Kinopremiéry: 49. týden

Vydáno: 09.12.2010 12:00 - Miroslav Böhm | foto: 2010 Film Europe

V Cinestaru dneska vypukla týdenní filmánie, na jaké novinky tedy můžete vyrazit? K dispozici bude třetí výlet do Narnie či opětovné setkání s "takovou normální rodinkou", ale také milostné trojúhelníky Krásná Junie či Úterý po Vánocích.
Druhý prosincový čtvrtek posílá tuzemská distribuce do kin pět snímků, přičemž ani jeden jediný nemusel přeplout Atlantik. Že by týden evropského filmu? Na velkofilm sice dojde, ale 3D pohádka Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka se potýká s problémy dohnat v kvalitě alespoň své předchůdce. Těšit se tak můžete spíše na snímek Úterý po Vánocích, který sice o Vánocích opravdu je, ale děj samotný se točí okolo roz(h)řešení milostného trojúhelníku, takže moc rodinné pohody nečekejte. Tu naopak snad dostanete v Kleinově Rodince, kterou jsme bohužel zatím neviděli. A vztahy se budou řešit ve dvou dalších premiérách: dokument Nesvatbov řeší vztahovou apatii v jedné slovenské vesnici a francouzský snímek Krásná Junie pro změnu nabízí citově nevybouřenou středoškolačku Junie, která si bude vybírat mezi svým spolužákem a svým učitelem. A právě Honorého snímek na motivy románu Kněžna de Clèves vyhlašujeme naším filmem týdne.
Krásná Junie Krásná Junie (La Belle personne) (Film Europe)
drama
Francie, 2008, 90 minut
Režie: Christophe Honoré
Scénář: Christophe Honoré, Gilles Taurand
Hrají: Louis Garrel, Léa Seydoux, Grégoire Leprince-Ringuet, Esteban Carvajal Alegria, Simon Truxillo, Agathe Bonitzer, Anaïs Demoustier, Valerie Lang, Jacob Lyon a další
Info o filmu: Christophe Honoré natočil snímek Krásná Junie podle klasického románu ze 17. století Kněžna de Clèves spisovatelky de La Fayette, který reflektoval tehdejší dvorskou morálku. Honoré však svůj snímek zaktualizoval: zasadil jej mezi současné středoškoláky, z manžela udělal zamilovaného spolužáka a svůdníkem se stal středoškolský učitel italštiny. Šestnáctiletá Junie v podání Léy Seydoux tak zůstává sevřená uprostřed kleští své vlastní touhy - mezi láskou k tichému spolužákovi Ottovi (Grégoire Leprince-Ringuet) a vášnívou přitažlivostí jejího učitele Nemourse (Louis Garrel).
Hodnocení: 6/10 (recenze, psali jsme)

Úterý po Vánocích Úterý po Vánocích (Marti, dupa craciun) (Artcam)
komedie
Rumunsko / Francie / Německo, 2010, 100 minut
Režie: Radu Muntean
Scénář: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Razvan Radulescu
Hrají: Dragos Bucur, Maria Popistasu, Mirela Oprisor, Victor Rebengiuc a další
Info o filmu: Drama rumusnského režiséra Rada Munteana Úterý po Vánocích vypráví příběh Paula, naprosto průměrného čtyřicátníka se vším, co k tomu patří. Má na krku stálou práci, milující ženu, krásnou dcerku a... ještě krásnější milenku. A jelikož je Paul zásadový muž, rozhodne se - ač ho k tomu jeho známost na rozdíl od všech vzorců milostných trojúhelníků netlačí - , že si mezi svými dvěma životy musí jeden prostě vybrat. A co víc - vše se rozhodne rozetnout navíc během vánočních svátků. V hlavních rolích Dragos Bucur, Maria Popistasu a Mirela Oprisor.
Hodnocení: ?/10 (recenze, psali jsme)

Rodinka Rodinka (Falcon)
komedie / rodinný
Česká republika, 2010, 80 minut
Režie: Dušan Klein
Scénář: Fan Vavřincová, Lucie Konečná
Hrají: Jana Štěpánková, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík, Petr Forman, Lucie Vondráčková, Lenka Vlasáková, Josef Polášek, Naďa Konvalinková, Radek Zima, Tereza Kostková, Petr Kostka a další
Info o filmu: Po dlouhých čtyřiceti letech se podařilo vzkřísit oblíbený seriál Taková normální rodinka, a to hned v šesti nových dílech, přičemž z původní sestavy se v nových epizodách vrací Jana Štěpánková, Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. Na rozdíl od pozměněného interiéru by se neměla změnit stará známá atmosféra a poetika rodinného kruhu, byť hlavou rodiny je nyní už Káča. Filmový sestřih natočeného materiálu navíc režisér Dušan Klein posílá i do kin.
Hodnocení: ?/10 (recenze, psali jsme)

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka (The Chronicles Of Narnia: Voyage Of The Dawn Treader) (Bontonfilm)
dobrodružný / fantasy / rodinný
Velká Británie, 2010, 144 min.
Režie: Michael Apted
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely, Michael Petroni
Hrají: Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley, Will Poulter, Liam Neeson, Bill Nighy, Peter Dinklage, Gary Sweet, Bruce Spence, Neil Young a další
Info o filmu: Kouzelný svět spisovatele C. S. Lewise přichází na plátna kin již ve svém třetím pokračování, v němž se Edmund a Lucinka tentokrát dostávají do Narnie i se svým protivným bratrancem Eustacem. Setkávají se v něm opět s králem Kaspianem desátým, kterému společně se sourozenci Petrem a Zuzanou pomohli ke královskému trůnu, a to na lodi jménem Jitřní Poutník. A jaký bude cíl jejich společné cesty? Splnění královské přísahy a nalezení sedmi narnijských lordů, kteří se kdysi ztratili během nebezpečné výpravy. Ve filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka se pohádkový svět poprvé představuje ve 3D.
Hodnocení: 3/10 (recenzi přineseme zítra, psali jsme)

Nesvatbov Nesvatbov (CinemArt)
dokumentární
Česká republika / Slovensko, 2010, 72 minut
Režie: Erika Hníková
Scénář: Erika Hníková
Hrají: Jozef Gajdoš a obyvatelé obce Zemplinske Hámre
Info o filmu: Dokumentaristka Erika Hníková se ve svém novém situačním dokumentu Nesvatbov svérázně zaměřila na "fenomén" svobodných třicátníků. Ve slovenské vesnici Zemplinske Hámre totiž poněkud stárně (respektive zcela vymírá) populace, a to převážně proto, že se holt místním chlapům nechce pod chomout a / nebo alespoň "dělat" děti. Její starosta, vysloužilý to generál, se však nechce vzdát a rozhodne se situaci řešit všemi dostupnými prostředky: výzvami k plození dětí v rozhlase, finančními odměny za každé nové dítě či... uspořádání večírku pro notoricky nezadané.
Hodnocení: ?/10 (recenze, psali jsme)

ANKETA

Na který film se nejvíce těšite do kina ve 49. týdnu?









Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY