Festivalové ozvěny: McQueen vítězí v Torontu

Vydáno: 18.09.2013 08:51 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Otrokářské drama Steva McQueena 12 Years a Slave zvítězilo na festivalu v Torontu, odkud si odváží People's Choice Award. V pátek startuje filmový festival v San Sebastianu.
MFF TORONTO
Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor ve filmu  / 12 Years a SlaveNovinka britského režiséra Steva McQueen12 Years a Slave si odváží nejvyšší ocenění, tzv. People's Choice Award, z právě skončeného festivalu v Torontu. Adaptace autobiografického románu Solomona Northupa vypráví o svobodném Afroameričanovi z New Yorku (Chiwetel Ejiofor), který byl v polovině 19. století unesen do otroctví na louisianskou plantáž. Ve snímku, který na začátku příštího roku do české distribuce uvede společnost Bontonfilm, si vedle Ejiofora zahráli Michael FassbenderPaul DanoBenedict CumberbatchPaul Giamatti či Brad Pitt.

Na druhé a třetí pozici za 12 Years a Slave skončila Frearsova Philomena s Judi Dench v dramatické roli matky, která se po desítkách let setkává se svým synem, a thriller Zmizení o pátrání po dvou zmizelých dívkách v režii domácího režiséra Denise Villeneuvea. Film v hlavních rolích s Jakem GyllenhaalemHughem Jackmanem budou diváci v našich kinech moci spatřit už za tři týdny, kdy jej do distribuce uvede Bontonfilm.

Fotografie z filmu  / The SquarePeople's Choice Award pro nejlepší dokument v Torontu získal film s názvem The Square, ve kterém filmařka Jehane Noujaim očima šesti prostestujících zachytila Egyptskou revoluci od euforického pádu Mubaraka po nejistotou situaci současné vojenské vlády.

Sekci "Midnight Madness" ovládl japonský snímek Jigoku de naze warui (Why Don't You Play In Hell?). V závěsu za ním zůstaly americký horor Oculus Mikea Flanagana a hororová komedie Las brujas de Zugarramurdi (Witching & Bitching) Španěla Álexe de la Iglesii, jehož Balada o smutní trumpetě se před lety setkala s pozitivním přijetím na festivalu v Benátkách.

Fotografie z filmu  / IdaOcenění nejlepšího kanadského filmu si vydobyl dokument When Jews Were Funny mapující historii židovských komedií. Ceny Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI) získalo v sekci "Special Presentations" intimní drama o novicce v klášteře Ida polského tvůrce Pawla Pawlikowskiho a v sekci "Discovery" mexická dramedy Los insólitos peces gato (The Amazing Catfish) režisérky Claudie Sainte-Luce.

Kompletní seznam oceněných 38. ročníku torontského festivalu najdete zde.

SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL
Reese Witherspoon ve filmu  / Devil's KnotJiž za dva dny začíná další filmový svátek v Evropě, tentokrát na Iberském poloostrově, konkrétně ve španělském San Sebastianu. V hlavní soutěži si tam letos v bojích o Zlatou mušli změří síly například kanadští kolegové Atom Egoyan s novinkou Devil's Knot, mysteriózním snímkem pojednávajícím o vraždách tří dětí na malém městě, a Denis Villeneuve s podobně laděným thrillerem Zmizení, který se již dočkal pozitivního přijetí v Torontu.

Z torontského výběru se v San Sebastianu představí i výše zmiňovaná hororová komedie Las brujas de Zugarramurdi (Witching & Bitching) domácího tvůrce Álexe de la Iglesii a uvedena zde bude i nová komedie talentovaného Mexičana Fernanda Eimbckeho Club Sándwich, který svým svérázným humor bavil diváky ve filmech Kachní sezóna či Jezero Tahoe. Ženské pokolení bude na festivalu reprezentovat bosenská filmařka Jasmila Žbanić s titulem For Those Who Can Tell No Tales, v němž se opět dotkne bolestného tématu jugoslávského válečného konfliktu.

Sansebastianský festival vyvrcholí příští sobotu 28. září. Kompletní seznam všech soutěžících najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY