Linklaterův 11 let vznikající projekt odtajněn, Hawke otcem

Vydáno: 28.08.2013 14:30 - | foto: Sony Pictures Classics

Ethan Hawke v rozhovoru pro Huffington Post prozradil informace o snímku Boyhood, u kterého se jeho tvůrcům v čele s Richardem Linklaterem dařilo tajit podrobnosti celých jedenáct let, co byl natáčen.
Julie Delpy, Ethan Hawke ve filmu Před úsvitem / Before SunriseHerec Ethan Hawke v interview, které poskytl za účelem propagace svého nového snímku Getaway o záchraně unesené manželky, prozradil, na čem že to přes deset let pracoval s režisérem Richardem Linklaterem. Drama Boyhood, jak se jejich společný projekt jmenuje, označil za to nejoriginálnější a nejrevolučnější, na čem se podílel. Prohlášení je nutné brát samozřejmě s rezervou, přece jenom hrál v Sním či bdím?, což je animovaný snímek užívající metodu rotoskopingu, a v Přiznání, které se odehrávalo celé v jedné místnosti. Zase tak daleko od pravdy ale nebude, protože ke zmíněným titulům se dá nalézt v kinematografii precedens. Na rozdíl od časosběrného dokumentu, popularizovaného u nás Helenou Třeštíkovou, fikce natáčená stejnou metodou zůstává něčím neobvyklým - a tím má Boyhood být.

Zatímco v "Před" trilogii (Před soumrakem, Před úsvitem, Před půlnocí) Linklater vždy po devíti letech mapoval jeden den z života fikčního páru, ztvárněného Ethanem Hawkem a Julií Delpyovou, v Boyhood je důslednější. Zaměřil se na dětství a dospívání chlapce, jehož bude hrát letos devatenáctiletý Ellar Salmon, po dobu jedenácti let. Film natáčený od roku 2002 vzniká tak, že se každým rokem zaznamená jedna životní epizoda - a již zbývá jenom ta poslední, jejíž realizace je naplánována na tento listopad.

Ethan Hawke, Julie Delpy ve filmu Před soumrakem / Before SunsetA výchozí bod zápletky? Rozvod rodičů, které hraje Patricia Arquetteová a Ethan Hawke. Ten by měl být ve snímku od druhé epizody, v níž jeho postava přijede za synem a vezme ho na bowling, až do úplně poslední. Dle představitele otce má být tématem dospívání, přičemž hlavní je zachycení "chvil definujících naši identitu". Nemá jít ovšem o společenské (bar micva) či soukromé (první sex) události. Film se má zaměřit na věci, které by měly být důležité (maturiťák), a na ty, které se zdají být nepodstatné, ale nejsou.

Ačkoliv před několika měsíci Hawke řekl, že by Boyhood mělo vyjít ven až za dva roky, ve výše zmiňovaném rozhovoru upřesnil, že se uvedení plánuje už na rok 2014 na nějakém z festivalů, jako je Sundance, Cannes či Berlinale. Česká premiéra prozatím není stanovena, ale není pochyb, že si takto neotřelý snímek nenechá ujít některá z domácích přehlídek.

Byli byste na další linklaterovsko-hawkeovskou kroniku zvědaví?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY