3 klipy: Tommy Lee Jones dohlíží na mafiána De Nira

Vydáno: 27.08.2013 09:10 - | foto: IndieWire

Multižánrový tvůrce Luc Besson před lety sliboval, že po deseti filmech skončí s režií. Nedodržení slova může teď potěšit příznivce mafiánských komedií, protože k jedné takové byly zveřejněny tři klipy.
The Family - z filmuThe Family, v pořadí čtrnáctý celovečerní snímek režiséra a scenáristy Luca Bessona, má být mafiánskou komedií. Předchozí tvorba francouzského tvůrce by se dala žánrově zařadit mezi post-apokalyptické drama (Poslední bitva), thriller (Podzemka), dobrodružné snímky (fikční Magická hlubina, dokumentární Atlantis), akční thriller (Brutální Nikita, Leon), sci-fi komedie (Pátý element), historická epika (Johanka z Arku), gangsterka (Angel-A), trilogie pohádek střídajících hrané a animované pasáže (Arthur a...), komiksová adaptace (Tajemství mumie) a biografie barmské disidentky (The Lady).

Vzhledem k obrovskému žánrovému rozptylu se dá těžko odhadnout, jak se Bessonovi zadaří tentokrát. Dá se ovšem předpokládat, že se snímek nezařadí mezi kulty, jako se to stalo s valnou většinou počinů jeho rané tvorby. Tomu nasvědčují i tři zveřejněné klipy, u nichž si divák bohužel nemá důvod vzpomenout na to, že Besson kdysi patřil k výraznému trendu v domácí kinematografii, tzv. francouzskému neobaroku, které uvědoměle používalo reklamní a videoklipovitou estetiku, míchalo vysoké s nízkým a do čela stavělo romantizovaného hrdinu či hrdinku.

The Family - z filmuVe třech sestříhaných ukázkách scén vidíme, jak se mafiánská rodinka vypořádává s nástrahami malomešťáckého života, který předstírají, aby na sebe nestrhli pozornost, jelikož jsou v ochraně svědků. The Family se nejspíš bude chtít zařadit po bok trilogie Fotr je lotr a diptychu Přeber si to! a Přeber si to znovu, které těží ze spojení osobnosti Roberta De Nira s mafiánským a gangsterským subžánrem, ale posunutým do výrazně komediální až parodické roviny. Bonusem je přítomnost Tommy Lee Jonese, jenž dá zase upomenout na svou roli z Uprchlíka.

Na videa se můžete podívat pod textem, doplněna je i galerie o řadu fotografií nejenom z filmu, ale i z natáčení. Česká kinodistribuce je stanovena na 7. listopadu. Přesvědčila vás trojice klipů o návštěvě, nebo si raději na DVD zopakujete starší "bessonovky"? Myslíte, že je dobře, když se rozhodl nedodržet slib a neskončit s režií po deseti zářezech ve filmografii?  

Klip "Randění" z The Family.

Klip "Instalatér" z The Family.

Klip "První den" z The Family.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY