Festivalové ozvěny: Apači a rychlý Chris Hemsworth

Vydáno: 04.09.2013 07:30 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Na Fresh Film Festu porotu zaujaly filmy o mladistvých hrdinech - francouzští Apači a americký film Schovejte si své úsměvy. Novinka Rona Howarda Rivalové o legendách Formule 1 zahájí festival v Zurichu.
FRESH FILM FEST

Fotografie z filmu Apači / Les ApachesDebutový snímek francouzského režiséra Thierryho de Perettiho Apači o pětici poflakujících se teenagerů z Korsiky získal prvenství v soutěžní sekci "Fresh Generation" prvních a druhých celovečerních filmů na právě skončeném Fresh Film Festu. „Na snímku obdivujeme, jak dokáže zviditelnit i to, co zůstává pod povrchem. Díky běžnému příběhu se ukáže skutečná tragédie, kterou sdílejí oběti, pachatelé a nakonec i my,“ zdůvodnila své jednomyslné rozhodnutí soutěžní porota. Snímek v říjnu do české distribuce uvede společnost Artcam.

"Přesné zobrazení čistě mužského světa" a zachycení "citlivých momentů dospívání v prostředí násilí a znepokojující tragédie“ porota téže soutěžní sekce ocenila na americkém snímku Schovejte si své úsměvy režiséra Daniela Patricka Carboneho pojednávajícím o období dospívání dvou bratrů na americkém venkově.

Fotografie z filmu  / Hide Your Smiling FacesV sekci "Konfrontace", v níž se v mezinárodním měřítku utkaly studenské hrané a dokumentární filmy, zvítězil půlhodinový argentinský snímek Klisny a papoušci z prostředí mladé aristokracie v Buenos Aires v režii Natalie Garagioly. Mezi dokumenty zazářil rumunský snímek RIO 2016 režisérky Bianky Rotaru. Zvláštní uznání si vydobyl český dokument Ponorná řeka diakritiky, v němž Tomáš Polenský portrétuje experimentálního filmaře a pedagoga Martina Čiháka.

Mezi animovanými a experimentálními studentskými projekty v sekci "Theatre Optique" uspěl německý snímek Tangram režisérky Kathariny Huber. Zvláštní uznání získal již dříve oceňovaný animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára.

Podrobnosti o oceněných filmech a tvůrcích 10. Fresh Film Festu najdete zde.

ZURICH FILM FESTIVAL

Fotografie z filmu  / Funny GamesRakouský režisér a scenárista Michael Haneke bude poctěn na zářijovém festivale v Zurichu, jehož program bude zahrnovat výběrovou retrospektivu pěti režisérových filmů. Haneke se v mezinárodním měřítku prosadil v poměrně pozdním věku, teprve až jako čtyřicátník nihilistickým snímkem Sedmý kontinent o rodině, jež se uchýlí k hromadné sebevraždě. V Zurichu bude uvedeno pět Hanekeho filmů - vedle kontroverzních Funny Games, které později v Americe natočil jako remake s Michaelem Pittem a Naomi Watts, se bude promítat Pianistka, jíž napsal podle Elfriede Jelinek, mysteriózní drama Utajený a nakonec jeho poslední dva filmy, za něž shodně získal Zlatou palmu v Cannes, Bílá stuha a Láska.

Mezi oceněnými osobnostmi bude i herec Hugh Jackman, který si zde převezme tzv. Golden Icon Award, a to u příležitosti uvedení jeho nového filmu, thrilleru Zmizení režírovaného Kanaďanem Denisem Villeneuvem, v němž si zahrál po boku Jakea Gyllenhaala.

Daniel Brühl ve filmu Rivalové / RushFestival ve čtvrtek 26. září slavnostně zahájí projekce filmu Rivalové, ve kterém režisér Ron Howard převedl na plátno skutečný příběh dvou brilantních řidičů Formule 1 a odvěkých rivalů Nikiho Laudy (Daniel Brühl) a Jamese Hunta (Chris Hemsworth).

Zatímco program festivalu bude kompletně zveřejněn až příští čtvrtek 12. září, již teď je jasné, že v hlavní porotě coby předseda usedne režisér německo-švýcarského původu Marc Forster. Společně s ním budou o vítězi mezinárodní soutěže rozhodovat producentky Stacy Sher (Pulp Fiction: Historky z podsvětíNespoutaný Django) a Guneet Monga (Cizí oběd), dále australský režisér a scenárista Andrew Dominik a domácí filmař Thomas Imbach.

Více informací o festivalu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY