Preview: Gravitace - nejlepší Cuarónův film?

Vydáno: 30.08.2013 17:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Vizionář Alfonso Cuarón je zpět s novou porcí technické vytříbenosti a hodlá nám pořádně protočit žaludky. Zapněte si pásy, připevněte kotvící lanka, nebo se aspoň pevně držte - Gravitace je totiž neuprosná!
V době, kdy píšu tyhle řádky, začíná Gravitace svoji pouť světem - její oficiální start totiž proběhl ve středu na Filmovém festivalu v Benátkách. Bohužel je to pro nás, chudé pisálky, trochu z ruky, pročež se tam nikdo z nás nevypravil, aby vás mohl oblažit recenzí v češtině, spousta anglicky píšících kolegů tak ale učinila, a vy se díky nim můžete podrobněji dočíst, jak vlastně Cuarónův vysoce očekávaný snímek dopadl. Já tu ovšem zámořské recenze přežvykovat nebudu, jelikož tohle je preview a neslouží k tomu, aby prozrazovalo, jaký film je, nýbrž má připravit menší shrnutí toho, co bychom měli z mexické dílny tentokrát očekávat.

Sandra Bullock ve filmu Gravitace / GravityAlfonsa Cuaróna máme rádi. Máme rádi jeho styl, máme rádi jeho filmy. Potomci lidí patří mezi suverénně nejzásadnější snímky uplynulé dekády, a kdo by se se mnou o tom hádal, toho vyzvu na souboj pistolemi. A nejen já. Cuarónova technická hravost a brilance jsou obdivuhodné a svůj kumšt dokázal i třeba jen tím, že z Harryho Pottera udělal podívanou neomezenou věkovou hranicí (tedy tou horní). Nejvíc ze všeho ale vládne v oboru autentické akce. Pouští se za hranice rutinní filmařiny a vždycky to stojí za to. Potomci lidí byli vynikající autentičností přecpaní a v trailerech na Gravitaci Alfonso dává na srozuměnou, že tentokrát půjdeme ještě mnohem dál.

Zápletka je velmi prozaická - dva astronauti provádějí misi ve vesmíru, když je zčistajasna překvapí změť trosek, která vážně poničí jejich raketoplán a celou vesmírnou stanici. Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) a vesmírný veterán Matt Kowalsky (George Clooney) přežijí nehodu a ocitají se v prekérní situaci bez komunikace se Zemí a budou muset hodně improvizovat, aby v prázdném prostoru nezahynuli a udrželi se na oběžné dráze, než je někdo zachrání.

Sandra Bullock ve filmu Gravitace / GravityNe, není to žádná Vesmírná Odysea. Myšlenkové košatým dramatem Gravitace nebude, zato je příslibem té nejkoncentrovanější "cuarónoviny". Tady má mistr konečně prostor se bezuzdně vyřádit a posílat všechny střihače někam se slovy "Pod minutu u záběru nejdu!" Úvodní scéna má mít hned kolem dvaceti minut a celý film všehovšudy jen 156 záběrů (což je na devadesát minut vážně málo).

Viděli jsme to ostatně v dechberoucích klipech - poletování vesmírem, kamera přeskakující od jednoho kosmonauta k druhému v krkolomných úhlech, a to všechno hezky vcelku, bez slitování a bez vteřiny oddechu. Tady by člověk vážně rád věděl, kolik toho Cuarón natočil v kuse a nakolik jsou jednotlivé záběry propojeny v počítačí. CGI se ale v Gravitaci rozhodně nešetří - šedesát procent všech scén mají na svědomí grafici ze studia Framestore, které s Cuarónem dělalo už na Potomcích a které má kromě toho v portfoliu například Avatara nebo nový Souboj titánů a někde ve vitrínce Oscara za efekty pro Zlatý kompas.

Od Cuaróna dostali grafici nelehký úkol naprosto věrně podat současnou vesmírnou techniku NASA, jelikož v Gravitaci se jede prostě podle pravdy. Čeká nás totiž přesná replika vesmírné stanice ISS nebo raketoplánu Explorer a jejich zničení (Roland Emmerich si to určitě užije). Cuarón jde ale v autentičnosti ještě dál - ačkoliv v trailerech lze ve vesmíru slyšet výbuchy, v samotném filmu se tohohle klasického prohřešku vůči fyzice nedočkáme. Vesmír v Gravitaci bude tichý a chladný.

Sandra Bullock, George Clooney ve filmu Gravitace / GravityZpříjemní nám ho jen Sandra s Georgem a jejich konverzace na téma "Jsme opuštěni ve vesmíru, a co teď s tím...". Nad obsazením spousta lidí ohrnovala a stále ještě ohrnuje nos - Clooney, ten zvládá být OK, ale Sandra Bullock opravdu není ten typ herečky, který bychom rádi viděli v potenciálně božích filmech, zvlášť, když se vedle Gravity letos objevila ještě v Drsňačkách. Na jejím místě se navíc před ní vystřídala, nebo byla alespoň zvažována spousta jiných skvělých jmen - Natalie Portman, Marion Cotillard, Scarlett Johansson, Angelina Jolie a další. Dostala to ale Sandra a já tu pro její dobro musím profláknout aspoň jednu informaci z benátských projekcí - ona prý hraje výborně. Je přeci jen pravda, že to dokáže a v Gravitaci si dle kritiků vybrala tu lepší chvilku a Clooney jakbysmet. Tak co, jste klidnější? Já rozhodně... Jo a abych nezapomněl - hlasem řidícího centra bude Ed Harris. Roztomilé pomrknutí.

Takže za měsíc to přijde. A v konverzi do 3D, která sice zdržela premiéru skoro o rok (!), ale zas by u tohoto typu mohla dost solidně fungovat. Přihoďte k tomu nějaký ten Dolby Atmos a máte zaděláno na extrémně infarktoidní zážitek. Cuarón je prostě konečně zpátky v sedle a chystá možná nejlepší kousek svojí kariéry. Buďme u toho!

Gravitace Alfonsa Cuaróna má v našich kinech preméru 3. října 2013.

Trailer filmu Gravitace


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY