Kinopremiéry: Náročnější snímky versus pochybné romance

Vydáno: 12.09.2013 09:00 - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Zvláštní situace nastala tento týden v našich kinech. Z nabízených šesti novinek snad žádná nemá výrazný komerční potenciál a jde spíše o snímky nenápadné. Mírně radostnější tak budou tentokráte náročnější a festivaloví diváci.
Nejvyšší nabídka (La Migliore offerta) (CinemArt)

Český plakát filmu Nejvyšší nabídka / La migliore offertaVysoce chválené anglicky mluvené drama ve fanouškovských kruzích uznávaného tvůrce Giuseppe Tornatoreho spoléhá na zajímavý a prý i propracovaný scénář, který má jen minimum slabých míst. Diváckými lákadly budiž i Geoffrey Rush v hlavní roli a hudební doprovod z pera samotného Ennia Morriconeho. V dalších rolích se představí Jim Sturgess nebo Donald Sutherland. Tohle vypadá na hodně vyvedený kousek.

Synopse: Virgil Oldman (Geoffrey Rush) je světově uznávaný znalec v oblasti výtvarného umění a starožitností. Ve svém osobním životě je však uzavřeným samotářem pronásledovaným mnohými obsesemi. Nikdy se nedokázal sblížit s jiným člověkem, není schopný s někým spolupracovat a v životě se nezamiloval do žádné ženy. Jeho okolí jej tedy považuje za výstředního génia. Bližší vztah má jen s mladým a zručným restaurátorem Robertem (Jim Sturgess). Virgil také vášnivě sbírá ženské portréty všech období a stylů. Jeho rutinní život se změní ve chvíli, kdy mu zavolá neznámá žena (Sylvia Hoeks), která ho požádá o spolupráci. Nevědomky se tak Virgil zaplétá do tajemné hry, jejíž řešení ho postupem času začne lákat víc a víc.

Zajímavost: Hudba k filmu byla natočena s Českým národním symfonickým orchestrem v hostivařských studiích.

Oficiální trailer filmu Nejvyšší nabídka / La Migliore offerta
Mortal Instruments: Město z kostí (Mortal Instruments: City of Bones) (Bontonfilm)

Plakát filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of BonesDalší (kolikátý už?) pokračovatel a "parazit" na extrémně výdělečné Twilight sáze nabízí ten samý příběhový koncept určený v podstatě té samé cílové skupině. Něčím podobným "neposkvrněného" diváka do kina zřejmě nenaláká ani neznámé obsazení (jedinou slavnější tváří je Jonathan Rhys Meyers), natožpak jméno režírujícího Haralda Zwarta. Literární předlohu v našich končinách asi taktéž moc lidí nezná. Uvidíme tedy, jak u nás komerčně již několikátá teenage fantasy romance uspěje.

Synopse: Obyčejná patnáctiletá dívka Clary (Lily Collins) žije poklidný život v Brooklynu až do chvíle, kdy se večer v jednom z klubů stane vražda a one jediná ji vidí. Tělo zavražděného se navíc hned vypaří. Clary začíná vidět a slyšet to, co ostatní ne a aby toho nebylo málo, brzy se ztratí i její matka. Při pátrání po ní objevuje Clary tajemství o skrytém světě stínů, který existuje hned vedle našeho. A krom toho se dozví také některá tajemství o své rodině.

Zajímavost: Ačkoli by se měl příběh odehrávat v New Yorku, žádný z herců není rodilým Američanem.

Český trailer filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of Bones
Justin: Jak se stát rytířem (Justin y la espada del valor) (Bontonfilm)

Plakát filmu Justin: Jak se stát rytířem / Justin and the Knights of ValourŠpanělský animák je jednou velkou neznámou. Vzhledem k evropskému původu lze čekat nižší rozpočet a tím pádem i horší animaci. S příběhem se asi žádné zázraky konat nebudou a určen bude primárně jen dětským divákům. Jde spíš o to, jak moc stravitelný bude pro dospělý doprovod. Našince může mrzet, že původní dabing, v němž se objeví kupříkladu Saoirse Ronan, Antonio Banderas nebo Mark Strong, z pochopitelných důvodů neuslyší. Kvality před premiérou tedy jen těžko odhadovat.

Synopse: Justin je středověký chlapec z dobré rodiny a v království, kde žije, panuje zákon a pořádek. Je tu zavedena velká byrokracie a nekonečné množství předpisů. A hlavně z toho důvodu už neexistují rytíři, protože vše se dá řešit nějakým předpisem. To ale Justinovi, kterému jeho otec naplánoval kariéru právníka, nezabrání v tom, aby se jedním z rytířů chtěl stát. Proto uteče z domova a vydává se na cestu, na jejímž konci by se měl naučit zaniklému řemeslu a věří, že změní nařízení své země. Při tom by mu měli pomáhat prostořeká dívka Talia, zmatený kouzelník, starý šermíř a dvojice mnichů, které při putování potkal a kteří se ho chopí a v klášteře učí životním moudrům.

Oficiální trailer filmu Justin: Jak se stát rytířem / Justin y la espada del valor
Pozice dítěte (Pozitia Copilului) (Film Europe)

Český plakát filmu Pozice dítěte / Pozitia copiluluiRumunské drama potěší zejména milovníky festivalových snímků, neboť bylo mimo jiné oceněno Zlatým medvědem na festivalu v Berlíně. Režírující Calin Peter Netzer láká na zajímavý příběh o lidskosti, ženské nadvládě a společenské morálce. Vzhledem k zemi původu je jasné, že herecké obsazení je tvořeno z neznámých tváří, což většinou pomáhá k autenticitě. Chcete-li vědět, co v současnosti "frčí" na festivalech, směle do kina.

Synopse: Jednoho studeného večera se Barbu (Bogdan Dumitrache) řítí ulicemi a překračuje povolenou rychlost. Vzápětí srazí malé dítě, které krátce poté umírá. Jelikož viníka čeká trest odnětí svobody od tří do patnácti let, ujímá se řešení kauzy Barbuova panovačná matka Cornelia (Luminiţa Gheorghiu), která žije v domnění, že peníze všechno spraví. Proto se pokouší přesvědčit jak odpovědné orgány, tak i rodiče mrtvého chlapce, že určitý obnos by měl jejich trápení vyřešit. Jenže lidské city se mnohdy koupit nedají.

Originální trailer filmu Pozice dítěte / Pozitia Copilului
Lidský rozměr (The Human Scale) (Aerofilms)

Plakát filmu Lidský rozměr / The Human ScaleKoprodukční dokument vznikl ve spolupráci Dánska, Bangladéše, Číny, Nového Zélandu a USA a snaží se nahlížet na práci architekta Jana Gehla, který se společně s pár kolegy pokouší navrhovat velkoměsta tak, aby více sloužila lidem. Režisérem a scenáristou snímku je takřka neznámý Andreas Dalsgaard, takže jakým způsobem bude natočen a vyprávěn, asi neodhadneme. Fanoušci a znalci architektury a alternativních názorů by si snad měli přijít na své. 

Synopse: Velkoměsta bývají úchvatná a moderní. Jenže vznikla jako stroje na bydlení a práci, mezi nimiž jsme nuceni se přesouvat automobily. Ohledy berou vlastně jen na různé katastry a předpisy. Co kdyby ale v centru jejich zájmu stál člověk? Architekt Jan Gehl se společně s kolegy pokouší navrhovat města jako místa pospolitosti a blízkosti. Chtějí je osvobodit od nadvlády dopravních prostředků a vytvořit tak prostor pro chodce a cyklisty. Takové řešení podporují architekti z celého světa. Co se ale během čtyřiceti let skutečně podařilo vybudovat?

Originální trailer filmu Lidský rozměr / The Human Scale
Colette (Bioscop)

Český plakát filmu Colette / ColettePoměrně ambiciózní tuzemské drama vychází z novely Arnošta Lustiga, je tedy jasné, jakou tématikou a obdobím se zabývá. Režírující Milan Cieslar, který napsal i scénář, vsadil na lovestory, kolem kterého se točí vše ostatní. Do hlavních rolí obsadil Jiřího Mádla a Clémence Thioly, které doplňuje řada poměrně známých tváří. Vzhledem k závažnému námětu a zatím nepříliš lichotivým recenzím je otázka, jak si tento snímek v kinosálech nakonec povede.

Synopse: V osvětimském koncentračním táboře vládne přísná hierarchie dokonce i mezi samotnými vězni. Obchoduje se tu s čímkoli, co může zachránit život a podmínky tu jsou takřka nelidské. To poznává i Židovka Colette (Clémence Thioly), které hned po příjezdu poradí mladík Vili (Jiří Mádl), co má při selekci říci, aby se alespoň prozatím uchránila před jistou smrtí. Její krásy si ale brzy všimne i vedoucí tábora Weissacker (Eric Bouwer) a zaměstná ji ve své dílně. Postupně ale propadá jejímu kouzlu a opájí se mocí, kterou nad ní má. Navzdory všemu se Colette a Vili zamilují a dokonce naplánují společný útěk. Jeho úspěch je ale krajně nejistý.

Oficiální trailer filmu Colette
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY