlinového gamblingu vůbec nemá na první pohled špatný zvuk. Navzdory tomu ovšem Furman předloňský triumf neopakuje .

Hra na hraně má přesně ten samý problém jako její hlavní postava. Richie Furst (Timberlake) je horká hlava, a tak se okamžitě potom, co je podveden v online pokeru a získá o tom důkaz, vydává na Kostariku pokusit se to urovnat s alfa samcem online gamblingu Ivanem Blockem (Affleck) s nadějí, že se mu dostane férového jednání. I když jemu tenhle zbrklý a riskantní tah nakonec vyjde, Furmanovi se uspěchané a zkratkovité vyprávění nevyplácí. Postavičky v jeho hře jsou hodně šablonovité a žádný z herců do svého charakteru nevnáší dost osobitosti, kterou by tenhle neduh vyvážil. Schází tu prostě herecká persona typu McConaugheyho.

Gemma Arterton, Justin Timberlake ve filmu Hra na hraně / Runner RunnerTimberlake není žádný velký drsoň ani hrdina. Dokud hraje ukřivděného studenta, nemá co zkazit, ale jakmile jde do tuhého, tak naráží. Ve chvíli, kdy je potřeba z chlapečka vláčeného na Affleckově chvostu přepnout do polohy "boj o život", zůstává Timberlakův spínač zaseknutý kdesi v půlce drážky a i přes opětovné lomcování na druhý pól nedosedne. Co se chlapáctví Bena Afflecka týče, bez věkového rozdílu by na tom byl úplně stejně jako Justin. Jeho velký šéf se opírá toliko o suchou gangsterskou mluvu kořeněnou pár nelibými výrazy a náznaky svinskosti druhé až třetí kategorie. Především je ale Ivan Block postava bez jiskry a života. Krafe o tom, jak mu schází opravdová zábava, ale jinou motivaci pro pokračování ve zlodějně u něj nenajdete, a pouhá chamtivost vám jako odůvodnění jeho vehementní snahy dál sunout byznys kupředu jen těžko může stačit.

Psát o Gemmě Arterton má pak asi stejný význam, jakým disponuje její postava v příběhu. Zrzavá hříva a bujné poprsí jsou to jediné, co u ní stojí za řeč (a to ještě bohužel v dřívějších rolích častokrát vypadala líp). Částečným zachráncem charakterové sebranky je tak Anthony Mackie, který jakoby sem propadl z jiné filmové dimenze. Jeho nahláškovaný nigga agent FBI s pofidérním jménem Shavers obstarává suverénně nejvíc zábavy a zasloužil by pobýt si na plátně o dost déle.

Justin Timberlake, Ben Affleck ve filmu Hra na hraně / Runner RunnerMá totiž to, co tomuhle filmu chybí - nadhled. Hra na hraně se ke své škodě bere moc vážně. Sem tam utrousí docela fajn hlášku, ale jinak je na ní až příliš patrná snaha dohánět neexistující hutnou atmosféru zvýšenou dávkou patosu ve scénáři a Timberlakově deklamaci, což prostě ne zrovna dobře koresponduje s málo odsýpajícím dějem. Takhle přihodit víc Shaverse, hlášek a stylizace do Dannyho parťáků a hned by byla Hra o trochu zábavnější, eventuelně by Furman mohl přitvrdit a zakomponovat do filmu víc násilí a svinskostí, aby dosáhl temnějšího tónu.

Přesto mu nelze upřít, že dokáže vytvořit sympatie. Hra na hraně totiž tak jak je, drží pohromadě celkem slušně. Plyne si sice bez velkých emočních výkyvů a i ten nejzásadnější dějový zvrat je v podstatě dost prostý, ale neurazí, neotráví a nenaštve vás, což se taky počítá. Brad Furman tentokrát zkrátka stvořil nenáročnou žánrovku na jedno použití, která povrchně a nenásilně zabaví, aby se posléze navždy vykouřila z hlavy. Po fajnovém Obhájci je to pro něj sice menší přešlap, naštěstí ale ne osudný, jen by to chtělo příště něco osobitějšího.

Český trailer filmu Hra na hraně


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY