TV tipy: Postradatelní bojovníci v akci

Vydáno: 20.09.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Poměrně bohatá je v tomto týdnu česká televizní nabídka. O chloupek spokojenější s ní budou fandové akce, protože své premiéry se dočkají druzí Postradatelní, vzývaný Warrior nebo druhý Ip Man. Nechybí ani jedna klasická komedie.
Von Ryanův Expres (Von Ryan´s Express) (sobota 21. 9., Prima Cool, 00.15 - 02.30 / 03.35 - 06.00)

Plakát filmu Von Ryanův Expres / Von Ryan's ExpressDobrodružné válečné drama sice zůstává ve stínu slavnějších snímků, to ale neznamená, že by bylo méně zajímavé. Režírující Mark Robson spíše než na opulentní akční scény (ta je tu vlastně jen jedna jediná) vsadil na ponurou atmosféru, svěží tempo a hlavně na překvapivě výborného Franka Sinatru v titulní roli. Ten díky svému charismatu dává zapomenout na některé příliš jednorozměrné postavy a zjednodušené záležitosti a tím pádem snímek ani na chvíli nenudí. K dobru se musí připsat i nečekaný závěr, vynikající vlaková honička a několik nečekaných zvratů. 

Synopse: V srpnu 1943 dorazí plukovník amerického letectva Joseph L. Ryan (Frank Sinatra) do zajateckého tábora v italské Pescaře a nachází zde jen skupinku zbídačených spojeneckých vojáků. Po nepovedeném pokusu o útěk se nacisté rozhodnou převézt vězně na bezpečnější a snáze hlídatelné místo. Jenže ani tady se Ryan a spol. nevzdávají naděje na svobodu. 

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenného románu Davida Westheimera.

Originální trailer filmu Von Ryanův Expres / Von Ryan´s Express

Princ z Persie: Písky času (Prince of Persia: The Sands of Time) (sobota 21. 9., Prima,  20.15 - 22.50)

<b>Princ z Persie: Písky času</b>Dobrodružný propadák, který je adaptací slavné počítačové hry, působí ze všeho nejvíc jako nedochůdče. Režírující Mike Newell se sice mohl opřít o atraktivní a beze zbytku vytěžené lokace, nádhernou vizuální stránku, slušnou akci a mnoho odkazů na původní hru, jenže scénář mu příliš nefunguje, příběh má spoustu logických děr a celkově tomu chybí "duše". V kritizovaném obsazení uvidíte mimo jiné snesitelného, ale mnohdy toporného Jakea Gyllenhaala, pouze sexy Gemmu Arterton a nepřesvědčivého Bena Kingsleyho. Jako víkendová televizní jednohubka ale snímek svůj účel splní.

Synopse: Líný princ Dastan (Jake Gyllenhaal) je okolnostmi donucen spojit své síly se záhadnou princeznou Taminou (Gemma Arterton) a společně musí ochránit posvátnou starověkou dýku. Ta svému majiteli totiž umožňuje vracet čas a vládnout tak světu. Je tedy jasné, že o tento artefakt se strhne lítý boj. 

Zajímavost: Choreografii soubojů měl na starost vynálezce parkouru David Belle.

Originální trailer filmu Princ z Persie: Písky času / Prince of Persia: The Sands of Time

Nebožtíci přejí lásce (Avanti!) (sobota 21. 9., ČT1, 22.10 - 00.30)

Plakát filmu Nebožtíci přejí lásce / Avanti!Dnes už klasická italsko-americká romantická komedie sbírá body skvělou a citlivou kombinací dialogů a sarkastického až černého humoru. Režírující Billy Wilder je tradičně velmi jistý a dodává příjemnou a pohodovou atmosféru, slušné a chvílemi i strhující tempo, maximálně využívá nádherných lokací ostrova Ischia a spoléhá taktéž na výtečného Jacka Lemmona v hlavní roli. Jediné, kde snímek výrazně ztrácí, je přetažená stopáž, v níž se objevuje i několik nepříjemně hluchých míst. Jinak jde ale o výtečnou a nestárnoucí zábavu. 

Synopse: Úspěšný obchodník Wendell Ambruster Jr. (Jack Lemmon) odjíždí do Itálie, kde zemřel jeho otec, aby vyzvedl jeho tělo, vyřídil formality a odvezl ho domů. Jenže po příjezdu na místo zjišťuje, že rodič ani zdaleka nebyl takové neviňátko, jakým se dělal. 

Zajímavost: V původní československé verzi byly z filmu cenzorem odstraněny dvě scény, které byly zpět přidány až při jeho vydání na DVD. 

Oficiální trailer filmu Nebožtíci přejí lásce / Avanti!

Postradatelní 2 (The Expendables 2) (sobota 21. 9., Nova, 22.25 - 00.35)

Český plakát filmu Expendables: Postradatelní 2 / The Expendables 2K akčnímu snímku, v němž se sešli mimo jiné Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jason Statham, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Jet Li nebo samotný Chuck Norris, netřeba mnoho dodávat. O příběh, který je samozřejmě triviální, tu nejde a režírující Simon West všemu dodává příjemný staromilský nádech a naštěstí příliš neexhibuje. Jednoznačně fanouškovská záležitost, na níž nemá smysl hledat chyby.

Synopse: Parta Postradatelných v čele s Barneym Rossem (Sylvester Stallone) se znovu schází, neboť ji vyhledá agent CIA Church (Bruce Willis) a zadá jí zdánlivě jednoduchou zakázku. Při jejím plnění však jeden z nich zemře a to se neodpouští. Postradatelní se tak vydávají na cestu pomsty, ač na nepřátelském území mají pouze minimální šanci na úspěch.

Zajímavost: V průběhu natáčení jeden kaskadér zemřel a další utrpěl zranění.

Český trailer filmu Expendables: Postradatelní 2 / The Expendables 2

Bugsy (Bugsy) (neděle 22. 9., Nova Cinema, 00.40 - 03.00)

Plakát filmu Bugsy / BugsyNetradiční gangsterka se postupem času mění v kriminální drama a psychologický portrét muže, který založil Las Vegas. Režisér Barry Levinson s akcí sice problémy nemá, ale zcela záměrně ji upozaďuje a soustředí se spíše na budování vztahů mezi postavami. K tomu mu pomáhají precizní herecké výkony na Oscara nominovaných Warrena Beattyho, Harveyho Keitela a Bena Kingsleyho, vedle kterých uvidíte ještě třeba Annette Bening nebo Elliotta Goulda. Nezklame ani hudební doprovod Ennia Morriconeho. Možná kdyby byla stopáž o čtvrthodinu kratší, mohl být snímek, který si odnesl Oscary za výpravu a kostýmy, ještě intenzivnější.

Synopse: Ve čtyřicátých letech dvacátého století je gangster Benjamin Siegel, přezdívaný Bugsy (Warren Beatty), poslán na západní pobřeží USA, aby tam převzal jednu z mafiánských poboček. Když je představen místní herecké smetánce, je naprosto okouzlen a okamžitě mezi ní chce zapadnout. Pořídí si honosné sídlo a drahé auto a přesvědčí tamní podsvětí, aby s ním spolupracovalo. Jenže jeho náhlé oblouznění se příliš nezamlouvá jeho šéfům.

Zajímavost: Po natočení filmu se Beatty a Bening vzali.

Originální trailer filmu Bugsy / Bugsy

Další rok (Another Year) (neděle 22. 9., ČT art, 20.50 - 23.00)

Plakát filmu Další rok / Another YearTypicky britské posmutnělé vztahové drama nominované na Oscara za scénář se soustředí na tématiku stárnutí a problémů s ním souvisejících. Režisér a scenárista Mike Leigh nikam nespěchá a nastoluje jen velmi pomalé tempo, které je někdy na škodu. Jeho hlavním trumfem jsou však "obyčejnost" a civilnost, jež dotváří pocit určité autentičnosti. Ze známějších tváří se v hlavních rolích objeví jen Jim Broadbent. Nevyrovnaný rytmus snímku a občasnou nudu však přehlédnout nelze.

Synopse: Kolem šťastného manželského páru se točí osamělé životy jeho přátel a příbuzných. Vzhledem k tomu, že vidí do jejich nitra a všichni se páru svěřují se svými problémy, není z toho dvojici dvakrát nejlépe. Co se stane, když se jedna jejich neprovdaná kamarádka zamiluje do jejich syna?

Zajímavost: Snímek se dočkal i dvou nominací na cenu BAFTA.

Oficiální trailer filmu Další rok / Antoher Year

Válečník (Warrior) (neděle 22. 9., ČT2, 21.55 - 00.10)

Plakát filmu  / WarriorPřed dvěma lety až nekriticky vzývané drama známější pod původním názvem je možná lehce přeceňované, pořád ale jde o výtečnou záležitost. Předností režírujícího Gavina O'Connora jsou výborně natočené zápasy, které jsou v tom nejlepším slova smyslu fyzické a syrové. Díky tomu si divák připadá přímo v ringu a takřka cítí bolest obou hlavních hrdinů. Ty bravurně ztvárnili Tom Hardy a Joel Edgerton, vedle kterých se objeví ještě třeba na Oscara nominovaný Nick Nolte. Přemíra klišé tu absolutně nevadí, protože vše výborně funguje a do poslední chvíle není jasné, jak se příběh uzavře. Na škodu je spíše přetažená stopáž.

Synopse: Tommy Conlon (Tom Hardy) se po letech vrací do rodného Pittsburghu a žádá svého otce (Nick Nolte), který propadl alkoholu, aby ho připravil na turnaj MMA, který nabízí vítězi nejvyšší finanční odměnu v historii. Jenže do stejné soutěže se přihlásí i jeho bratr Brendan (Joel Edgerton), jenž má dost dluhů. Střet, v němž se oba nenávidění bratři postaví proti sobě, se nevyhnutelně blíží.  

Zajímavost: Při natáčeních bojových scén si Hardy zlomil prst a žebra.

Oficiální trailer filmu Válečník / Warrior

Armadillo (Armadillo) (pondělí 23. 9., ČT2, 00.10 - 01.50 / čtvrtek 26. 9., 01.00 - 02.45)

Plakát filmu Armadillo / ArmadilloSugestivní a kontroverzní dánský dokument nahlíží na běžný život nasazených vojáků v Afghánistánu. Režírující Janus Metz Pedersen výborně pracuje s diváckými emocemi, kdy zpočátku zabírá takřka veselou náladu všech na boj natěšených mladíků, aby postupem času syrově ukázal, jak hrůzné tyto boje jsou. Největším kladem snímku je to, že tvůrce nikomu nic nepodsouvá a servíruje jen fakta a nechává všechny udělat si vlastní názor. Výrazně tu chybí snad jen osobní zhodnocení mise samotnými vojáky. Neveselý, ale mrazivě reálný kousek.

Synopse: V únoru 2009 přijela na základnu Armadillo v jihoafghánské provincii Helmand skupina dánských vojáků v doprovodu filmařů. Ti šest měsíců sledovali jejich zdejší pobyt a také to, jak blížící se bojové nasazení působí na psychiku zdánlivě vyrovnaných mladých mužů. 

Zajímavost: Hudbu pro film zkomponoval Český národní symfonický orchestr.

Oficiální trailer filmu Armadillo / Armadillo

Teď se nedívej! (Don´t Look Now) (pondělí 23. 9., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Teď se nedívej! / Don't Look NowU nás méně známý britsko-italský mysteriózní thriller balancující na hranici hororu zaujme hlavně výtečnou audiovizuální stránkou. Režírující Nicolas Roeg totiž takřka do každé scény zakomponoval červenou barvu a opatřil ji děsivým, hlasitým a takřka nesnesitelným zvukem. Nechybí ani hutná atmosféra především Benátek, které jsou zde vykresleny jako hodně temné a nehostinné místo. V hlavních rolích se objevují Donald Sutherland a Julie Christie, kteří si vystřihli i na svou dobu hodně odvážnou sexuální scénu. Snímku je vyčítáno především pomalé tempo a místy i zbytečné tvůrčí exhibování. 

Synopse: Dosud šťastné manželství Laury (Julie Christie) a Johna (Donald Sutherland) postihne krutá rána v podobě tragického úmrtí malé dcerky. Muže, který smrt instiktivně vycítil, pronásledují výčitky, že jí nedokázal zabránit. Oba manželé odjíždějí do Benátek, kde se setkají s výstřední dvojicí postarších Angličanek, z nichž jedna tvrdí, že jejich dcerku vidí.

Zajímavost: Snímek volně vychází z literární povídky od Daphne du Maurier.

Originální trailer filmu Teď se nedívej! / Don´t Look Now

Ip Man 2 (Ye Wen 2) (čtvrtek 26. 9., Fanda, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Ip Man 2 / Yip Man 2O pokračování úspěšného hongkongského akčního snímku se dá napsat v podstatě totéž, co o jeho předchůdci. To znamená, že příběh tu není příliš důležitý, dialogy nejsou nikterak zajímavé, postavy by potřebovaly více propracovat a sem tam se vloudí nějaká ta logická díra. Když ale režisér Wilson Yip spustí bojové scény, je radost je sledovat, neboť mají výtečnou choreografii, náboj a jsou naprosto strhující. Také Donnie Yen už do své role pronikl o chloupek lépe, navíc dostal protivníka v podobě výborného Sammo Hunga. Potěší také bezproblémová a přirozená návaznost obou dílů. Milovníci asijské kinematografie si přijdou na své.

Synopse: Hrdinský Ip Man (Donnie Yen) uprchl roku 1949 do Hongkongu, kde chtěl založit školu bojového umění Wing Chun. Když se o jeho záměru dozví mocný Mistr Hung (Sammo Hung), vymyslí na něho lest. Pověří ho úkolem, v němž musí bojovat proti několika protivníkům, kteří ovládají různá bojová umění. Pokud si získá jejich respekt a úctu, může realizovat svůj sen. Jenže to není jediné nebezpečí, které mu hrozí.

Zajímavost: Sammo Hung všechny akční scény točil bez pomocí kaskadérů, což je o to obdivuhodnější, že byl krátce po operaci srdce. 

Originální trailer filmu Ip Man 2 / Ye Wen 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY